הרגע שאחרי: מתחילים לחשוב על אירוח האירוויזיון
אחרי חזרתה ארצה של הגאווה הישראלית וכוכבת השעה וכנראה גם השנה - נטע ברזילי וניצול שארית כוחותיה לעוד הופעה בעיר שאולי הייתה רוצה לארח את אירוויזיון 2019, אפשר כבר להתחיל להבין איך ישראל הקטנה מתכוננת לארח את האירוע הגדול בעוד כשנה: "תהיה כאן בעיית חדרים ומחירים"
זהו, ההאנג אובר של האפטר פארטי אירוויזיון מתפוגג, קולות הקרקורים מתחילים להיחלש וסימני החזל"ש מסמנים שצריך להתחיל לתכנן את החתונה האמיתית – אירוויזיון 2019 בישראל, סליחה בירושלים.
אז איך אנחנו הולכים לעשות את זה? תלוי את מי תשאלו. האם יהיה מקום לכל עשרות אלפי האורחים במדינה הקטנה שלנו בשבוע אחד? כנראה שכן או ש"אולי תושבי ישראל יקבלו עידוד מהמדינה לפתוח את בתיהם לאירוח בתשלום מבלי שייפלו עליהם עם מס הכנסה אחר כך".
אירוח האירוויזיון: "צריכים יותר מלונות"
אל בירת פורטוגל ומארחת האירוויזיון האחרון נהרו יותר מ-30 אלף אנשים שבאו לראות את האירוע הגדול. היכל האלטיס ארנה שאירח את תחרות השירה מסוגל להכיל כ-20 אלף מקומות (בפועל היו מעט פחות בשל מיקום הבמה וה"גרין רום" בתוך האולם) – ומפה עולה החשש הראשון: איפה תתקיים התחרות בארץ?
הקרב הנוכחי הוא בין אולם פיס ארנה המקורה בירושלים שהוא קטן מהלכיל (רק כ-12 אלף מקומות) לבין אצטדיון טדי שיכול להכיל את הכמות הנדרשת אך הוא חסר גג - מה שסותר את כללי התחרות.
החשש השני נוגע למקומות הלינה בהם יתארחו עשרות אלפי האורחים שיגיעו ארצה. אחרי ג'ירו ד'איטליה כבר הבינו שיש כאן בעיה גדולה והיא המחסור בחדרי המלונות. על פי נתוני הלמ"ס (הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה), נכון לפברואר האחרון, ישנם 410 מלונות כחול לבן - לא כולל מלונות לא רשומים, חדרי אירוח וצימרים.
סך הכל 410 מלונות בישראל ובהם 54,095 חדרים - אלו מספרים שעל פי גורמים בכירים בתחום אינם מספיקים לאירוח, בעיקר בערים שצפויות לארח: תל אביב וירושלים וקצת גם בחיפה.
"אנחנו צריכים עוד חדרים והרבה יותר בתי מלון", אומר שר התיירות יריב לוין בריאיון ל-ynet וממהר להוסיף "אבל זה לא שאין פה איפה לארח. בג'ירו לא היה אורח שנאלץ לישון ברחוב". לדברי השר לוין, יש כ-5,000 חדרי מלון בבנייה נכון להיום בישראל, שהם שווי ערך למספר החדרים שנבנו כאן ב-15 השנים האחרונות.
ואכן, על פי הלמ"ס והתאחדות המלונות צפויים להיפתח בשנה הקרובה אלפי חדרים חדשים: בירושלים צפויים להיפתח כ-500 חדרי מלון וכ-1,500 בתל אביב (לא כולל ערים נוספות שבהן ייפתחו השנה מלונות חדשים).
"בשנה הקרובה נעשה מאמץ מאוד גדול כדי להאיץ את בניית המלונות בארץ", אומר השר ומספר על ועדה שכל תפקידה ללוות ולסייע לבעלי מלונות מול ועדות התכנון שלא אחת מסרבלות ומעכבות את התהליך.
בנוסף, משרד התיירות מסבסד חלק גדול מאותם מלונות ונותן מענקים ששוויים עד כשליש מעלות הבנייה. "לראשונה אנחנו נותנים גם אפשרות של הסבת מבנים קיימים למבנה מלון - כך שמי שירצה לקחת בניין עסקים ולהסב אותו למלון יכול לעשות את זה כיום תוך שנה".
"חלק לא יגיעו לכאן בגלל המחיר"
מי שמעט פחות אופטימי הוא מנכ"ל לשכת מארגני תיירות נכנסת, יוסי פתאל: "אני בטוח שתהיה בעיה של חדרים וכנראה שתהיה גם בעיה של מחירים אבל בסך הכל הכללי זה לא מה שיקבע אם יהיה או לא יהיה אירוע", אומר פתאל.
כפתרון מעניין למצוקת החדרים, מציע פתאל לממשלה רעיון יצירתי: "ברמת המאקרו אצלנו, כשהמצב טוב מדי זה יכול להיות גם רע מאוד – כלומר זה יכול להיות משבר. המדינה יכולה להיות יצירתית בעניין הזה בכך שהיא תרשה לתושבי ישראל לפתוח את בתיהם לאירוח תמורת תשלום בלי שייפלו עליהם ממס הכנסה".
"מצד שני המחירים לא גורמים לתיירות הנכנסת להפסיק אלא להפך, אבל אין ספק שזה מקום יקר וזה עלול לעשות נזק בעתיד כי אנשים אולי לא יחזרו, כך שבטווח הארוך זה לא טוב". פתאל אומר שלדעתו יגיעו לאירוויזיון בישראל פחות אנשים משהגיעו לליסבון. להערכתו יגיעו לארץ בשבוע האירוויזיון כ-15 עד 20 אלף איש - "וגם הם עוד יעברו 'סלקציה' ויוותרו בדרך בגלל המחירים".
עלייה בתיירות בטווח הארוך
לפי נתונים שהתפרסמו בכלי תקשורת אירופיים, כבר בחודש הראשון שלאחר הזכייה של פורטוגל בשנה שעברה, ליסבון ראתה זינוק של כ-27 אחוזים בתיירות. שר התיירות מדבר על זינוק בתיירות הפנים ישראלית לא רק עד האירוויזיון ובשבוע שבו יתקיים אלא בטווח הארוך.
"צריך לקחת בחשבון שמדובר באירוע עם חשיפה מתמשכת", אומר לוין. "לגבי עלייה של 27 אחוזים בתיירות בליסבון - אני לא בטוח שאפשר למדוד נתונים כאלה אבל אחרי השיא של השנה שעברה בישראל עם מעל שלושה מיליון תיירים ועלייה של 25 אחוזים רק בחצי שנה האחרונה אני חושב שאנחנו בתחילת הדרך של עליית התיירות בארץ".
לדבריו, "הפורטוגזים ניצלו את המשדר עם החשיפה ההמונית כדי להעביר את המסר של פורטוגל ונופיה ואנחנו נעשה זאת גם אצלנו באופן דומה". לוין מדבר על סרטוני הווידאו הקצרים שהוקרנו בהפסקות שבין שיר לשיר, בהם ראו בכל פעם את המתמודד הבא על רקע נוף ואזור שונה בפורטוגל מדי סרטון. לפי השר לוין גם באירוויזיון הבא הקהל ייחשף לנופי ישראל באותה צורה, "כדי למנף את האירוע בצורה מקסימלית".
עידוד נוסף מגיע מפתאל שמדבר על תזמון האירוע - מאי – חודש שנחשב לא חזק מאוד מבחינה תיירותית כי הוא עדיין לפני תחילת "העונה החמה", המבוקשת יותר.
"חודש מאי הוא לא חודש שיא בתיירות פנים כך שמספר התיירים שיגיעו לא אמורים להוות בעיה ממשית. הבעיה תהיה יותר עבור אותם תיירים שלא קשורים לאירוע – תיירים שוטפים, שאולי עבורם תהיה בעיית מקום באותה תקופה".
בנוסף, מדבר פתאל על בעיה נוספת והיא – מאיפה יגיע הכסף? "אני לא רואה בעיה מבחינת היערכות פיזית לקלוט את האנשים ומבחינת הפקת האירוע אלא עד כמה המדינה תשכיל להשתמש בתחרות כמנוף תיירותי, כי בג'ירו המימון היה מכסף פרטי ופה זה כסף של משרדי התיירות והאוצר שכרגע לא נמצא בספר התקציב של משרדי הממשלה".
במשרד התיירות מספרים כי בימים אלו נוצר הקמפיין החדש שיתחיל לשווק את ישראל כיעד האירוויזיון הבא. הקמפיין יעשה בפורמט דומה לקמפיינים הקודמים של המשרד. השיווק יהיה תחת המותג הקיים "Two Cities One Break" עם הדוגמנית שיר אלמליח.
מותג שלמעשה, גם משווק חופשה אחת קצרה בין שתי ערים, חופשה שהיא כמו "הפסקה" (מהחורף או סתם מהשגרה) עבור האירופים, וגם משווק את שלוש הערים: תל אביב, ירושלים ואילת כיעדים בפני עצמם ולאו דווקא את ישראל כיעד אחד הוליסטי. רק חבל שעבור מפיקי האירוויזיון האחרון זה פחות תפס.
ומה בנוגע לשתי המארחות המרכזיות?
"בשל העובדה שחלפו רק שלושה ימים מיום זכייתה של נטע ברזילי באירוויזיון, טרם החלה הערכות עירונית לקראת האירוע. בכל מקרה, אנו שמחים על כך שירושלים בירת ישראל תארח את חגיגות האירוויזיון ושולחים ברכת הצלחה בתכנון המעמד החשוב", כך נמסר ל-ynet מעיריית תל אביב-יפו.
העירייה תחנוך בימים הקרובים גוף חדש שיהווה מנגנון תיווך בין אירועים גדולים בעיר לבין המלונות המארחים. הגוף, שייקרא לשכת הכנסים הבינלאומית, הוא יוזמה משותפת של העירייה יחד עם התאחדות המלונות ומרכז הירידים תל אביב-יפו.
בנוסף, קו הרכבת המהיר בין תל אביב וירושלים ייחנך בשנה הקרובה, מה שיאפשר התניידות קלה יותר בין שתי הערים. מבחינת פרויקטים חשובים נוספים בעיר ותאריך השלמתם, נמסר מהעירייה כי "פרויקט חידוש הטיילת המרכזית צפוי להסתיים עד סוף החודש הבא. הריסת הדולפינריום, השלמת רצף הטיילת ופתיחת המבט לים צפויות להתבצע במהלך השנה הקרובה".
יש לציין כי לא בטוח עד כמה אורחי האירוע יוכלו לעשות שימוש ברכבת המהירה ביום האירוויזיון, שיתקיים כמו תמיד - ביום שבת. הרכבת תהיה כמובן סגורה רוב הזמן מכניסת השבת ועד צאתה. מצד שני, מאחר וככל הנראה יקדימו את מצעד הגאווה מתחילת יוני לסוף מאי, כדי שייערך בצמוד לאירועי האירוויזיון - תיירי האירועים כנראה ישתמשו ברכבת ביתר הזמן כדי לעבור בין שתי הערים.