הבית הלבן מגנה את חמאס: "אחראי להרג בעזה"
ארה"ב מתייצבת לצד ישראל בעקבות המהומות האלימות בגבול רצועת עזה, שבהן נהרגו 55 פלסטינים ונפצעו יותר מ-1,200. ממשלת דרום אפריקה מחזירה את השגריר לאחר שגינתה בחריפות את "התוקפנות האלימה של הכוחות הישראליים בגבול עזה"
"אין הצדקה לפזיזות ולציניות שחמאס הציג בדחיקת אנשים לעסוק באלימות שחושפת אותם לסיכון נורא. כפי שמזכיר המדינה ציין, לישראל יש את הזכות להגן על עצמה", הצהיר בכיר בבית הלבן. הבית הלבן קרא למציאת פתרונות ל"אתגרים ההומניטריים הרציניים שבפניהם עומדים הפלסטינים בעזה". דובר הבית הלבן סירב לדחוק בישראל לרסן את פעולותיה נגד המפגינים בעזה, ואמר כי "חמאס נושא באחריות למצב הקשה ברצועת עזה".
דרום אפריקה נגד ישראל
במקביל, ממשלת דרום אפריקה החליטה להחזיר את השגריר סיסה נגומבאנה מישראל לאחר שגינתה בחריפות את "התוקפנות האלימה של הכוחות הישראליים בגבול עזה".
המשרד לקשרי חוץ ושיתוף פעולה אמר כי הקורבנות בעזה "השתתפו במחאה לא אלימה נגד חנוכת השגרירות האמריקנית בירושלים". לנוכח "ההתקפה הישראלית חסרת ההבחנה ותוצאותיה הקשות, החליטה ממשלת דרום אפריקה להחזיר את השגריר לאלתר עד להודעה חדשה".
בהודעה הדרום אפריקנית נקראת ישראל "לסגת מרצועת עזה ולחדול מפלישות אלימות והרסניות לשטחים הפלסטיניים". עוד נאמר כי האלימות ברצועת עזה עלולה לטרפד הקמה מחדש של המוסדות הפלסטיניים והתשתיות.
"הפעולות השגרתיות של הכוחות הישראליים הן מכשול לכינון הסדר של קבע לסכסוך, שחייב להיות בדמות שתי מדינות - פלסטין וישראל - שיחיו זו לצד זו בשלום. כמו חברות אחרות בקהילה הבינלאומית, דרום אפריקה מודאגת מהאלימות הקטלנית וקוראת שוב לחקירה עצמאית של ההרג ולהעמדה לדין של האחראים".
52 פלסטינים - בהם שמונה ילדים - נהרגו היום כאמור לאחר שהתקרבו לאזור גדר המערכת. כ-40 אלף בני אדם הפגינו באזור הגדר ולפי גורמי רפואה בעזה - 1,204 בני אדם נפצעו. זה היום הקטלני ביותר מאז מבצע "צוק איתן".
צה"ל תקף באמצעות מטוסי קרב וטנקים שורת יעדים של חמאס והג'יהאד האיסלאמי - בין היתר במערב העיר עזה - בתגובה לתקריות הירי והמטען מוקדם יותר. הרשות הפלסטינית הכריזה על שלושה ימי אבל ושביתה כללית מחר. סמוך ל-17:30 הורתה הזרוע הצבאית של חמאס לכלל המפגינים ולמתגודדים במחנות האוהלים לשוב לבתיהם.
