ניצחה את הפוליטיקה: הדרך של נטע לזכייה
הקימונו "הגזעני", המותגים "האסורים" והקללה שלא נאמרה - נטע ברזילי התגברה על כל המכשולים, כולל דפוסי ההצבעה הקבועים. מי המדינות היחידות שנתנו לנו דוז-פואה כפול, ומי השכנות ששוב הצביעו זו לזו?
אירופה אנטישמית, אין לנו סיכוי, הכול פוליטיקה - במשך שנים אלו היו התגובות הכמעט קבועות אחרי האירוויזיון. כל אכזבה ישראלית הובילה לטענות שהמשחק מכור, ומכור נגדנו. אז איך נטע ברזילי הצליחה בכל זאת לכבוש את אירופה ולהעניק לישראל זכייה רביעית בהיסטוריה בתחרות הזמר החשובה בעולם?
בדרך לניצחון האדיר, נטע בכל זאת הייתה צריכה להתגבר על לא מעט מכשולים, ובראשם אותם דפוסי הצבעה חבריים, לרוב בין מדינות שכנות. פוריירה היא בכלל זמרת יוונייה, והנטייה היוונית להצביע לשכנה הקטנה התחזקה עוד יותר באירוויזיון 2018. לא במפתיע, הם העניקו לקפריסין 24 נקודות (דוז פואה מהשופטים ודוז פואה מהקהל).
מאי אחר, מלטה, קיבלה נציגת קפריסין 22 נקודות ו-20 היא קיבלה משתי מדינות דרום-אירופיות אחרות - ספרד ואלבניה. ההבנה שפוריירה היא היריבה העיקרית הובילה את הישראלים להעניק לה שתי נקודות, לעומת 10 שנתן הקהל הישראלי בבית לקפריסין בחצי הגמר.
גם באותו חצי, אגב, הקרב היה בין נטע לפוריירה. בניגוד לגמר, בשלב המוקדם דווקא השופטים היו איתנו והעניקו לנציגה הכחולה-לבנה 167 נקודות - פער עצום על יתר המתחרים. הקהל היה אז יותר מסויג ונתן לנטע רק 116 נקודות, מקום חמישי בלבד. פוריירה קיבלה מהקהל 171 נקודות ובסך הכול 262, בניגוד ל-283 של נטע. הצ'כים היו היחידים שהעניקו בחצי הגמר לנטע את מלוא 24 הנקודות, לפני הפינים (22) והקפריסאים (20). אסטוניה נתנה רק נקודה, ובגמר אפילו את זה לא.
שבדיה, שהייתה בצמרת בגמר בשלב השופטים, קיבלה 8 דוז-פואה מהשופטים - לעומת 23 נקודות בלבד מהקהל. לא במפתיע, את מספר הנקודות הרב ביותר בסך הכול קיבל בנג'מין אינגרוסו מהשכנה נורבגיה – 13 (10 מהשופטים, 3 מהקהל).
גם נטע עצמה נהנתה מסוג מסוים של הצבעה פוליטית, או יותר נכון יהודית. כמו ברוב השנים הקודמות, גם הפעם צרפת – המדינה עם מספר היהודים הגדול באירופה – נתנה לישראל לא מעט נקודות. הפעם זה היה המקסימום האפשרי – 24. פרט לצרפתים, רק סן מרינו העניקה פעמיים דוז-פואה לנציגת ישראל.
דוגמאות בולטות יותר להצבעה פוליטית אפשר לראות דווקא אצל מדינות שדשדשו בתחתית ההצבעה. למשל, מתוך 46 הנקודות שניתנו לפינלנד שסיימה במקום הלפני אחרון, 12 הגיעו מהשכנה אסטוניה ו-9 נוספות מהשכנה השנייה, שבדיה. ספרד קיבלה 14 מתוך ה-61 שלה משכנתה, המארחת פורטוגל, ואת מרב הנקודות של סלובניה העניקו לה סרביה וקרואטיה, שגם הן היו בעבר חלק מיוגוסלביה.
אולי הדוגמה הטובה ביותר להצבעה אזורית היא סרביה, שפעמים רבות ניצלה את אותו דפוס הצבעה כדי להתברג בצמרת האירוויזיון. בסך הכול קיבלו הסרבים הפעם 113 נקודות וסיימו רק במקום ה-19. אבל לשופטי ואזרחי השכנות איכות השיר הייתה כנראה פחות חשובה –-מונטנגרו נתנה לסניה איליץ' ובלקניקה דוז-פואה כפול (24 נקודות), מונטנגרו העבירה 18, וסלובניה וקרואטיה חילקו 12 כל אחת.
גם אצל המדינות הבלטיות נראתה היטב ההצבעה האזורית. אסטוניה קיבלה 18 נקודות מלטביה ודוז-פואה מהקהל בליטא. ליטא קיבלה 22 מאסטוניה ו-16 מלטביה (שתיהן עם דוז-פואה מהקהל). לטביה עצמה לא עלתה לגמר.
בשנה הבאה בירושלים: ההכנות לאירוויזיון 2019 יצאו לדרך
עם המעריצים מתחת למלון: "אוהבת אתכם ורוצה כבר לחזור הביתה"
הניצחון של נטע ברזילי הוא בדיוק מה שישראל הייתה זקוקה לו
זכתה גם על המסך: הרייטינג הגבוה של נטע ברזילי
הדרך למקום הראשון באירוויזיון: מי נתן לנטע נקודות, וכמה?
נטע ברזילי אחרי הזכייה: "הגיע הזמן - מגיע לנו"
הפוליטיקה לא הייתה המכשול היחיד שנטע התגברה עליו. מצייצים שאוזכרו בבלוג החי ב"טלגרף" הבריטי טענו כי ההופעה שלה אופיינה בגזענות נגד אסיאתים (Yellowface). הם ציינו את השמלה דמוית הקימונו בצבעי שחור-ורוד שלבשה, כשמאחוריה פסלי "חתולי מזל" מחרסינה, מנקי-נקו.
בנוסף, באתר "בילבורד" נטען כי צופים רבים סברו שנטע שרה את הקללה "מאדרפאקר", אבל עיון במילים של Toy הראה בבירור כי מדובר בכלל ב"מאדה-באקה-ביט".
פרט לכך, נטען ב"טלגרף" כי "ישראל כופפה את החוקים". זאת, עקב העובדה שבשיר המנצח צוינו מותגים כברבי, וונדרוומן ופוקימון - על אף חוקי
התחרות. לפי חוקי האירוויזיון, "אף מסרים המקדמים ארגון, מוסד, סוגיה פוליטית או אחרת, חברה, מותג, מוצרים או שירותים, מותרים בתוכנית". אבל בשיר של נטע למותגים אלו יש דווקא קונטקסט שלילי. "אני לא הצעצוע שלך", היא שרה, אם במקרה לא הייתם בכדור הארץ ביממה האחרונה ופספסתם את הלהיט שהביא לנו את האירוויזיון.