שתף קטע נבחר

 

הרמדאן מתחיל: "לא חגיגי כמו בכל שנה"

ברקע אירועי עזה נפתח מחר חודש הצום המוסלמי. "כואב לנו לחגוג", אומרים ערבים אזרחי ישראל. מהם בדיוק מנהגי הרמדאן?

עבור אזרחים רבים בישראל חודש הרמדאן הוא לא רק סיבה למתיחות ביטחונית, אלא חודש מיוחד וחגיגי. הוא מצוין בכל שנה בתאריכים שונים, אך עושה רושם כי השנה חגיגות הרמדאן של ערביי ישראל המוסלמים שיחלו מחר (יום ה') יהיו שונות מהרגיל.

 

בעקבות מה שהתרחש בעזה, חלק מהגופים ביטלו את המסיבות בחודש רמדאן ומשפחות רבות לא תלו קישוטים על בתיהם להזדהות עם תושבי עזה.

 

"אין ספק שהרמאדן הזה עצוב לנו מאוד", אומר ד"ר תאבת אבו-ראס, מנכ"ל שותף בארגון קרן אברהם, המתגורר בקלנסווה. "ברוב היישובים הערביים אנשים לא מקשטים את הבית והרחוב כבכל שנה. חצי מהמשפחה שלי ברצועת עזה ומתוך הזדהות להרג שקורה שם כואב לנו לחגוג".

מתוקים מיוחדים לחודש המיוחד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מתוקים מיוחדים לחודש המיוחד(צילום: רויטרס)

המשפחה מתאספת (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המשפחה מתאספת(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

 

סמירה מחאמיד, תושבת אום אל-פחם, אמרה: "אני אישית השנה לא משתתפת בשום מסיבה בחודש רמדאן, כי כואב לי לראות את האנשים שנרצחים בעזה ולהמשיך את חיי כרגיל. עצוב מאוד. אנחנו צריכים להכריז על ימי אבל ארוכים למען עזה ותושביה".

 

לעומתה, ראש עיריית טייבה, עו"ד שועאע מנצור מסארווה, אמר כי "מחר מתחיל פסטיבל התרבות 'רמדאן מרקט'. זאת השנה השלישית שטייבה מקיימת אירוע חשוב זה, שיש לו השפעה ישירה על שינוי תדמית העיר וירידת הפשיעה בעיר. הרמדאן מרקט מזמין את תושבי טייבה והאורחים הערבים והיהודים להשתתף כל ערב למשך 10 ימים באירועי תרבות ופנאי לכל המשפחה".

 

גם בחודש רמדאן עשרות אלפים מכל החברה הערבית מגיעים להתפלל במסגד אל-אקצה. בכל יום מתארגנים מאות אוטובוסים שמסיעים למקום גברים, נשים וילדים.

 

הרמדאן הוא חודש שלם של צום מזריחה ועד שקיעה שבו המוסלמים מתבקשים לערוך חשבון נפש, לתרום לזולת ולהתקרב למשפחה. לפי המסורת השינוי בתאריכים נועד על מנת שבכל העולם יגיע הרמדאן בכל פעם בתקופה אחרת - קיץ, חורף, סתיו, אביב.

 

לצום משמעות חברתית הקשורה לערכי עזרה לזולת, תרומות לצדקה, משפחתיות וקהילתיות. "הצום מלמד אותנו להיות סבלניים וסובלניים. עצם העובדה שאנחנו לא מכניסים שום דבר לפה - לא אוכל, לא שתייה, שום דבר - מלמדת אותנו איפוק", מסביר אבו-ראס.

קטאייף רמדאן ()
קטאייף רמדאן

צום הרמדן ()
 

 

מבחינה בריאותית, נהוג לומר שהצום ברמדאן נועד לנקות את הגוף. הארוחות עצמן - האיפטאר שאחרי השקיעה - לרוב עשירות וכוללות שלושה מאכלים שונים לפחות. הרמדאן מזוהה עם ממתקים כמו הקטאייף (כיסונים ממולאים באגוזים או בגבינה). הארוחה המקדימה לפני הזריחה נקראת הסחור.

 

במהלך היום אסור לאכול ולשתות ואסור לזוגות לקיים שום יחסים. אחר הצהריים נפתחים דוכנים רבים ברחובות, שבהם נמכרים אוכל וממתקים ועוד דברים מיוחדים. בשעות אלו בדרך כלל מורגשים עומסי תנועה.

 

"השנה יש קמפיינים רבים לגיוס כספים לתושבי רצועת עזה. ברשתות החברתיות אנשים לא מפסיקים לשאול: איך אפשר לשמוח ולקשט כאשר העזתים נהרגים, זה מאוד נוכח", מסביר יעקוב אבו-איברהים, דובר התקשורת הערבית בקרן אברהם.  

 

"לא פשוט לפעמים להיות ערבי מוסלמי בישראל", אומר אבו-ראס. "בהרבה מקומות יש התנגשות - כמו למשל אוניברסיטאות ובתי ספר שקובעים מבחנים בתקופת הרמאדן בשעות שהן לא קלות לצמים. אנחנו כל שנה פונים לארגונים ממשלתיים ולמוסדות חינוך ומבקשים להתחשב בשעות הצום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מכינים את המאכלים
צילום: AFP
מומלצים