שתף קטע נבחר

בעקבות דו"ח המבקר: ישראל לא עושה דבר למגר את ממדי העישון

עלייה במספר המעשנים, אי הורדת המחירים והתעלמות מהמלצות מקצועיות. אלה נתוני דו"ח המבקר על מצב העישון בישראל. האם יש מה לעשות כדי להרתיע מעשנים?

  


-דו"ח המבקר אתמול מפרסם נתונים חמורים בנוגע לעישון: גם עלייה במעשנים, וקשרים פסולים בין שר הבריאות לבין חברות טבק. ד"ר אביטל פאטו בן-ארי, מנהלת מחלקת הסברה וקידום בריאות באגודה למלחמה בסרטן ורותם אליזרע כתבנו לענייני בריאות מתארחים באולפן ynet.

 

הנתונים מפתיעים?

 ד"ר פאטו בן-ארי: "ישראל חתמה בשנת 2003 על האמנה הבינלאומית לפיקוח על טבק, זו אמנה שאומרת שכל מדינה שרוצה להילחם בעישון יש שורת צעדים שהיא צריכה לנקוט על מנת להפחית את מס' המעשנים במדינה.

 

"קודם כל המחירים, יש יחס הפוך בין מחירי הסיגריות לבין כמות המעשנים. ככל שמעלים את מחירי הסיגריות, אמורה לרדת כמות המעשנים. בישראל הועלו מחירי הסיגריות אבל לא הועלה בהתאם מחיר הטבק לגלגול. אז מה שקרה בפועל, מכירות הסיגריות ירדו, אבל לא עלה המיסוי על טבק לגלגול".

 

אליזרע מוסיף: "אין מדיניות, בניגוד לטרנדים ומגמות אחרות בעולם שרואים שבשנים האחרונות יש ירידה בשיעור המעשנים, בישראל קורית בדיוק מגמה הפוכה, אתה מגיע לברים ולפאבים ורואה שיותר ויותר אנשים מעשנים. בעיקר אצל חיילים, אנחנו רואים עלייה מאוד דרמטית בשיעור המעשנים.

 

"מבקר המדינה החליט לבדוק למה זה קורה ומצא ממצאים חמורים באחד הדוחות המשמעותיים ביותר מהשנים האחרונות בנושא, ומצא שישראל לא עושה כמעט שום דבר.

 

ד"ר פאטו בן-ארי: "הגוף היחיד שהשקיע בקמפיינים תקשורתיים זה האגודה למלחמה בסרטן. מבחינת אזהרות גרפיות על חפיסות הטבק, אנחנו יודעים בפירוש שאזהרות גרפיות עובדות. במדינת ישראל אין את החוק של האזהרות הגרפיות ולא רק זה, יש מקומות בעולם שהלכו יותר רחוק והלכו לנושא של חפיסות אחידות, שהחפיסות נראות כמעט אותו דבר".

 

מה הדבר הכי אפקטיבי שאפשר לעשות כדי להוריד את המגמה?

"להעלות את המחיר".


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים