שתף קטע נבחר

אולי עכשיו נראה יותר אתיופים בטלוויזיה

שני מאגרי מידע של מומחים ישראלים יוצאי אתיופיה מתחומי הכלכלה, רווחה, תרבות, היי-טק, רפואה ועוד, הושקו לאחרונה. המטרה: להגביר את ההנכחה החיובית של יוצאי אתיופיה בתקשורת. צפו

בישראל חיים למעלה מ-140 אלף ישראלים יוצאי אתיופיה, המהווים 1.7% מאזרחי ישראל. כיצד יתכן שהייצוג של קהילה זו במדיה מגיע ל- 0.3% בלבד, רובו בהקשר שלילי? מדוע קולם של מאות אנשי מקצוע רהוטים ובעלי ידע כמעט אינו נשמע?

 

על פי מחקר שערכה חברת "יפעת מחקרי מדיה" ביוזמת היחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות במשרד המשפטים, אנשי העדה האתיופית זוכים לייצוג חסר בתקשורת הישראלית, וגם כשהם מופיעים בה, לרוב מדובר בסוגיות שליליות, לעיתים קרובות כאלה הקשורות לפלילים, וכתוצאה מכך בני העדה מוצגים כאוכלוסייה מוחלשת או כקורבנות. רק 0.68% מכלל הדמויות שנראו או הוזכרו בתקשורת בתקופת המחקר היו יוצאי אתיופיה, בעוד חלקם באוכלוסייה הוא 1.67%.

 

מאחר והתקשורת היא אחד הגורמים המשפיעים ביותר על האופן בו הישראלים תופסים את המציאות, מעצבים את עמדותיהם ומגדירים את סדרי העדיפות שלהם – החליטה עמותת "עולים ביחד" יחד עם שותפים מתחום המדיה בארץ, להנגיש לתקשורת בישראל מאגר של דוברים רהוטים מכל תחומי החברה והמשק.

 

כדי להיאבק בתופעה הבעייתית גם עמותת 'אנו – עושים שינוי' והיחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות של משרד המשפטים, השיקו השבוע את TOPLIST - מאגר מקוון של מומחיות ומומחים ישראלים יוצאי אתיופיה בנושאי אקטואליה, כלכלה, רווחה, תרבות, אמנות, מדע, רפואה, היי טק ועוד מגוון נושאים רחב.

 

המאגרים מיועד לשימושם החופשי של מערכות התקשורת, עורכים, מפיקים ומארגני כנסים, ומהווה יישום של אחת מההמלצות המרכזיות של וועדת פלמור למיגור הגזענות הממסדית נגד יוצאי אתיופיה, במטרה להביא ישראלים יוצאי אתיופיה, מומחים בתחומם, לקדמת הבמה התקשורתית בשלל נושאים המעסיקים את החברה בישראל, להעשיר ולגוון את השיח הציבורי.

 

צפו בראיון בנושא באולפן ynet בהשתתפות אבי ילאו, מנהל תחום רישום בעמותת "עולים ביחד":

 

מעורבות    (צילום: אורי דוידוביץ')

מעורבות    (צילום: אורי דוידוביץ')

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

המאגרים מיועד לשימושם החופשי של מערכות התקשורת, עורכים, מפיקים ומארגני כנסים, ומהווים יישום של אחת מההמלצות המרכזיות של וועדת פלמור למיגור הגזענות הממסדית נגד יוצאי אתיופיה, במטרה להביא ישראלים יוצאי אתיופיה, מומחים בתחומם, לקדמת הבמה התקשורתית בשלל נושאים המעסיקים את החברה בישראל, להעשיר ולגוון את השיח הציבורי.

 

"באמצעות חשיפה מגוונת, לייצר שינוי תודעתי"

"יוצאי אתיופיה כמעט ואינם מיוצגים בתקשורת הישראלית כיום, וכשהם כבר שם, לרוב זה יהיה בהקשרים שליליים", מסבירה אמי פלמור, מנכ"לית משרד המשפטים, "מציאות זו מקבעת תפיסות גזעניות, ועלינו לפעול לשנותה. המשמעות של הנכחה חיובית היא להרגיל את צרכן התקשורת לראות מפעם לפעם רופא יוצא אתיופיה, מומחה בתחום הביטחון או איש חינוך, ובכך, באמצעות חשיפה מגוונת, לייצר שינוי תודעתי".

 

צילום מסך מתוך מאגר מומחים יוצאי אתיופיה  ()
צילום מסך מתוך מאגר מומחים יוצאי אתיופיה

 

עו"ד אווקה (קובי) זנה, ראש היחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות, מוסיף: "התקשורת היא אחד הכלים המרכזיים המשפיעים על הציבוריות הישראלית, ככל שמרחב זה יהיה מגוון ושוויוני יותר, התקשורת תבטא בצורה מיטבית את המציאות בארץ ואת מגוון האוכלוסיות בה, ותביא למציאות חברתית שוויונית וצודקת יותר".

 

פז כהן, מנכ"ל "אנו-עושים שינוי", מסכם: "בחרנו להשיק את המאגר בציון שלוש שנים למחאת קהילת יוצאי אתיופיה נגד האפליה והגזענות בחברה הישראלית בכלל, ואל מול הישראלים יוצאי אתיופיה במיוחד.

 

אני מקווה שעורכים, כתבים, מעצבי דעת קהל ומקבלי החלטות בתקשורת הישראלית יגלו את האחריות הנדרשת מהם ויאמצו את הכלי שיצרנו עבורם באופן קבוע. המאגר מתעדכן באופן תדיר ובלחיצת כפתור ניתן לאתר מומחה בכל תחום אקטואלי. תקשורת איכותית ואחראית מחייבת גיוון".

 

  • לכניסה ל"מחשבא" מאגר המומחים של יוצאי אתיופיה שהקימה עמותת  "עולים ביחד" לחצו כאן 
  • לכניסהTOPLIST, מאגר המומחים שהקימו עמותת 'אנו – עושים שינוי' והיחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות של משרד המשפטים, לחצו כאן .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עו"ד שלומית ברהנו
מתוך מאגר מומחים יוצאי אתיופיה - עו"ד שלומית ברהנו
עו"ד שלומית ברהנו
מתוך מאגר מומחים יוצאי אתיופיה - ד"ר יונתן ראובן
אבי ילאו מעמותת "עולים יחד"
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים