שתף קטע נבחר
 

משרד הבריאות הבטיח להוסיף 200 מיטות. מה קרה בשטח?

נוכח הצפיפות הנוראה בבתי־החולים הכריזו משרדי הבריאות והאוצר בחגיגיות לפני שנתיים: נוסיף 200 מיטות אשפוז בכל שנה. ומה קרה במציאות? המספר ירד, וישראל "מככבת" במקום הכמעט אחרון ברשימת המדינות המפותחות. רופאים מתריעים: "אם לא יחול שינוי יהיה כאן בחורף הבא כאוס". במשרד הבריאות מבטיחים: "נשלים את החסר עד סוף השנה"

אנחנו כבר רגילים לזה: מבטיחים לנו הרים של הבטחות, שמהן במרבית הפעמים לא יוצא כלום. אבל במקרה הנוכחי מדובר לא רק באכזבה ובתסכול אלא בחיי אדם. לפני שנתיים הודיעה המדינה כי תוסיף מדי שנה 200 מיטות אשפוז לבתי־החולים. ומה התרחש בפועל? קיצוץ של שלוש מיטות.

  

בהודעת משרד הבריאות נמסר כי הוא הגיע להסדר עם משרד האוצר שבמסגרתו יתווספו בתוך שש שנים, בהדרגה, 1,200 מיטות לבתי־החולים ברחבי הארץ, הסובלים כולם ממצוקת מיטות חריפה. ההבטחה הייתה 200 מיטות בכל שנה.

  

מדו"ח פנימי של משרד הבריאות שהגיע ל"ידיעות אחרונות" מתברר שב־2017 לא התווספה אפילו מיטה אחת. במרכז הרפואי רמב"ם מספר המיטות אף ירד בשלוש. יש לציין כי מספר המיטות נקבע גם לפי תקני רופאים וצוות רפואי. כלומר, זה לא שהוציאו פיזית שלוש מיטות מבית־החולים.

  

  ( )

 

לזקנה כבר אין מקום אפילו במסדרון

מצוקת המחסור במיטות אשפוז איננה תופעה חדשה, והחלה לפני שנים ארוכות זאת בין היתר בשל הזדקנות האוכלוסייה וריבוי מחלות כרוניות. התוצאה: עומס כבד שגורם פעמים רבות לאשפוזים במסדרון. במצב הנוכחי נראה כי הזקנה נזרקה אפילו מהמסדרון.

 

במקום שהמצב ישתפר בהדרגה, כפי שתמיד מבטיחים לנו, הכסף הלך למקומות אחרים והמצוקה רק החריפה: בשנת 1995 היו בישראל 2.3 מיטות אשפוז לכל 1,000 איש; ב־2005 היו רק 2.089 מיטות לכל 1,000 בני אדם ובשנת 2015 היו רק 1.830.

 

בשנת 2017 נרשם שפל שיא של רק 1.796 מיטות. במילים אחרות: פחות משתי מיטות לכל 1,000 איש. מצבנו בעולם נראה בהתאם: בדו"ח של ה־OECD על מספר המיטות במדינות המפותחות מדורגת ישראל בתחתית.

 

הדו"ח פורסם לפני כשנה וממנו עולה כי במקום הראשון ממוקמת יפן עם 7.9 מיטות לכל 1,000 אלף איש; במקום השני דרום־קוריאה עם 7.3; אחריה גרמניה עם 6.1; במקום הרביעי אוסטריה עם 5.7 מיטות לכל 1,000 איש; במקום השישי פולין עם 4.9; סלובקיה אחריה במקום השביעי עם 4.5 מיטות; במקום השמיני הונגריה עם 4.3.

 

וכמה יש בישראל? רק 2.3 מיטות לכל 1,000 איש. ישראל ממוקמת במקום ה־29, קצת יותר גבוה מצ'ילה (מקום 33) שבה יש שתי מיטות. במקום ה־34 והאחרון ממוקמת מקסיקו עם 1.5 מיטות בלבד לכל 1,000 איש. ממוצע המיטות למדינה הוא 3.7.

  

מומחים חוששים כי בדו"ח הבא תידרדר ישראל למקום האחרון ברשימה.

  

גורם בכיר באחד מבתי־החולים אמר בתסכול: "הכי קל זה להבטיח. בפועל המצב רק נהיה קשה יותר. אם לא יתווספו מיטות יהיה כאן בחורף הבא כאוס".

 

ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני), חבר ועדת הבריאות בכנסת: "זו פשוט שערורייה. שנייה אחרי שגוזרים סרטים ונואמים השרים נעלמים וההבטחות מתפוגגות. משמעות המחדל היא הימור מסוכן על בריאות הציבור וכנראה גם אובדן חיים".

 

מהאוצר נמסר: "ב־2017 נפתחו 300 מיטות בבית־החולים החדש באשדוד. משרד הבריאות העביר את בקשתו לפני זמן קצר והיא בתהליכי יישום מתקדמים. הצעדים שמקדמים המשרדים ימשיכו לחזק ולייעל את המערכת".

  

ממשרד הבריאות נמסר: "אנו מקדמים את התקנים מול האוצר, המשרדים טרם הגיעו להסכמה. מיטות שלא נפתחו ב־2017 ייפתחו השנה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא נוספו מיטות אשפוז חדשות
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים