הטעויות של טראמפ מול קים לפני הפסגה
ההתרברבות בטוויטר של הנשיא האמריקני והצעת יועצו לביטחון לאומי לפרק את פיונגיאנג מנשקה הגרעיני לפי המודל הלובי - כל אלה ועוד עצבנו את הצפון קוריאנים ערב פסגת טראמפ-קים בסינגפור, וכעת הם מאיימים לפוצץ את הכול. איום אמיתי או ניסיון לחזק עמדות במו"מ עם ארה"ב?
אם יש דבר שממנו חושש שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און זה שגורלו יהיה כגורל סדאם חוסיין בעיראק או מועמר קדאפי בלוב. לכן, ההצעה של ארצות הברית לפיונגיאנג להתפרק מנשקה הגרעיני "על פי המודל הלובי" נתפשה אצל הצפון קוריאנים כהצעה שדגל שחור מתנוסס מעליה.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
קדאפי, למשל, הוצא להורג על ידי בני עמו לאחר שארצות הברית ובריטניה קיבלו ממנו את תוכנית הגרעין של לוב והפקירו אותו. חוסיין נתלה למוות על ידי העיראקים לאחר שהאמריקנים פלשו למדינה, החריבו אותה וערערו את יציבותה. קים ג'ונג און ראה את התמונות ולא רוצה שהן יחזרו אצלו בבית.
הפירוק מגרעין לפי המודל הלובי הוא רעיון שהעלה לא עוד פקיד בממשל האמריקני, אלא היועץ לביטחון לאומי של הנשיא דונלד טראמפ, ג'ון בולטון. זה אותו בולטון שבעבר הבהיר שמה שצריך לעשות באיראן ובצפון קוריאה זה לא הסדר אלא החלפת משטר. וכדי שהדבר יתאפשר, הוא אמר אז, אין מנוס אלא להפציץ את טהרן ופיונגיאנג.
בצפון קוריאה יושב מנהיג פרנואיד שחושש לגורל שלטונו
כמו רעם ביום בהיר קיבל העולם לפני יומיים את הודעת צפון קוריאה שהיא משהה את שיחותיה עם דרום קוריאה, ומאיימת לבטל את הפסגה שנקבעה עם הנשיא טראמפ בחודש יוני בסינגפור, אלא אם וושינגטון תחזור בה מהצהרת "המודל הלובי". בכל מקרה, המדינה המבודדת בעולם הבהירה שאם ארה"ב מצפה שצפון קוריאה תתפרק באופן חד-צדדי מנשקה הגרעיני, אז בעצם אין על מה לדבר.המשבר בין צפון קוריאה לבין ארה"ב ודרום קוריאה הגיע דווקא אחרי שמזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו ביקר פעמיים בפיונגיאנג, הביא עמו בחזרה שלושה עצורים אמריקנים וסגר את הקצוות לקראת פסגת טראמפ- קים שנקבעה ל-12 ביוני. טראמפ היה כל כך מרוצה מההישג עד שנתן ליועציו בבית הלבן לפנטז על מצב שבו הוא יקבל פרס נובל לשלום על הישגו בצפון קוריאה. עכשיו הכול מונח על כרעי תרנגולת: הפסגה, הפירוק הגרעיני, העידן החדש בין שתי הקוריאות. "נחכה ונראה", אמר טראמפ לעיתונאים בפרצוף עגמומי כשנשאל אם הוא חושש מביטול הפסגה. "אנחנו לא שמענו דבר", הוא הוסיף.
קים ג'ונג און הוא מנהיג פרנואיד שבכל רגע נתון חושש לגורל שלטונו: הוא חושש מהפיכה מבית ועל כן מרבה לשלוח את מי שנחשד בעיניו כמתנגד משטר למחנות עבודה בכפייה במקרה הטוב, או אל מוות מסתורי במקרה הגרוע. כמו אביו וסבו, קים בנה את כוחו הבלתי מעורער על המונים בורים וצייתנים. לתושבי צפון קוריאה אין כמעט מגע לעולם החיצון. אין להם אינטרנט, אלא אם כן הם חברים בכירים במפלגה הקומוניסטית השלטת, את מה שהם יודעים הם מקבלים מקרובי משפחה שערקו לדרום ושלחו להם, דבר שנחשב לא רק לעבירה על החוק אלא למעשה בגידה.
