"נראה כי הגענו לריפוי של 100% לדלקות קרום הלב"
בכנס בינלאומי של האיגוד הקרדיולוגי האירופאי במחלות לב ה-EuroCVP 2018 הוצגו נתונים אודות השפעתה של אנאקינרה, שידועה כיעילה בטיפול בדלקות פרקים ומחלות אוטואימוניות והאפשרות שהיא תצליח להביא מזור של 100% לחולים בדלקת קרום הלב
קרום הלב (פריקרד) הוא שק הבנוי משתי שכבות ועוטף את הלב. במקרה של דלקת, הקרומים הללו עוברים תהליך היכול להיות מלווה בהתנפחות של שק הלב והופעת נוזל בין שתי השכבות הגורם לכאב רב עד כדי חוסר תפקוד. דלקת קרום הלב, הנקראת גם בשם פריקרדיטיס, גורמת לכאב חד בחזה. במידה והסימנים מופיעים במשך יותר מ-3 חודשים המצב נחשב כרוני.
הגורמים לדלקת בקרום הלב רבים ומגוונים, וברוב המקרים הנחת הרופאים היא שמדובר בזיהום ויראלי. הטיפול בדלקת קרום הלב תלוי כמובן במצב המחלה – במקרה שמדובר במחלה קלה, פעמים רבות היא עוברת מעצמה, אך במקרים של מחלה קשה יותר יש צורך בטיפול תרופתי ולעיתים אף כירורגי.
דלקת קרום (כפורת) הלב הינה מחלה שכיחה באוכלוסייה וחמישה אחוזים מהפניות לחדר המיון בגין כאבים בחזה הינם בשל דלקות בקרום הלב, סיבתה לרוב לא ידועה (כ-90%) וניראה כי זיהומים וירלים הם הגורמים למחלה ברוב המקרים.
פריצת הדרך לטיפול במחלה החלה לפני 30 שנה. אני ועמיתיי הוכחנו את יעילות התרופה הקולכיצין (תרופה נוגדת דלקת שניתנת לדלקות פרקים, קדחת ים תיכונית ועוד...) לטיפול במחלה ומניעת התלקחויות חוזרות של המחלה (RECURRENT PERICARDITIS) שהינן הסיבוך העיקרי והבעייתי ביותר של המחלה.
הטיפול בסטרואידים רק החמיר את מצב החולים
בהתוויות העולמיות שפורסמו לפני שנתיים תרופת הקולכיצין לראשונה בעולם הייתה בהתוויה הראשונה לטיפול במחלה. בנוסף הוכחנו בעולם כולו כי הטיפול בסטרואידים, שהיה מקובל עד אז למחלה, לא רק שלא עוזר למחלה אלא מחמיר אותה לאורך זמן וגורם לשכיחות יתר של דלקות חוזרות של דלקת בקרום הלב בנוסף להשפעות הלוואי הנוראיות של הסטרואידים.
יחד עם הצלחה זו עדיין כ-10-20% מחולים אלו תחת הטיפול בקולכיצין סובלים מהתקפים חוזרים של דלקת בקרום הלב. בשנים האחרונות החלו תיעודיים של תרופה חדשה אנאקינרה (כנרת) שידועה כטיפול בהתוויות אחרות של דלקות פרקים ומחלות אוטואימוניות (מחלות בהן הגוף תוקף את עצמו), בנתונים שנאספו בשנים האחרונות על ידי צוותים של מומחים רפואיים התגלו עדויות נוספות של האפשרות שתרופה זו תביא מזור של 100% לחולים מורכבים אלו.
בימים אלה אירחה תל אביב-יפו כנס רפואי בינלאומי חשוב של האיגוד הקרדיולוגי האירופאי של קבוצת פרמקולוגיה במחלות לב ה-EuroCVP 2018 בו הוצג לראשונה מאגר נתונים בינלאומי שיכלול את כל החולים הנוטלים תרופה זו.
מאגר הנתונים הוצג על ידי ד"ר לוטן דור מבית החולים שיבא, יחד איתי, כיו"ר המושב המדעי.
מדובר על למעלה ממאה חולים מרחבי העולם שלא הגיבו לטיפול המקובל וטופלו באנאקינרה עם תגובה של 100% במעקב של עד שנתיים.
אנו מקווים שאיסוף הנתונים יביא את צוות החוקרים להבנה מלאה ומקיפה יותר של המחלקה העיקשת. ההבנה תביא מזור לאלפי חולים בעולם שעדיין סובלים מדלקת כפורת הלב.
הכותב הוא יו"ר האיגוד הקרדיולוגי האירופאי למחלות קרום ושריר הלב, דיקן החוג למנהל בריאות במרכז ללימודים אקדמיים-מל"א