שגרירות ארה"ב בירושלים? בשטח אין שינוי
עם שקיעת אבק ההתרגשות מפתיחת השגרירות האמריקנית החדשה בירושלים תמשיך הנציגות ברחוב הירקון בתל אביב לפעול כרגיל בבקשות להנפקת ויזה. הירושלמים יוכלו לעשות זאת במבנה בשכונת ארנונה בעירם
השגרירות האמריקנית החדשה נחנכה אתמול (ב') בטקס מרשים בירושלים, אבל מה יקרה עכשיו מבחינת העבודה השוטפת של הנציגות הדיפלומטית בישראל? אז מסתבר שבמציאות לא ישתנה הרבה.
תושבי המרכז, הצפון והדרום ימשיכו להגיע לשלוחה של שגרירות ארצות הברית ברחוב הירקון בתל אביב, לאחר שיגישו בקשות להנפקת ויזה. לעומתם, תושבי ירושלים יוכלו להנפיק את אשרות הכניסה לארצות הברית בשגרירות החדשה ברחוב דוד פלוסר 14 בשכונת ארנונה בעיר.
במסמך שפרסמה השגרירות הובהר כי הנציגות האמריקנית תספק במשכנה החדש לאזרחי ארה"ב שירותים קונסולריים ובכללם הנפקת דרכונים. בנוסף, יהיה ניתן לפנות אליה לבקשת ויזת תיירות, ויזת הגירה והטבות פדרליות (ביטוח לאומי). כמקובל, לקבלת שירותים אלה יהיה צורך בתיאום פגישה מראש.
עם זאת, גם הנציגות הוותיקה בתל אביב תמשיך לספק את השירותים הקונסולריים ואת שירותי הוויזה שסיפקה עד כה. הקונסוליה האמריקנית ברחוב אגרון תמשיך לספק שירותים לאזרחים אמריקנים שלא יכולים להגיע לסניפים האחרים, כלומר השגרירות החדשה בירושלים, הסניף בתל אביב והקונסוליה בחיפה. הקונסוליה ברחוב אגרון לא תספק ויזות אלא רק סיוע לאזרחים אמריקנים במקרי חירום.
ומה לגבי השמועות על פטור מוויזה לארצות הברית? בינתיים הישראלים יתאכזבו לשמוע כי בשגרירות אומרים שהפטור מוויזה לישראלים עדיין רחוק. "בניגוד לפרסומים שונים, אין החלטה רשמית של ממשל טראמפ להעניק פטור מוויזות לישראלים", נמסר מהשגרירות האמריקנית. "ישראל וארה"ב ממשיכות לדון בנושא ויש התקדמות אך אין עוד מועד רשמי להכללת ישראל ברשימת הפטור".
800 מדינאים, מחוקקים, דיפלומטים, רבנים וכמרים השתתפו בטקס הפתיחה הרשמי של הנציגות האמריקנית הבכירה. אף שמדובר בהליך הצהרתי בעיקרו, הטקס השלים למעשה את המהלך שהחל בדצמבר האחרון, בהכרזה של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על הכרה רשמית בירושלים כבירת ישראל.
בתו של טראמפ, איוונקה, הסירה את הלוט מעל שלט השגרירות: "בשם הנשיא ה-45 של ארצות הברית אנו מברכים אתכם רשמית ובפעם הראשונה לשגרירות של ארצות הברית כאן בירושלים, בירת ישראל. תודה לכם".
השגריר דיוויד פרידמן אמר בפתיחת הטקס: "ב-1995 אושר חוק השגרירות. הצביעו לו ברוב גדול בשני הבתים והוא הובל על ידי סנטור ג'וזף ליברמן שנמצא כאן היום. החוק הזה הכריז על ירושלים כבירת ישראל והעברת השגרירות. 30 שנה ויותר עברו, והיום אנחנו מקיימים את הבטחתנו לעם האמריקני ונותנים לישראל את אותה זכות שאנו נותנים לכל אומה, הזכות לקבוע את עיר הבירה שלה. עיר בירה עם היסטוריה של 3,000 שנים, מאז שדוד המלך הפך אותה לבירת ישראל העתיקה.