השליט הצפון קוריאני הצליח לשמר בקרב נתיניו את התחושה שהם ורק הם חיים בגן עדן עלי אדמות, ושאם רק ישמרו אמונים למפלגה ולשליט אין להם מה לדאוג: הם יקבלו חינוך טוב לילדיהם, יקבלו אספקת מזון שכוללת עוף אחד למשפחה בשבוע, שש ביצים וקילו אורז, ואם יפגינו נאמנות יתר יקבלו גם מקלט טלוויזיה, שמשדר כמובן רק את ערוץ המפלגה שבה מככב השליט ומוצב כמי שמיטיב עם ההמונים.
בעת האחרונה השתחרר במעט הרסן, ותושבים בצפון קוריאה קולטים יותר ויותר שהם מבודדים באופן קיצוני לעומת אחיהם בדרום קוריאה המשגשגת. הרעב בצפון קוריאה בממדים מדאיגים, וזה מה שהזיז את קים ג'ונג און לנסות ולהתקרב למערב. הוא קיווה ששיפור היחסים עם העולם יביא לשיפור בכלכלה הצפון קוריאנית - דבר שישמור על שלטונו בפיונגיאנג.
נשק גרעיני כתעודת ביטוח
קים ג'ונג און מחזיק את הנשק הגרעיני כמו תעודת ביטוח. הוא יודע שהמערב ישלם הרבה אם יגיע להסדר איתו. על כן הוא לא ימהר להתפרק מנשקו הגרעיני, מומחים לנושא טוענים שהשליט הצפון קוריאני לעולם לא יעשה זאת - הוא רוצה עסקה טובה, הוא לא רוצה לסיים סדאם חוסיין או מועמר קדאפי. ועל כן פיוניאנג זועמת. דברי בולטון הם הקש ששבר את גב הגמל מבחינתם הצפון קוריאנים. יתר על כן, עוד קודם לכן עצבן טראמפ את הצפון קוריאנים כשצייץ בטוויטר ואמר שצפון קוריאה נכנעה משום שהוא איים עליה בשימוש בכוח.
פיוניאנג הזהירה כי הדיבורים מצד וושינגטון אינם משקפים את המציאות. לטענתה, ההפשרה ביחסים עם דרום קוריאה, לרבות הפגישה בין קים לבין נשיא דרום קוריאה, ועם ארה"ב לא הגיעה משום שטראמפ איים והניף מקל גדול, אלא בעקבות תהליך שהלך והתגבש בין שתי הקוריאות. בימים אלה, ערב פסגת טראמפ-קים בסינגפור, הצפון קוריאנים לא רק נעלבים, אלא גם זועמים. מבחינת הבכירים בפיונגיאנג, אמירתו של בולטון היא "אמירה מבשרת רעות באופן מחריד".
קים ג'ונג און, כמו אביו וסבו המנוחים, נוהג להתל במערב. כבר כמה פעמים שכמעט הגיעו להסדר עמו, ואז הוא שבר את הכלים. יש לו פתיל קצר, וגאווה לאומית. "מדיניות הציוצים של טראמפ לא עוזרת למצב", הסביר ביל ריצ'רדסון, בעבר שליח הממשל האמריקני לשיחות עם צפון קוריאה שלא הביאו לפריצת דרך כפי שקיוו בוושינגטון.
בניגוד לאיראן שלא החזיקה נשק גרעיני כשנחתם איתה ההסכם בשנת 2015, לצפון קוריאה יש פצצות גרעיניות. העולם לא יודע כמה, והיכן, ועל כן כל הסכם איתה יצטרך להישען על מערכת פיקוח מחמירה, אפילו יותר מאשר עם איראן משום שפיונגיאנג יכולה לוותר על חלק מהנשק הגרעיני וחלק אחר להסתיר מפני העולם.
