ארדן: "להחזיר סיכולים ממוקדים", שקד: "חמאס מקריב את אנשיו"
השר לביטחון פנים התייחס באולפן ynet למספר ההרוגים הגבוה ברצועה: "זה כמו להגיד שאם לנאצים היו מאות אלפי הרוגים, אפשר לדון בצדקת הנאציזם". שרת המשפטים איילת שקד הוסיפה: "אם צה"ל לא היה פועל בנחישות כזו היו יותר הרוגים"
השבת מדיניות החיסולים היא חלק מהפתרון למצב ברצועה. כך הסביר הבוקר (ג') השר לביטחון פנים גלעד ארדן בראיון לאולפן ynet. "הגיע הזמן שראשי החמאס ישלמו מחיר אישי על ארגון פעולות הטרור הללו. ראשי החמאס, יחיא סנוואר ואחרים, שמדברים על זה שהם מוכנים להיהרג ליד הגדר, בבקשה. צריך לחזור לסיכולים הממוקדים, הם צריכים לחזור ולהתחבא מתחת לאדמה ולחשוש לחייהם. לא לארגן את ההמונים לפעולות טרור".
כחבר קבינט אמר ארדן שהפורום המדיני ביטחוני "עדיין לא מנהל ברמה הטקטית את כל הפעולות הצבאיות שצה"ל עושה", ולכן לדבריו ההצעה לא נדונה. הוא הדגיש: "אני לא מייצג כאן עמדה של מישהו אחר. זו עמדתי".
59 הרוגים פלסטינים נמנו אתמול בגבול עזה. לדברי ארדן, "אנחנו נערכים היום ליום שיא בהפגנות ובעימותים שחמאס מנסה לייצר על הגדר. מראש התוכנית שלו היתה למקסם את הנזק ואת פעולות הטרור שלו ליום הנכבה וכפי שאנחנו יודעים, יש היום גם ישיבה של מועצת הביטחון שמתכנסת לאור פנייה של כווית, אז הערכה שלי שחמאס ינסה לייצר מצב שבזמן הכינוס של מועצת הביטחון יהיו תמונות של אלימות ליד הגדר ולכן ההיערכות מאוד רחבה כולל תגבור של כוחות צה"ל בעוד כוחות גם מטעם המשרד לביטחון פנים אפילו".
לא בטוח שצריך תמונות, יש מספרים. המספרים האלה לא גבוהים או מוגזמים מדי?
"זה בערך כמו להגיד שאם הנאצים במלחמת העולם, היו להם מאות אלפי הרוגים אז אפשר לדון בצדקת הנאציזם או בהסבר לבעלות הברית למה שקרה. יש מולנו ארגון טרור רצחני, ואמר יפה מי שאמר אתמול, 'החמאס רוצה כמה שיותר הרוגים ליד הגדר וצה"ל וישראל רוצים כמה שפחות' - זאת האמת ואת האמת הזו אנחנו צריכים להסביר עם כל הקושי שבדבר בכל רחבי העולם.
"חמאס נמצא במצוקה ורוצה להסיט את דעת הקהל בעזה מהכישלון שלו בניהול חיי היום יום שם, הוא לא יכול לעשות את זה כלפי המצרים שסוגרים לו את מעבר רפיח, הוא לא יכול לעשות את זה כלפי הרשות הפסלטינית שעוצרת את המשכורות ומונעת העברת סחורות או אנרגיה או משאבים לרצועה, אז הוא עושה את זה דרך ריכוז ההסתה והזעם כנגד מדינת ישראל בקרב מדינות ערב, זה הדבר שקל לעשות", אמר השר.
ואולם, התקשורת העולמית הזדעזעה נוכח מספר ההרוגים בעזה. ארדן הסביר: "תמונות כאלה תמיד יתגברו על כל טיעון אחר, צודק ככל שיהיה. אבל בהקשר הזה שוב, אין מנוס. אנחנו דנו בקבינט ובכל האפשרויות ובתרחישים. כאשר אם חס וחלילה המונים יפרצו את הגדר, צריך להבין שתוך דקה או שתי דקות ריצה הם נמצאים בתוך יישובי עוטף עזה. אלפים ובהם גם מחבלים שמניחים מטענים ועושים פעולות רצחניות - צה"ל לא יכול לאפשר את הדבר הזה. ולכן המשימה שלו היא למנוע בכל דברך מתבקשת את חציית הגדר".
השר הוסיף כי הכוחות "נערכים גם למצב שהיום יהיו אפילו יותר נפגעים. אנחנו מקווים שלא, אבל אם אין ברירה, זה מה שנעשה כדי להגן על תושבי עוטף עזה".
בהתייחס להעברת שגרירות ארה"ב לירושלים אמר ארדן כי "היריבים של נשיא ארה"ב טראמפ באירופה ובעוד מקומות מנסים לחבר את פתיחת השגרירות למהומות ולאירועי הטרור מעזה. צריך לזכור שהחמאס קבע את יום הנכבה כיעד שלו למהומות הללו כבר חודשים רבים אחורה בלי קשר למועד שנקבע יום פתיחת השגרירות. אין שום קשר בין הדברים.
