בכירי ממשל לשעבר על הפרישה מהסכם הגרעין: "ניגרר לסכסוך במזה"ת"
סגן הנשיא לשעבר דיק צ'ייני בממשל בוש הבן ומזכיר ההגנה לשעבר לאון פאנטה בממשל אובמה הביעו חשש מההשלכות לאחר שהנשיא טראמפ פרש מהסכם הגרעין עם איראן. "ישראל לא תעמוד מהצד ותאפשר לאיראן לפתח נשק גרעיני ואז תשקול פעולה צבאית", אמר פאנטה
לא רק הדמוקרטים מביעים חשש מהפרישה מהסכם הגרעין: סגן הנשיא לשעבר דיק צ'ייני, שכיהן תחת הנשיא הרפובליקני ג'ורג' בוש הבן, הזהיר אתמול (ד') מפני השלכות החלטתו של הנשיא דונלד טראמפ לפרוש מהסכם הגרעין האיראני.
בכנס למנהיגות בלאס וגאס שבו דיבר ביחד עם לאון פאנטה, מזכיר ההגנה לשעבר בממשלו של ברק אובמה, הביעו השניים חשש שהחלטתו של טראמפ תגדיל את הסיכון לפריצת סכסוכים במזרח התיכון, תרגיז את בעלות בריתה האירופיות של ארצות הברית, ותערער את ביטחונן של ספקיות נפט גלובליות.
פאנטה, ששימש כמזכיר ההגנה בממשלו של ברק אובמה, אמר כי הנושא המדאיג ביותר מבחינתו הוא האפשרות שאיראן עשויה לחזור ולהעשיר אורניום על מנת לפתח את יכולותיה הגרעיניות - במהלך שעשוי לגרום לישראל להגיב ולגרור גם את ארה"ב למערכה הצבאית.
"אני לא חושב שישראל תסכים לעמוד בצד ולאפשר לאיראן לפתח נשק גרעיני, כי הם יראו זאת כאיום ישיר על קיומה של ישראל", אמר פאנטה. "אני סבור שישראל תשקול ברצינות סוג מסוים של פעולה צבאית כדי להתמודד עם איום כזה. לאור יחסי ארה"ב וישראל, וושינגטון תהיה חייבת כנראה להיות חלק מזה", הוסיף.
סגן הנשיא לשעבר צ'ייני אמר כי מעולם לא אהב את הסכם הגרעין עם איראן, אך הסכים כי באזור עשוי להתפתח סכסוך. הוא ציין שאינו סבור כי ארה"ב לא צריכה להיגרר לסכסוך כזה באופן אוטומטי. "אני לא מצפה לפעולה צבאית, אבל אי אפשר לדעת. זה המזרח התיכון", אמר.
שני הבכירים לשעבר הדגישו בכנס את תפקיד בעלות בריתה של ארה"ב בשימור האיזון הגיאופוליטי באזור. אחת האפשרויות שהעלה פאנטה הייתה להקים קואליציה מזרח תיכונית בדמות הברית הצפון-אטלנטית (נאט"ו) - שתכלול את ישראל, סעודיה, איחוד האמירויות, ירדן וטורקיה.
"אם אאפשר להסכם הזה להישאר – מירוץ חימוש גרעיני ייפתח במזרח התיכון", הוסיף טראמפ בנאומו. אתמול חזר לאיים על טהרן ואמר כי "איראן תפתח במשא ומתן - או שמשהו יקרה". לדבריו, אם איראן תחדש את תוכנית הגרעין "יהיו לך השלכות חמורות".