"אלוהים, אנו עומדים לפניך, מודים לך שהבאת אותנו לרגע האדיר הזה בחיי העם שלך ובהסטוריה של העולם שלנו. לפני 4,000 שנה אמרת למשרתך אברהם שתהפוך אותו לאבי אומה גדולה, שדרכה כל העולם יבורך, ועכשיו אנחנו רואים שישראל היתה ברכה לכל העולם, דרך הטכנולוגיה, החדשנות והאנרגיה. ויותר מכול - ישראל בירכה את העולם כשהפנתה אותנו אליך, האל האמיתי".
הנשיא האמריקני נשא ברכה מצולמת שהוקרנה בפני אורחי הטקס. "בדיוק לפני 70 שנה ארצות הברית תחת הנשיא טרומן הפכה להיות האומה הראשונה שהכירה במדינת ישראל", אמר טראמפ. "היום אנחנו פותחים רשמית את שגרירות ארצות הברית בירושלים. מזל טוב. זה היה צריך לקרות לפני הרבה זמן. כמעט מיד אחרי הכרזת המדינה ב-1948, ישראל הכריזה על ירושלים כבירתה, הבירה שהעם היהודי ייסד בימי קדם. כה חשוב".
טראמפ ציין עוד כי "ישראל היא אומה ריבונית עם זכות כמו של כל אומה ריבונית אחרת, לקבוע את בירתה. אולם במשך הרבה שנים לא הכרנו במובן מאליו, במציאות הפשוטה שבירת ישראל היא ירושלים. העיר הזו והאומה כולה הם עדות לרוח הבלתי ניתנת לשבירה של העם היהודי. ארה"ב תמיד תהיה חברה גדולה של ישראל ושותפה במטרה לחופש ולשלום".
ראש הממשלה בנימין נתניהו נאם אף הוא בטקס. "זה יום גדול לירושלים, יום גדול למדינתי ישראל, יום שייחרט בזכרוננו הלאומי לדורות", אמר נתניהו. אנחנו בירושלים ואנחנו כאן כדי להישאר. אני מאמין שזה גם יום גדול לשלום. האמת והשלום הם מחוברים. שלום שבנוי על שקרים יתמוטט על סלעי המציאות המזרח תיכונית. אפשר לבנות שלום רק על אמת. אמת שלום וצדק, זה מה שיש לנו ואנו מאמינים בו. הלוואי שפתיחת השגרירות תבסס שלום ארוך טווח בין ישראל לשכנותיה".
בטקס נשא דברים גם ג'ארד קושנר, יועצו של הנשיא ובעלה של בתו איוונקה טראמפ. "היום הזה ממחיש מנהיגות אמריקנית. על ידי העברת השגרירות לירושלים הראינו לעולם שוב שאפשר לסמוך על ארה"ב. אנו עומדים לצד ידידינו ובעלות הברית שלנו ומעל הכול אנחנו מראים שארה"ב תעשה את מה שנכון וכך עשינו", אמר קושנר.
הוא הוסיף כי "ישראל היא אומה ריבונית עם זכות לקבוע את בירתה, אותה זכות שיש לכל מדינה אחרת בעולם. על ידי הפעולה הזאת ארה"ב בחרה גם לחזק את הקשר בין שתי המדינות, קשר מיוחד שהוא מושא לקנאה בכל העולם".
נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין אמר בטקס: "ירושלים, לה נשבענו אמונים. ירושלים שמעולם לא שכחנו ולעולם לא נשכח. שלושת אלפים שנה, שמר העם היהודי אמונים לירושלים, במשך שלושת אלפים שנה התפללנו לירושלים, ומאז הקמת מדינת ישראל לפני שבעים שנים, ירושלים היא בירת ישראל. ירושלים היא לבה של הריבונות במדינת ישראל".
ריבלין אמר עוד כי "אחדותה של ירושלים באה לידי ביטוי בכך שכל החיים בה שווים זה לזה, והחל מהיום השמח הזה, ירושלים היא גם ביתה של שגרירות ארצות הברית בישראל. זה שנים רבות שהקונגרס האמריקני מכיר בירושלים כבירת ישראל, ואני רוצה להודות לחברי הקונגרס הרבים, דמוקרטים ורפובליקנים כאחד, על האהבה והתמיכה שלהם לישראל".