דיון במועצת הביטחון של האו"ם
מועצת הביטחון של האו"ם תתכנס, ביוזמתה של כוויית, לדיון חירום על המהומות בעזה ומעבר השגרירות. הדיון, שיתקיים היום או מחר, צפוי להיות סוער במיוחד. שגריר ישראל לאו"ם, דני דנון, החל בסבב שיחות עם עמיתיו לקראת הדיון, והוא מעביר להם חומרים המציגים את פעילות הטרור של חמאס. דנון קרא לחברות מועצת הביטחון לגנות את החמאס לקראת כינוס החירום של המועצה: "עליכן לגנות את חמאס על פשעי המלחמה שהוא מבצע. לא רק שהוא שולח עשרות אלפי מוסתים לפרוץ את הגבול ולפגוע באזרחים ישראלים, הוא מסכן במכוון אזרחים פלסטינים. טבח אזרחים ישראלים או מוות של תושבי עזה - כל אחת מאלו היא תוצאה רצויה עבור חמאס. כל אזרח שנפגע בגבול הוא קורבן של פשעי המלחמה של חמאס, כל הרוג הוא כתוצאה מפעילות הטרור של חמאס ובאחריותו הבלעדית".
טורקיה האשימה את ארצות הברית באחריות משותפת ל"טבח" בעזה. דובר ממשלת טורקיה, בקיר בוזדג, כתב בציוץ בטוויטר כי "הממשל האמריקני אחראי לטבח הזה באותה מידה שישראל אחראית לו. בהעברת השגרירות לירושלים, הממשל האמריקני פגע בסיכויים להסדר שלום והצית אש שתגרום לאבידות בנפש, הרס ואסונות באזור".
מצרים אף היא גינתה בחריפות את מה שהגדירה כ"תקיפה מכוונת של אזרחים פלסטינים ברצועת עזה". משרד החוץ המצרי מסר כי "מצרים דוחה את השימוש בכוח נגד צעדות לא אלימות שדורשות זכויות לגיטימיות וצודקות ומזהירה מפני ההשלכות השליליות של הסלמה מסוכנת זו בשטחים הפלסטיניים הכבושים".
שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף אמר כי "זה יום מביש מאוד". בציוץ בחשבון הטוויטר שלו הוסיף זריף כי "ישראל טובחת בפלסטינים בדם קר בזמן שהם מפגינים בכלא הגדול בעולם. במקביל, טראמפ חוגג את המהלך של העברת השגרירות הלא חוקית".
ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי אמרה כי היא "מודאגת מהדיווחים על האלימות ואובדן החיים ברצועת עזה", כך מסר דובר לשכתה. עוד נמסר כי בריטניה קוראת להרגעת הרוחות ולנהוג באיפוק.
שרת החוץ של האיחוד האירופי, פדריקה מוגריני, קראה לשני הצדדים "לנהוג באיפוק הרב ביותר כדי למנוע אובדן נוסף של חיי אדם". שר החוץ של צרפת, ז'אן-איב לה דריאן, קרא לישראל ולפלסטינים "לנהוג באופן אחראי ולהימנע מהסלמה". הוא הוסיף כי "על ישראל לנהוג באיפוק בשימוש בכוח". לדבריו, צרפת אינה מסכימה עם החלטת ארה"ב להעביר את שגרירותה לירושלים "שמובילה למתח באזור".
שרי חוץ אירופיים נוספים מתחו ביקורת על ההחלטה של ארצות הברית להעביר את השגרירות האמריקנית לירושלים, ואמרו כי היא אינה חכמה ועשויה להחריף את המתחים. שר החוץ האירי, סימון קובני, אמר כי המעבר "מלהיט עוד יותר מצב שהוא כבר עכשיו מאוד מתוח ואת היחסים בין הישראלים לפלסטינים". עמיתו ההולנדי, סטף בלוק, אמר כי "איננו רואים בהחלטה להעביר את השגרירות צעד נבון". התבטאויותיהם מגיעות לאחר שצ'כיה, הונגריה ורומניה מנעו מהאיחוד האירופי, שבו 28 חברות, מלפרסם הצהרה בנוגע למעבר השגרירות האמריקנית.
גם רוסיה הצטרפה למגנים את ההחלטה על העברת השגרירות ואמרה כי היא תצית את המצב המתוח בין ישראל והפלסטינים. סגן שר החוץ הרוסי, מיכאיל בוגדנוב, כינה את ההחלטה על מעבר השגרירות "קצרת רואי".