המתיחות הביטחונית בצפון: מהן ההשפעות הצפויות על המשק
עד כמה, אם בכלל, יפגעו האירועים הביטחוניים מול איראן בכלכלה הישראלית? ומה יקרה אם העימות יהפוך למשמעותי ורחב יותר? "העליות היום בבורסה מלמדות שהשוק כרגע מעריך שהאירועים הם נקודתיים", אומר מנהל השקעות בכיר ל-ynet. "אם הם יהפכו למשמעותיים יותר צפוי שנראה השפעות בעיקר על חברות המבוססות על הכנסות מהכלכלה המקומית"
המתיחות הביטחונית בין איראן לישראל עלתה בלילה האחרון שלב כשמשטח סוריה שוגרו 20 רקטות לעבר הגולן ובתגובה צה"ל תקף בסוריה. לאירועים האלה וחלילה להתרחבות העימות עלולה להיות השפעה על הכלכלה בארץ.
ניסינו להבין, בעזרת אנליסטים בשוק ההון, האם וכיצד יושפע המשק מהעימות הביטחוני הנוכחי בגבול הצפון. רונן קפלוטו, מנהל השקעות ראשי בקסם קרנות מקבוצת אקסלנס, אומר כי ההשפעה תלויה באורכו של האירוע. "בינתיים אנחנו רואים את זה בשוק", הוא מסביר. "קמנו בבוקר אחרי לילה לא נעים, ומדד תל אביב 35 רשם עליות, השוק בעלייה, ולמרות שהתגובה הפבלובית באירועים ביטחוניים היא ללכת ולקנות דולר, לחזק את הדולר ולהחליש את השקל, הפעם זה לא קרה, אלא קרה הפוך. זה מלמד אותנו שהשוק כרגע מעריך שהאירועים הם נקודתיים ולא הרי גורל".
אולם הוא טוען, כי "הנחת המוצא היא שאם באמת השוק יחשוב שיש פה איזושהי הליכה למערכה ארוכה יותר מאשר הנקודתית שראינו, בהחלט צפויה להיות השפעה על מניות שעיקר ההכנסות שלהן מגיעות מישראל, מהשוק המקומי. כך שברור שטבע לא מושפעת מאירוע ברמת הגולן. אבל מניות ישראליות כן יהיו מושפעות. לכן, מדדים כמו ת"א 90, שיותר מוטים לכלכלה המקומית ופחות לעולמית, צפויים להיפגע יותר".
ומה יקרה אם המערכה תזלוג לאזור המרכז?
"השווקים יודעים היום יותר מפעם להתמודד עם זעזועים, להעריך אותם נכון יותר, כולל במקרה שהמערכה תזלוג למרכז. מה שלמדנו הוא שהשווקים יודעים להתמודד עם אירועים ביטחוניים בצורה הרבה יותר בוגרת ורציונאלית ולא להגיב מהבטן. אבל ככל שהאירוע הוא ארוך יותר, היכולת שלא להגיב מהבטן היא פחות משמעותית".
מה התרחיש בעימות שנמשך לאורך זמן ארוך?
"למערכה ארוכה יש השפעות כלכליות לחברות מקומיות. מערכה ארוכה יכולה לפגוע בהכנסות. כאשר האירוע הוא קצר, ההשפעות הן זניחות. כאשר האירוע הוא ארוך, צפוי שנראה השפעות בעיקר על חברות שההכנסות שלהן הן מהכלכלה המקומית. בנוסף, אנחנו צפויים לראות התחזקות של הדולר, שבדרך כלל מגיעה מחשש של משקיעים זרים שמוציאים כסף מהארץ החוצה".
"ענף התיירות הוא הכי פגיע"
קפלוטו מעריך כי בטווח הקצר תהיה למערכה ביטחונית פגיעה בתיירות, אבל גם כאן, "ככל שהעימות יהיה משמעותי יותר, ההשפעה על התיירות תהיה קיימת, במיוחד כשאנחנו נכנסים לחודשי הקיץ המתויירים יותר".
קפלוטו מתייחס גם להיעדר ההפתעה באירועי הלילה. "שאלת ההשפעה על הכלכלה הישראלית יכולה להישאל כשמשהו קורה בהפתעה, אבל זה לא המקרה כאן. האירוע הזה כבר נבנה כמה שבועות ואנחנו מדינה שיש בה הרבה התרחשויות, כך שיש לייחס לכך פקטור, וקל לשוק לעכל את זה".
רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של IBI בית השקעות, מסכים כי המפתח להערכת השפעת העימות על כלכלת ישראל הוא משכו. "אם עימות שכזה מביא לפגיעה בפעילות כאשר יש גיוסי מילואים או שיש השבתה של ענפים מסויימים במשק, הרי שהפגיעה תהיה הרבה יותר משמעותית. אבל זה לא המצב כרגע, ובשלב זה הפגיעה היא יחסית מינורית".
לדבריו, "הענף שהכי פגיע מאירועים כמו אלה הוא כמובן ענף התיירות, וגם בו זה תלוי באמת באופן העימות. מובן שהתאוששות התיירות מאירוע מתמשך כמו צוק איתן, שנמשך כ-50 יום עם טילים ששוגרו לעבר חלקים גדולים בארץ, היא הרבה יותר ארוכה. כלל המשק מתאושש מהר בסך הכל כי אנחנו למודי קרבות ולמודי ניסיון במצבים כאלה, אז המשק כאן חוזר מהר מאוד לשגרה".
גוזלן מזכיר כי יש לבחון גם מהו מצב השוק העולמי בעת כניסה לעימות ביטחוני כדי להעריך את אופן הפגיעה במשק. "מכל סבבי העימותים שהיו, העימות החריף ביותר היה האינתיפאדה השנייה, שגבתה מחיר מאוד כבד מהמשק, וזאת משום שהיא הגיעה יחד עם מיתון עולמי. כך, לצד התגובה הביטחונית, היתה גם השפעה על סקטור ההייטק. כיום העולם נמצא בסך הכל במצב טוב מבחינה כלכלית, ובניגוד לימי האינתיפאדה השנייה, גם ישראל היום מאופיינת באיתנות פיננסית שונה לחלוטין.
"זה בא לידי ביטוי בחוב ציבורי הרבה יותר נמוך, עודף במאזן התשלומים ורזרבות מט"ח מאוד גדולות. מי שמסתכל מבחוץ רואה איתנות פיננסית מאוד גבוהה וזה אחד הדברים שעוזרים בכל מיני אפיזודות כאלה לחוות השפעות קצרות טווח בלבד ומתונות הרבה יותר על הכלכלה".
בתחום ההשפעה של עימות ביטחוני על אקזיטים, גוזלן מעריך כי ההשפעה תהיה יחסית מינורית. "בסופו של דבר זו מכירה של ידע וזה לא שהמשקיעים הזרים באים עם השקעות תעשייתיות כבדות. הכל זה בעצם כלכלת ידע ואותה קל מאוד להעביר ממקום למקום. לא מדובר בהשקעות במבנים או בציוד, אלא באנשים ובידע שהם מביאים איתם. מצב ביטחוני יכול לעתים לעכב עסקאות, אבל לא יותר מזה. עיקר ההתעניינות של משקיעים זרים בישראל היא בסקטור הטכנולוגיה מאחר שיש לו יתרון יחסי בישראל ובשנים האחרונות ההתמקדות היא בעיקר בתוכנה".