שתף קטע נבחר

תפילה בהר הבית לזכר הרוגי עזה, הנייה: "הדם שנשפך השיג מטרותיו"

תחת אבטחה כבדה עברו תפילות יום השישי הראשון של הרמדאן במסגד אל אקצה בשקט בהשתתפות עשרות אלפים שקיימו תפילת דומייה: "האווירה לא רגועה". מנהיג חמאס איסמעיל הנייה: "נמשיך עד שיוסר המצור". נתניהו פרסם ברכה לכבוד הרמדאן: "גאה בתפקיד המוסלמים בישראל"

 

יותר מ-50 אלף מתפללים הגיעו היום (ו') למסגד אל אקצה בהר הבית כדי להשתתף בתפילה של יום שישי הראשון של הרמדאן. אחרי התפילה הייתה תפילה מיוחדת להרוגים בעזה. על אף הדריכות והכוננות המוגברת, כולל הצבת 3,000 שוטרים ברחבי ירושלים, השקט נשמר.

 

המשטרה חסמה כבישים המובילים למסגד אל אקצה. רבים מהמתפללים נאלצו לחנות במקומות רחוקים ולהגיע ברגל. "האווירה עדיין לא רגועה במזרח ירושלים בגלל העברת השגרירות האמריקנית לירושלים ולאור השהידים שנהרגו בעזה", אמר עלי, תושב מזרח העיר. "נמשיך במאבק שלנו, אם לא היום אז בתקופה הקרובה. בסוף הכול יתפוצץ פעם אחת ויהיו תוצאות לא פשוטות".

 

תושבת הצפון שהגיעה להתפלל אמרה: "לא נעזוב את המסגד ולא נרשה לממשלת ישראל הגזענית לפגוע במקומות הקדושים שלנו. לא אופתע אם יהיו עוד צעדים חמורים. עלינו להתעורר, אחרת נמצא את עצמנו בלי כלום".

תפילה ל הרוגים ב עזה מתפללים מוסלמים ב הר הבית ירושלים מסגד אל אקצא רמדאן ירושלים (צילום: AFP)
התפילה בהר הבית(צילום: AFP)

תפילה ל הרוגים ב עזה מתפללים מוסלמים ב הר הבית ירושלים מסגד אל אקצא רמדאן ירושלים (צילום: חסן שעלאן)
(צילום: חסן שעלאן)

מפכ"ל המשטרה רוני אלשיך ומפקד מחוז ירושלים, ניצב יורם הלוי, ערכו הערכת מצב משותפת ברקע הדיווחים על עימות ביניהם. השניים גם הגיעו לגזרת מעבר קלנדיה כדי לאמוד את היערכות כוחות המשטרה ומשמר הגבול. בסיום הסיור התקיימה הערכת מצב מיוחדת בנקודת המשטרה הסמוכה לכותל.

 

"לצד ההיערכות המבצעית המתוגברת, ניתנו הקלות משמעותיות על מנת לאפשר כניסה מהירה, יעילה ומיטבית של מאות אלפי המוסלמים המבקשים להגיע להשתתף בתפילות יום השישי", אמר אלשיך. "הכוחות ערוכים, מכונים ומתודרכים לקראת כל תרחיש אפשרי. על אף שבשלב זה לא עולה מתמונת המודיעין כל מידע קונקרטי, המוטיבציה ברוח התקופה ברורה לכל".

 

במקביל, אחר הצהריים הותר לפרסם כי כוחות מג"ב ושב"כ עצרו ארבעה בני אדם, ישראלי ועוד שלושה קטינים משכונת עיסאוויה, בגין שורה של פיגועי בקבוקי תבערה בחודש פברואר האחרון. הארבעה שרפו עמדה של מג"ב סמוך לבית החולים הדסה הר הצופים. שניים מהפעילים שנעצרו היו מעורבים בפיגועים נוספים בעיסאוויה נגד כוחות משטרה ומג"ב. לבית המשפט המחוזי בירושלים הוגשו כתבי אישום נגד הארבעה בשלל עבירות.

רוני אלשיך ורוני הלוי בכותל (צילום: דוברות המשטרה)
בצל העימות: אלשיך והלוי היום בירושלים(צילום: דוברות המשטרה)

כוחות משטרה שוטר ב שער האריות ב ירושלים רמדאן ירושלים אבטחה שוטרים (צילום: חסן שעלאן)
מחסום משטרתי בשער האריות(צילום: חסן שעלאן)

5,700 פלסטינים שהשתתפו בתפילת יום השישי הראשון של חג הרמדאן במערת המכפלה בחברון, גם בחלקה היהודי, התפזרו לבתיהם ללא אירועים חריגים. במהלך התפילה נסגרה הכניסה בגלל תפוסה מלאה ואלפי פלסטינים התפללו ברחבת המתחם תחת אבטחת צה"ל.

 

בתוך כך, ראש הלשכה המדינית של חמאס איסמעיל הנייה נאם במסגד בעזה במהלך תפילת יום השישי ואמר כי הדם שנשפך במהלך צעדת השיבה השיג את מטרותיו. "אנו רואים התחלה אמיתית של הסרת המצור על הרצועה ויש צעדים רציניים לעצור אותו. קיבלנו הצעות בעניין ממדינות שונות וההוכחה לכך היא שמעבר רפיח נפתח", אמר מנהיג חמאס.

 

בנאומו הכחיש הנייה את האמירות שמצרים שלחה מסר לחמאס שישראל תחדש את מדיניות החיסולים הממוקדים. "לא היה מסר כזה ומצרים לא תעביר לנו מסר כזה", אמר הנייה שהכחיש גם כי היו סיכומים על הפסקת הצעדות. "לא נפסיק עד אשר יוסר המצור", אמר הנייה.

אסמאעיל הנייה  (צילום: EPA)
הנייה בעזה(צילום: EPA)

 

הוא הוסיף כי "בזכות ההפגנות העולם הסתער על ישראל ויצא להפגנות ברחבי העולם, גם בבירות מערביות. זה הזמן הכי מתאים לפיוס בין כל הפלגים הפלסטיניים ואנו מוכנים ללכת לצעדים רציניים. הסוגיה הפלסטינית חזרה מחדש לזירה הבינלאומית אחרי שנשכחה למשך שנים".

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו פרסם ברכה מצולמת לכבוד הרמדאן: "רמדאן כרים למוסלמים בישראל וברחבי העולם. כ-1.5 מיליון מוסלמים חיים בישראל ואני גאה בתפקיד שלהם בחברה הישראלית. זה לא מגיע תמיד לכותרות הראשיות, אבל בישראל מוסלמים, יהודים ונוצרים ומאמינים בדתות אחרות חיים יחד, עובדים יחד ומשגשגים יחד. במזרח התיכון, המוסלמים היו הקורבן הגדול ביותר לטרור. מדאעש דרך המשטר האיראני. אני מקווה שהרמדאן הנוכחי הוא חודש של שלום ושגשוג לכולם. זה הזמן ליהנות מחיק המשפחה. אסור לוותר על שלום עבור כל האנושות".

 

 

האירועים בעזה הגיעו מוקדם יותר היום גם לפתחה של מועצת זכויות האדם של האו"ם. נציב המועצה, זייד ראאד אל-חוסיין, תקף את ישראל וטען כי היא אחראית להרג הפלסטינים בעימותים האלימים ביום שני האחרון בגבול רצועת עזה. במהלך הערב צפויה המועצה להצביע על הצעה לפתוח בחקירה עצמאית על האירועים שהובילו למותם של יותר מ-60 פלסטינים ביום שני האחרון.

נציב מועצת זכויות האדם של האו
הנציב אל חוסיין בדיון במועצת זכויות האדם(צילום: AFP)

"1.9 מיליון פלסטינים מקופחים באופן קבוע על-ידי ישראל וחיים בכלוב רעיל מלידה ועד מוות", אמר הנציב אל-חוסיין. "אף אחד לא בטוח על רקע האירועים האחרונים. היה ירי לא פרופורציונלי כלפי מפגינים. איך אפשרת לירות באדם לא חמוש ושאינו מהווה איום?".

 

הוא המשיך לתקוף את ישראל. "האחראים לאלימות צריכים לשאת בה. ההבדל המשמעותי בין כמות הנפגעים בצד העזתי להיעדר נפגעים בצד הישראלי מעיד על הבעייתיות בפעולות הישראליות. אני קורא לישראל לסיים את הכיבוש ובכך תופסק האלימות", אמר אל-חוסיין.

 

הנציב גם התייחס להתבטאויות בישראל כי חמאס ביקש להשיג "תמונת ניצחון" בעצם שליחת המונים לגבול עזה. "זה לא ניצחון של יחסי ציבור. לא היה כאן ניצחון של אף אחד. יש כאן טרגדיה עבור אלפי משפחות בעזה", אמר אל-חוסיין. "שמעתי את ראש הממשלה נתניהו ואת צה"ל טוענים כי היה ניסיון להימנע מנפגעים, אך יש עדויות מועטות בלבד לכך".

 

שר הביטחון אביגדור ליברמן הגיב בציוץ בחשבון הטוויטר שלו לדיון שנערך בז'נבה: "חיילים יקרים, כמו שאתם מגינים עלינו מפני טרור חמאס, אנו נגן עליכם מפני ועדות חקירה בינלאומיות וכנופיות הצבועים שפועלות נגד ישראל. עם ישראל אוהב אתכם".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חסן שעלאן
מתפללים בהר הבית
צילום: חסן שעלאן
מומלצים