טראמפ זקוק להישג בתחום מדיניות החוץ
הדיאלוג בין וושינגטון לבין צפון קוריאה איננו פשוט וצריך להתנהל בחוכמה. "טראמפ כל כך להוט להביא להסכם שהוא עלול להשיג הסכם רע", הזהיר השבוע הסנאטור הדמוקרטי צ'אק שומר.
ביום שלישי הקרוב יגיע לבית הלבן נשיא דרום קוריאה, מון ג'אה-אין. זו היתה אמורה להיות פגישה חגיגית שבה יברכו מון וטראמפ זה את זה על ההתפתחות החשובה - הפסגה בסינגפור בין קים לבין נשיא ארה"ב. אלא שכעת, כאמור, לא ברור אם פסגה זו אכן תתקיים. וגם אם היא תתקיים, האווירה בה לא תהיה של התרוממות רוח משום שהצדדים כבר הצליחו להתיש זה את זה מילולית.
טראמפ זקוק להישג מרשים בתחום מדיניות החוץ. פתיחת השגרירות האמריקנית בירושלים, שנערכה כמו טקס של ביאת המשיח, סייעה לו רבות בקרב הבייס שלו, האוונגליסטים. קולם מובטח לו גם בבחירות הבאות משום שהוא קידם את חזונם. אולם טראמפ לא הצליח במהלך זה להלהיב את ההמונים האמריקנים, שרובם התנגדו למהלך, כולל הרוב בקרב היהודים האמריקנים.
אבל מבחינת הבסיס הפוליטי שלו, טראמפ קיים הבטחת בחירות, וראש הממשלה בנימין נתניהו הילל ושיבח אותו, למרות שבכך הוא הרחיק את ישראל עוד יותר מהדמוקרטים בארה"ב ומרוב היהודים האמריקנים שחוששים כי המהלך הזה הוא מחסום של בטון לכל תהליך שלום. ביום פתיחת השגרירות, דיווחי הטלוויזיה בארה"ב עסקו בעיקר בהרס עשרות הפלסטינים בעזה, ואחדים מהדיווחים קשרו בין שני האירועים וכינו את הרג 50 האנשים על הגדר, כולל ילדים, כ"טבח טראמפ".
האירועים בעזה לא יפגעו בטראמפ פוליטית, אבל פתיחת השגרירות האמריקנית בירושלים מתדלקת את ציר העוינות של יהודים ואמריקנים ליברלים בארה"ב למהלך. אם יש דבר שמטריד את טראמפ זו החקירה של המעורבות הרוסית בבחירות בארה"ב ב-2016. רק השבוע קבעה ועדת המודיעין של הסנאט כי רוסיה, במעורבות נשיאה ולדימיר פוטין עצמו, סייעה לטראמפ להיבחר ופעלה כדי שהילרי קלינטון תפסיד. "המהלך הרוסי בבחירות היה נרחב, מאורגן ומתוחכם", נכתב בדוח ועדת המודיעין של הסנאט. זה אמנם לא קובע כי היתה קנוניה בין טראמפ לבין פוטין אבל זה מתקרב לשם.
על רקע דיווחים אלה, מנסה הבית הלבן להמעיט בערכו של המשבר מול צפון קוריאה לקראת הפסגה. "אנחנו נערכים לפסגה כרגיל", נמסר מפי גורמים בממשל. "באופן רשמי לא קיבלנו הודעת ביטול".
יכול להיות שפיונגיאנג מנסה להתמקח ערב הפסגה כדי להשיג יותר, ומאיימת לשבור את הכלים. דבר אחד היא הבהירה: היא לא תתפרק מנשקה באופן חד-צדדי. היא גם הסבירה בדיוק מה היא רוצה בתמורה - הסרת הסנקציות באופן מיידי, והתחייבות אמריקנית לא לפעול נגדה צבאית. לא בטוח שזה מה שרוצה טראמפ, וגם יכול להיות שכמה דברים הלכו לאיבוד בתרגום במשא ומתן בין המדינות הרחוקות זו מזו מרחק שנות אור מבחינה תרבותית ומנטלית.