שתף קטע נבחר

למרות המחלוקת: אושר מינוי האספל לראשות ה-CIA

מיד לאחר הכרזת טראמפ כי ג'ינה האספל תהיה האישה הראשונה בראשות סוכנות הביון האמריקנית, התעוררה ביקורת משום שהייתה אחראית לעינוי פעילי טרור בתאילנד. בהצבעה הצמודה ביותר זה 7 עשורים אישר הסנאט האמריקני את המינוי

 

הסנאט האמריקני אישר אמש (ה') את מינויה של ג'ינה האספל לתפקיד ראש סוכנות הביון של ארה"ב, ה-CIA. 54 תמכו במינוי לעומת 45 מתנגדים בהצבעה הצמודה ביותר למינוי ראש CIA זה שבעה עשורים.

 

ביקורת רבה הושמעה כלפי החלטת הנשיא דונלד טראמפ למנות את האספל בת ה-61 לתפקיד בשל ההיסטוריה שלה בארגון. האספל, שמשרת בסוכנות הביון 33 שנה, הואשמה כי בשנת 2002, בעת שהייתה קצינה בכירה בתחנת הסוכנות בתאילנד, היא הייתה אחראית לעינויים שעברו שני פעילי אל-קאעידה ואף הייתה זו שהורתה להשמיד את הסרטונים שתיעדו את המעשים.

 

האספל עסקה בעיקר בפעילות שטח כסוכנת סמויה. היא הגיעה בתחילת העשור הקודם לתאילנד לתחנה חשאית שהפעיל ה-CIA. אלא שכאמור נחשף כי באותה תחנה עונו באופן קשה שני פעילי טרור מארגון אל-קאעידה, אבו זוביידה ועבד א-ראחים א-נשירי.

הסנאט סנאט ארה
צלחה את המשוכה. האספל(צילום: EPA)

הסנאט סנאט ארה
(צילום: AP)

 

ראשו של אבו-זוביידה הוטבע במים 83 פעמים בחודש בודד בלבד בשיטה הקרויה Waterbording, שיטה שנאסרה לשימוש על-ידי הנשיא ברק אובמה בשנת 2009. בנוסף, נטען כי ראשו של אבו-זוביידה הוטח בקיר אינספור פעמים. חוקרי הטענות על העינויים גילו גם כי אבו-זוביידה הוחזק במה שהוגדר "ארגז גדול". לבסוף, הוא שוחרר כשחוקריו הבינו כי אין לו מידע ממשי למסור להם.

 

אלא שכאן לא הסתיימה ההסתבכות. בין היתר נטען כי העינויים תועדו ואוחסנו בכספת בתחנת ה-CIA בתאילנד עד שנת 2015, אך אז ניתנה הוראה להשמיד את הסרטונים. האספל באותה עת שבה לשרת במטה ה-CIA בלנגלי שבמדינת וירג'יניה, ובארה"ב פורסם מסמך שבו מופיע שמה של האספל על ההוראה להשמיד את התיעוד הבעייתי.

 

ב-CIA הגנו על ההחלטה להשמיד את ההקלטות, אך טענו כי מי שנתן את ההוראה היה המנהל הממונה שלה, חוזה רודריגז. מייקל מורל, סגן ראש ה-CIA לשעבר, חיבר מסמך תמיכה בהאספל וכתב בו כי היא קיבלה הוראה ישירה מהמנהל הממונה שלה והיא הייתה חייבת לציית לו.

 

הדיון בסנאט על מינויה של האישה הראשונה בהיסטוריה שתעמוד בראש סוכנות הביון היה יצרי מאוד. הסנאטור הדמוקרטי רון ויידן הביע תמיהה מהתשובות שסיפקה האספל בעדותה. "היא נקטה בגישה של אי-התנצלות על מעשיה. איך הסנאט יכול לקחת אותה ברצינות", תהה.

 

הסנאטורית הדמוקרטית דיאן פיינשטיין אמרה כי המינוי הזה מחזיר את ארה"ב לטעויות העבר. "השורה התחתונה היא שאף אחד לא לקח אחריות על תוכנית העינויים ואני לא חושבת שמי שביצעה את הפעולות הללו ראויה לעמוד בראשות הסוכנות", אמרה פיינשטיין.

 

גם בקרב הרפובליקנים הייתה התנגדות לא קטנה למינוי של האספל לתפקיד. בין המתנגדים היה גם הסנאטור ג'ון מקיין, שבעצמו עבר עינויים לאחר שנפל בשבי במלחמת וייטנאם. מתנגד רפובליקני בולט נוסף היה ראנד פול.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים