שתף קטע נבחר

סרט על המעורבות בסוריה כובש את איראן

בשיאה של ההתבססות האיראנית באזור יצא לאקרנים הסרט "זמן דמשק" והפך לשובר קופות. סצנת הסיום, שבה מקריבה דמות ראשית את חייה כדי להציל את הארמון של אסד, סחטה דמעות משר החוץ זריף

בתקופה שבה ההתבססות האיראנית בסוריה מעלה חשש לעימות ישיר עם ישראל, סרט איראני על ההתערבות בסוריה זוכה להצלחה גדולה בבתי הקולנוע.

 

 

איראן סרט זמן דמשק קולנוע ב טהרן (צילום: AFP)
"זמן דמשק" בקולנוע בטהרן(צילום: AFP)

בסוף מרס, בזמן חגיגות השנה הפרסית החדשה, יצא לאקרנים הסרט "זמן דמשק". מאז ראו אותו קרוב ל-1.4 מיליון צופים – מקום שני ברשימת שוברי הקופות. כעת מתכננים מפיקי הסרט להקרין אותו גם בחו"ל.

 

הסרט צולם בסוריה ובאיראן. הוא מספר את סיפורם של אב ובנו, טייסים בצבא, שנשלחים להציל את הפליטים בסוריה ונחטפים על ידי דאעש. ב"זמן דמשק" יש סצנות אקשן עתירות אפקטים – דבר נדיר בקולנוע האיראני.

איראן סרט זמן דמשק קולנוע ב טהרן (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

בסצנה מרגשת בסוף הסרט אחת הדמויות הראשיות מקריבה את חייה כדי למנוע מתקפה על ארמון הנשיאות של אסד בדמשק. הסצנה הזו גרמה לשר החוץ האיראני, מוחמד ג'וואד זריף, לבכות בזמן ההקרנה.

 

"יש לי תחושה שהסרט מציג את מה שקורה באזור טוב יותר ממה שאנחנו רואים בתקשורת הזרה", אומר שעבני, סטודנט שראה את הסרט בטהרן.

איראן סרט זמן דמשק קולנוע ב טהרן (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

איראן סרט זמן דמשק קולנוע ב טהרן (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
  

איראן שלחה לסוריה יועצים צבאיים ואלפי "מתנדבים" איראנים, אפגנים ופקיסטנים כדי לסייע למשטר אסד לנצח את המלחמה. הבמאי, איברהים חטמיקיה, אומר שהחלק הזה של ההתערבות האיראנית בקושי מקבל ביטוי בסרט, ושהוא מתמקד בפשעים של דאעש.

 

חטמיקיה התחיל את דרכו הקולנועית בסרטים על מלחמת איראן-עיראק בשנות השמונים, ונאבק עם הצנזורה כשהציג סוגיות חברתיות. בראיון ל-AFP הוא אומר שאם צריך לעסוק בסוגיות חברתיות הוא שמאלני, ואם צריך "להגן על השלטון" הוא ימני. לדבריו "זמן דמשק" מייצג את החזון שלו כמוסלמי. הראיון התקיים במשרדי עוג', חברת הפקות שמקבלת מימון ממשמרות המהפכה.

איראן סרט זמן דמשק קולנוע ב טהרן (צילום: AFP)
הבמאי חטמיקיה. "כשצריך להגן על השלטון אני ימני"(צילום: AFP)
 

"הסרט הזה לא פוליטי. הוא סרט אנושי והומניטרי. אנחנו נאבקים מול דאעש שמניף את דגל האיסלאם אבל מייצג סטייה שטנית", אומר הבמאי האיראני. "ארה"ב תמיד מתגאה בכך שהיא שלחה המון חיילים לנורמנדי כדי להציל את האנושות. במזרח התיכון קורה אותו דבר, אנחנו רוצים לעזור לאנשים שהתרבות והדת שלהם זהות לשלנו".

 

בעקבות ההצלחה באיראן הפקת "זמן דמשק" רוצה לכבוש גם את הקהל הבינלאומי. המפיקים כבר סיכמו על הפצת הסרט ביפן, דרום קוריאה, לבנון ופולין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים