חברות נוטשות את איראן; צרפת: חייבים למנוע זאת
האם הסכם הגרעין מתפרק? מנהיגי האיחוד האירופי נועדים בבולגריה בניסיון להצילו, אבל בעקבות הסנקציות האמריקניות החדשות על טהרן מאותתות עוד ועוד חברות אירופיות כי יפסיקו לעשות עסקים עם איראן כדי לא להיפגע - בהן ענקית הספנות MAERSK. איראן הזהירה שאם לא תפוצה - תפרוש מההסכם
נשיא צרפת
עמנואל מקרון
אמר בצהריים (יום ה') כי האיחוד האירופי חייב להגן על חברות אירופיות המקיימות יחסים עם איראן, כך שלא ייפגעו מהסנקציות החדשות שהטיל הממשל האמריקני על טהרן בעקבות פרישתו מהסכם הגרעין.
מקרון אמר כי האיחוד חייב להתייצב לימינן של חברות קטנות יותר הרוצות להמשיך לעסוק עסקים עם איראן. "חברות בינלאומיות שיש להן אינטרסים במדינות רבות מקבלות את ההחלטות שלהן בעצמן ובהתאם לאינטרסים שלהן", אמר מקרון. "הן צריכות להמשיך ליהנות מהחירות הזו. אבל מה שחשוב במיוחד הוא שחברות שגודלן בינוני ושאולי חשופות פחות לשווקים אחרים, השוק האמריקני למשל, יוכלו לקבל את ההחלטה הזו באופן חופשי".
מקרון אמר כי צרפת תומכת בהצעה של הנציבות האירופית להגן על חברות אירופיות שעלולות להיפגע מהסנקציות האמריקניות ולפצות אותן.
"עם חברים כמו טראמפ, מי צריך אויבים"
בינתיים מסרה היום חברת הספנות מארסק (MAERSK), החברה הגדולה בתחומה, כי תפסיק את עסקיה עם איראן כדי לעמוד בתנאים שהציבה ארה"ב ולא להיפגע מהסנקציות. "עם הסנקציות שהאמריקנים עומדים להטיל אי אפשר לעשות עסקים עם איראן אם יש לך עסקים בארה"ב, ולנו יש בארה"ב עסקים גדולים מאוד", נמסר מהחברה.
מלבד מארסק וחברת האנרגיה הצרפתית Total אותתו עוד חברות אירופיות כי הן עשויות לעזוב את איראן. כוונתן זו מעמידה בספק את יכולתם של מנהיגי האיחוד האירופי, המתכנסים בבריסל, להציל את הסכם הגרעין עם טהרן. השבוע הדגישה איראן כי תסכים להישאר בהסכם הגרעין אך ורק אם מדינות אירופה יפצו אותה על עזיבת האמריקנים ועל הסנקציות שארה"ב הטילה שוב על טהרן.
על רקע מה שנתפש באירופה כהפניית עורף של טראמפ ליבשת השנה אמר אתמול נשיא המועצה האירופית דונלד טוסק כי אירופה צריכה להודות לטראמפ על כך שגרם לה לזנוח את האשליות, והוסיף כי עם חברים כמו טראמפ "מי צריך אויבים".
בפסגת האיחוד האירופי בבולגריה אמרה היום קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל: "כולם באיחוד האירופי חולקים את העמדה שלפיה ההסכם הזה אינו מושלם אבל בכל זאת עלינו לדבוק בו ולהמשיך לנהל משא ומתן עם איראן על בסיס זה בנוגע לנושאים אחרים, כגון תוכנית הטילים הבליסטיים". קנצלר אוסטריה סבסטיאן קורץ הוסיף: "ברור שכולנו דבקים בהסכם הגרעין. איראן היא מדינה עם פוטנציאל, אבל ההסכם טוב גם לביטחוננו. הוא מבטיח שאיראן אינה מפתחת נשק גרעיני. יש לנו כמה שבועות לנסות להציל את ההסכם. האם נצליח? את זה אנחנו עדיין לא יודעים".
בעימות הישראלי-איראני נראה בינתיים שהשקט בגולן נשמר, אבל האלוף (במיל') עמוס ידלין, ראש אמ"ן לשעבר וכיום ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), מזהיר כי השקט הזה עלול להיות מטעה: "אנחנו עסוקים השבוע בעזה, אבל איראן המתחקרת את כישלון הניסיון שלה לפגוע בישראל, חייבת להיות במרכז תשומת הלב. אני צופה תגובה איראנית בתוך פרמטרים של נקמה והרתעה, אך הימנעות מהסלמה". הדברים נאמרו ב"פודקאסטרטגי", הפודקאסט של המכון.