שתף קטע נבחר

הסרטן אכל את רגלו של בן 10, באיכילוב יצרו לו עצם

הרופאים עיצבו לילד שסבל מסרטן בדרגת ממאירות גבוהה בכף הרגל, שתל מותאם אישית המבוסס על אנטומיית הגוף שלו באמצעות טכנולוגיית תלת- ממד. "הניתוח בשימוש בטכנולוגיה מנע למעשה קטיעה של הגפה"

עצם שהודפסה במדפסת תלת-ממד, הושתלה בימים האחרונים בכף רגלו של ילד בן 10 שסבל מסרטן בדרגת ממאירות גבוהה בכף הרגל. מדובר בחולה הצעיר ביותר בישראל שנעזרו עבורו בטכנולוגיית תלת-ממד.

 

הניתוח בוצע בבית החולים איכילוב על ידי ד"ר סולומון דדיה וד"ר יאיר גורצק מהמערך הארצי לאורטופדיה-אונקולוגית. הטיפול בילד בוצע מקביל להשלמת הטיפולים הכימותרפיים במחלקה להמטו-אונקולוגיה ילדים בבית החולים ״דנה-דואק״.

 

   (צילום: דוברות איכילוב)
הניתוח בו הושתלה העצם ברגלו של הילד(צילום: דוברות איכילוב)

 

על מנת לטפל בילד עוצב במיוחד שתל מותאם אישית המבוסס על אנטומיית הגוף שלו ובכך יצרו מעין חיקוי של מבנה העצם תוך שימוש בטכנולוגיית התלת-ממד. המנתחים הסירו בניתוח את החלק הנגוע של העצם והחליפו אותו בשתל המודפס.

 

"מאחר והגידול עירב את אחת מעצמות שורש כף הרגל", מסביר ד"ר גורצק, "האפשרות של כריתה מלאה יוצרת קושי ניכר בשיחזור. ידוע כי כל האפשרויות לשיחזור של העצם המקובלות כיום יסתיימו בעיוות ונכות של הילד ואף יחמירו ככל שהילד יילך ויגדל. הניתוח בשימוש בטכנולוגיית תלת-ממד מנע למעשה קטיעה של הגפה".

 

   (צילום: דוברות איכילוב)
שיחזור העצם(צילום: דוברות איכילוב)

 

ד"ר דדיה מוסיף: "הניתוח עבר בהצלחה בעיקר בשל התאמה מושלמת של המישתל שהותאם ותוכנן אישית למטופל. מדובר בניתוחים פורצי דרך שכל תהליך האבחון תכנון והייצור כחול לבן, ורובו מנוהל על ידי מעבדת התלת-ממד באיכילוב". בתכנון הניתוח השתתפו חברת synergy3dmed והשתל יוצר על ידי חברת STI תעשיות לייזר.

 

   (צילום: דוברות איכילוב)
התאמה מושלמת של המשתל(צילום: דוברות איכילוב)

 

טכנולוגיית ההדפסה בתלת-ממד קיימת כבר למעלה משלושים שנה אולם רק בשנים האחרונות החלו להשתמש יותר ויותר בשיטה הזו. בשנים האחרונות גובר השימוש בהדפסה תלת-ממדית גם בעולם ההשתלות, בעיקר במקרים מסובכים במיוחד בהם נדרשת התאמה מדויקת לחולה.

 

ההדפסה נעשית על בסיס הדמיות של החולה שמעובדות בתוכנה מיוחדת. המדפסת מתיכה את הפולימרים, חומרי הגלם ליצירת האיבר – בטמפרטורה גבוהה מאוד של 200 מעלות צלסיוס. החומר המותך בונה שכבה על גבי שכבה בפלטת עבודה, עד שיוצא המוצר המבוקש.

 

אחת הדוגמאות לשימוש בטכנולוגיה של הדפסת איברים במדפסת תלת-ממד הייתה לאחר תאונת אופנוע של סטיבן פאוור. בשנת 2012 נפגע פאוור מתאונה ונגרם נזק רב לגולגולתו ולפניו. הוא עבר סדרת ניתוחים וחלק מהעצמות שהושתלו בפניו הודפסו במדפסת תלת-ממד.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות איכילוב
העצם הודפסה בתלת ממד
צילום: דוברות איכילוב
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים