בעזה מתים, בת"א חוגגים - ובמגזר שותקים
ברמלה העדיפו לדבר על מחיר המלון ועל זהות כדורגלן העונה, ביפו הגיעו מעטים לסוכת האבלים לזכר ההרוגים הפלסטינים. מייסאם מטירה הגיעה להפגנה במצודת זאב בת"א: "חשוב להעביר מסר - הכיבוש צריך להיגמר"
זה החל בסדרת האירועים הקשים ברצועת עזה שגבו את חייהם של 61 מפגינים פלסטינים, המשיך בטקס העברת השגרירות האמריקנית לירושלים והסתיים בחגיגות האירוויזיון בכיכר רבין בתל אביב. יצאנו לבדוק מה חושבים אזרחי ישראל הערבים בעיר רמלה - שחרטה על דגלה את הדו-קיום - על היממה שהתאפיינה בדו-קוטביות לאומית. אבל רבים מהם העדיפו כלל לא לדבר, אלא אם מדובר בשאלות על מחיר המלון וזהות כדורגלן העונה. צפו בכתבה.
"אפשר היה להגיע להסכם שלום בין כל הצדדים", אומר אחמד, ערבי-מוסלמי תושב העיר שעובד בשוק, "אבל המנהיגים בשני הצדדים רק מרוויחים מהמלחמה". כשהוא מבין שנושא השיחה הוא פוליטי, הוא מהסס לרגע - ומדגיש: "הפוליטיקה לא מעניינת אותי. אני איש פשוט שמחפש פרנסה ואוכל לילדים ולנכדים שלי. שכל המשוגעים יישארו מאחורי הגדר ומעבר לגבול. הרקטות לא מבדילות בין ערבים ליהודים".
תושב אחר, שביקש שלא להזדהות בשמו, אמר כי "תושבי עזה לא מעניינים אותנו. זו אשמתם שהם מתקרבים לגדר - וטוב שהיא שם כי אנחנו צריכים להגן על עצמנו".
ברמלה רבים העדיפו לשמור על שתיקה ולא לדבר על העימותים בעזה, וגם אמש (ג') ביפו סוכת אבלים שנפתחה בעקבות הרג המפגינים לא הובילה להגעת המונים. רק כ-50 מתושבי העיר הגיעו למקום ונשאו לתפילה לזכר העזתים שנהרגו ביומיים האחרונים. בצה"ל אמרו כי לפחות 24 מהם הם מחבלים שעסקו בטרור. בכלל, בכירים במגזר הערבי הביעו אכזבה מכמות המפגינים היום במחאות השונות - באום אל פחם, במג'דל כרום, בסכנין ובטייבה וביישובים נוספים. היום תיערך שביתה כללית במגזר הערבי.
הפגנה נוספת נערכה במצודת זאב בתל אביב - שמזוהה דווקא עם תנועת הליכוד - שם מחו מאות אנשים מתנועות שלום שונות נגד התגובה הישראלית. "זו הפגנה מאוד חשובה בלב תל אביב", אמרה מייסאם ג'לג'ולי, תושבת טירה שהגיעה למקום עם שני ילדיה. "באנו להשמיע את קולנו נגד הטבח, להגיד את מה שכל אדם בעל היגיון בריא יודע. חשוב היה להעביר כאן בתל אביב את המסר שהכיבוש צריך להיגמר ושהממשלה הימנית הזו מובילה אותה לכיליון".
אייל מתל אביב, שהצטרף גם הוא להפגנה שאותה הוביל הארגון "עומדים ביחד", אמר כי ישראל חייבת להתעורר ולהבין את הנזק שהיא עושה לעצמה ולעזתים: "המצור פוגע לא במנהיגי החמאס, אלא בשני מיליון אזרחים שגרים בגטו הגדול בעולם. גטו עם מחסור באוכל ושתייה. מדובר באנשים שרוצים לחיות ומחפשים דרך. ממשלת ישראל לא מבינה זאת, היא זו שהתנתקה חד צדדית אז והיא זו שגורמת לסבל הגדול הזה בין שני הצדדים".