"ברור שמי שמנסה להדליק את השטח או להוציא פיגועי יחידים או לגרור גם את יהודה ושומרון וירושלים למהומות מנסה לעשות את החיבור השקרי הזה, אבל החיבור הזה לא קיים".
ארדן נדרש להתמודד עם השאלה של האחריות הישראלית למתרחש בעזה. ישראל אמנם נסוגה מהרצועה, אבל היא מטילה מצור ואנשיה חיים בעוני מחפיר. "אני מאוד מצטער, אני נבחרתי על ידי אזרחי מדינת ישראל ואני מחויב להם. אני לא אמור למצוא פתרונות למצבים בלתי אפשריים כאשר פלסטינים בוחרים ארגון טרור לנהל את חייהם ולאחר מכן ארגון הטרור הזה שגם שורף מעברים שבאמצעותם מזרימים לאוכלוסיה שם סיוע אזרחי, ומשקיע את כל או רוב המשאבים שהוא מקבל במנהרות טרור ובהצטיידות טילים ורקטות".
לדבריו, המצב ברצועת עזה קשה, אבל אף אחד מגורמי הביטחון, לא השב"כ ולא הצבא לא מציג אותו כאסון הומניטרי. "זה מצב שקיים באזורים שנשלטים על ידי ארגוני טרור שמשתמשים בכסף לרצח והרג. אנחנו כמדינה עושים כל מה שאנחנו יכולים גם כלפי העולם וגם כלפי תושבי הרצועה להראות שאנחנו מוכנים להעביר סחורות פנימה, מוכנים להכניס כל סיוע הומניטרי מהעולם או תרומות של המדינות התורמות כדי להקים שם תשתיות אזרחיות. אבל לא נאפשר לעשות את זה על חשבון הביטחון של אזרחינו".
איילת שקד: ישראל לא מעוניינת בהסלמה
בראיון לאולפן ynet התייחסה גם השרה איילת שקד לאירועי הדמים אתמול: "חמאס צריך לדעת שאנחנו נעשה כל מה שצריך כדי לעצור את האלימות שהם מפיצים, ואם פעולות מסוימות לא יספיקו, אנחנו בהחלט נוכל לעלות מדרגה".
- אנחנו מדברים על 59 הרוגים אתמול ומספר אסטרונומי של פצועים. את חיה בשלום עם המספרים האלה?
"האשמה היא אך ורק על חמאס. חמאס משתמש באנשים בכוונה כדי ליצור דה-לגיטימציה לישראל בעולם וכדי לחזק את עצמו פוליטית. הוא למעשה מקריב את אנשיו בשביל צרכים פוליטיים. אם צה"ל לא היה פועל בנחישות כזו היו יותר הרוגים, כי הם היו מצליחים במזימתם ואז כל האזור היה נגרר להסלמה".
- המשבר בעזה אמיתי, ואם אנשים הולכים בהמוניהם לגדר כשהם הולכים לקראת פציעה או אפילו מוות, סימן שהמשבר שם אמיתי. אולי אנחנו צריכים לעשות עוד משהו?
"מי אשם במשבר הזה? זה החמאס ואבו מאזן. החמאס, שאת הכסף שיש לו הוא משקיע במנהרות ובטרור במקום באוכלוסייה האזרחית, ואבו מאזן, שמנסה גם פוליטית ללחוץ על חמאס ומבקש מאיתנו לא להעביר לרצועת עזה חשמל".
- אבל מי שיספוג את ההשלכות של המשבר הזה בסופו של דבר היא ישראל.
"מי שסופג את ההשלכות האלה הם האנשים בעזה, שלצערי משלמים את המחיר היקר של שלטון ארגון הטרור עליהם. הם צריכים לקחת את גורלם בידיהם ולהעיף את החמאס ולהחליף את השלטון. האחריות של הפלסטינים שחיים ברצועת עזה. האסון של ההתנתקות הביא עלינו את שלטון הטרור הזה, והם צריכים להשתחרר ממנו".
- שמענו הרבה מאוד הכרזות על הצורך להפיל את חמאס. את רואה עימות צבאי ישיר מול חמאס בעתיד הקרוב? ואם אכן יהיה כזה, האם תפילו את חמאס?
"אנחנו כרגע לא רוצים להיגרר להסלמה ולא מחפשים עימות צבאי. אתה רואה שצה"ל באמת מנסה להכיל את האירוע. בעתיד אני מעריכה שנהיה בסבב עימותים נוספים. אתה שואל אם זה הולך להיות עכשיו? אף אחד לא יודע. אני יכולה להגיד שאצלנו אף אחד לא רוצה את זה".
- לא ענית לי על השאלה לגבי חיסול חמאס.
"אני לא עונה על שאלות כאלה מכיוון שאנחנו לא יודעים מה תהיה הסיטואציה בעתיד. אני אומרת באופן עקרוני: מי שצריך להיפטר מחמאס זה בראש ובראשונה הפלסטינים ברצועת עזה".