מועצת זכויות האדם הורתה על ועדת חקירה נגד ישראל
29 מדינות תמכו, 14 נמנעו, ארה"ב ואוסטרליה התנגדו: מועצת זכויות האדם הורתה לפתוח בחקירה על המהומות בעזה שבהן נהרגו עשרות, בהם גם פעילי חמאס רבים. נתניהו: דוחים את ההחלטה, התוצאות ידועות מראש
אכזבה בישראל: מועצת זכויות האדם של האו"ם הורתה הערב (ו') לפתוח באופן מיידי בחקירה עצמאית של הרג המתפרעים במהומות ברצועת עזה. 29 מדינות תמכו בפתיחת החקירה, 14 נמנעו, ארצות הברית ואוסטרליה התנגדו להצעה.
בין המדינות שהצביעו בעד החקירה היו גם ספרד, סלובניה ובלגיה - ובישראל רואים זאת בחומרה מאחר ושלושתן חברות באיחוד האירופי. בגזרת ההפתעה נרשמה התמיכה של מקסיקו בחקירה, למרות שהתקרבה לאחרונה לישראל אחרי שנים של דפוסי הצבעה אנטי-ישראליים באו"ם.
בכיר חמאס: "50 מההרוגים במהומות - אנשי הארגון"
בעקבות ההצעה, שהוגשה על-ידי בוצואנה, נמיביה, פקיסטן, דרום אפריקה, ונצואלה ואיחוד האמירויות הערביות, נשיא המועצה, זייד ראאד אל-חוסיין, ימנה את הוועדה הבינלאומית שתחקור את "הפרות זכויות האדם והחוק הבינלאומי בשטחים הפלסטיניים הכבושים", וקרא להתמקד בעיקר ברצועת עזה החל מתחילת ההפגנות ב-30 במרץ.
המועצה גינתה את ישראל בגין "שימוש בלתי סביר בכוח נגד אזרחים פלסטינים שהפגינו בדרכי שלום ברצועת עזה, והפרת החלטות של האו"ם וחוקים בינלאומיים". עוד נכתב כי המועצה מביעה את צערה על אובדן החיים של אזרחים, בהם ילדים, נשים, עובדי סיוע ועיתונאים - ואת המניין הגבוה של הפצועים.
במועצה האשימו את ישראל ב"כישלון שיטתי ביכולתה לבצע חקירות אמיתיות בצורה עצמאית, אובייקטיבית ואפקטיבית כנדרש בדין הבינלאומי על העבירות שבוצעו נגד הפלסטינים", וב"כישלון הבחינה המפשטית של פעולותיה בשטחים הכבושים, כולל מזרח ירושלים".
"לבטל את הפטור מענישת חיילים שיימצאו אחראים"
חברות המועצה הדגישו את מחויבותה של ישראל ככוח כובש להבטיח את ביטחונם, שלומם ורווחתם של האזרחים הפלסטיניים בשטחים הכבושים ובעזה, ואמרו כי הוועדת תחקור בסיוע של מומחים רלוונטים את ה"מתקפה הצבאית על מחאה אזרחית שהחלה ב-30 במרץ שכוללת הפרות שעלולות להגיע לכדי פשעי מלחמה".
מטרת החקירה, לדברי המועצה היא "לגבש המלצות, בייחוד צעדי ענישה, כדי לסיים את הפטור מעונש ולהבטיח דין וחשבון חוקי, כולל פושעים אינדיבידואלים (הכוונה לחיילים) ואחראים נוספים, ולעדכן את המועצה בדו"ח כתוב ובדיווחים בעל-פה".
מועצת זכויות האדם קראה לישראל להפסיק באופן מיידי את כל הפעלת הכוח ביהודה ושומרון, מזרח ירושלים ורצועת עזה, וקראה גם למפגינים הפלסטינים לשמור על מחאה לא-אלימה ולהימנע מפרובוקציות שעלולות לגרום לנפגעים נוספים.
ישראל נדרשת, לדברי המועצה, להפסיק את "המצור" על רצועת עזה שמהווה ענישה קולקטיבית לכל האזרחים. המועצה דרשה לפתוח את כל המעברים לרצועה לצרכי מעבר אזרחים, סיוע הומניטרי וסחורות.
נתניהו: דוחים את ההחלטה, התוצאות ידועות מראש
ראש הממשלה בנימין נתניהו תקף את ההחלטה וכתב: "אין חדש תחת השמש. הארגון שקורא לעצמו המועצה לזכויות אדם שוב הוכיח שהוא גוף צבוע ומוטה שמטרתו לפגוע בישראל ולגבות טרור, אך הוא בעיקר הוכיח שהוא לא רלוונטי". נתניהו ציין כי "ישראל דוחה בתוקף את ההחלטה שהתקבלה על-ידי רוב אוטומטי ואנטי-ישראלי, שתוצאותיה ידועות מראש. מדינת ישראל תמשיך להגן על אזרחיה וחייליה כפי שמקנה לה הזכות להגנה עצמית".
הפלסטינים כצפוי בירכו על ההחלטה. מזכ"ל הוועד הפועל סאיב עריקאת אמר כי "ההחלטה להקים ועדת חקירה היא ההחלטה הנכונה שתוביל ללקיחת אחריות מצד ישראל והשגת הצדק".
שגרירת ישראל במוסדות האו"ם, אביבה רז-שכטר, צייצה בחשבון הטוויטר שלה כי "אין לנו צורך בוועדת חקירה או כל מנגנון חיצוני שיקבע את מה שנחקר ע"י ישראל בשקיפות, אמינות ובצורה ראויה. ההחלטה המוטה הזאת יוצרת מנגנון חדש שלרשותו מנדט לא יעיל, ומערערת את העקרונות של אובייקטיביות וחוסר פניות".
רז-שכטר הוסיפה כי "במילים פשוטות, עם קבלת ההחלטה הזאת המועצה הגיעה לשיאים חדשים של צביעות ולסטנדרטים הנמוכים ביותר של אמינות. החלטה חסרת כל היגיון וחד-צדדית לחלוטין. אין דבר אחר שאפשר לעשות איתה חוץ מלקרוע אותה לגזרים".
משרד החוץ מסר כי "ישראל דוחה לחלוטין את החלטת מועצת זכויות אדם שהוכיחה פעם נוספת שהיא גוף בעל רוב אנטי-ישראלי אוטומטי, והצביעות והאבסורד שולטים בה. תוצאות ועדת החקירה ידועות מראש והוכתבו בנוסח ההחלטה עצמה. ברור לכל שהמטרה של המועצה איננה חקר האמת, אלא פגיעה בזכותה של ישראל להגנה עצמית ודמוניזציה ייחודית למדינה היהודית".
עוד נמסר כי "פעם אחר פעם המועצה מתעלמת מפגיעות אמיתיות בזכויות אדם בעולם. אך היא בוחרת לתקוף את הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון ומקבלת יותר החלטות נגד ישראל מאשר נגד כל מדינות העולם גם יחד. בניגוד גמור לטענות הנשמעות במועצה, הרוב המוחלט של ההרוגים בצד הפלסטיני הם פעילי חמאס, כפי שראשי ארגון הטרור אמרו בקולם. ישראל דוחה בתוקף כל טענה שלפיה כוחותיה פועלים באופן לא-חוקי בעת מילוי משימתם להגן על גבולות ישראל ואזרחיה. ישראל פועלת באופן חוקי ונכון בהגנה על ריבונותה ומניעת הסתערות המונית על גבולה במטרה להרוג ישראלים ולבצע פיגועי טרור".
משרד החוץ הדגיש כי ישראל כבר פתחה בבדיקת האירועים בעזה וכתב: "למדינת ישראל מערכת משפטית עצמאית ומקצועית שכבר החלה בבדיקת ההתרחשויות בעזה, והיא דוחה את הניסיון לכפות מנגנון חיצוני שנוצר ממניעים פוליטיים פסולים. ישראל תמשיך להגן על עצמה ועל אזרחיה מול טרור וגופים בינלאומיים שמנסים לפגוע בזכותה להגן על עצמה מפני הטרור".
שרת המשפטים איילת שקד אמרה כי: "מועצת זכויות האדם של האו"ם היא הכל חוץ מזכויות אדם. היא צבועה, מעודדת טרור, תומכת באיסלאם הקיצוני ביותר וזכויות אדם לא מזיזות לה. המועצה ממעטת לבקר את רצח העם המתבצע בסוריה, ומתעלמת מאיום של איראן נגד מדינה שלמה ומשימוש אכזרי של חמאס בנשים ובילדים למטרותיו הפוליטיות".
שקד הוסיפה כי "תחת זאת, מועצת הצביעות בוחרת לתקוף את ישראל - הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון ואחת המדינות המוסריות בעולם ביחסה לחיי ולזכויות אדם. גם בפעולות צה"ל האחרונות ברצועת עזה, נהרגו בעיקר מחבלי חמאס שביקשו לחדור לישראל לביצוע פיגועים וחטיפות חיילים. ישראל לא תחשוש לרגע לעשות כל שנדרש כדי להגן על עצמה, גם לאחר הכרזת תוצאות 'הבדיקה' הידועות מראש של המועצה. אותה 'בדיקה' נותנת רוח גבית לטרור. זו היתה מטרתו של חמאס, והמועצה משחקת לידיו".
השר לביטחון הפנים גלעד ארדן אמר כי "מועצת זכויות האדם הפכה מזמן למועצת זכויות הטרוריסט. לא ניתן להחלטות ההזויות לבלבל אותנו: החמאס הוא ארגון טרור עם מאפיינים נאציים שמתעלל בבני עמו ועושה שימוש ציני בדמם של תושבי הרצועה. ההחלטה הזו ממשיכה את המסורת האנטי-ישראלית הצבועה של המועצה, וגם היא תושלך לפח האשפה של ההיסטוריה".
שר החינוך נפתלי בנט מסר: "מועצת זכויות האדם של האו"ם הפכה למועצה לעידוד טרור מוסלמי. במועצה קיים עולם הפוך שבו טוב הוא רע, ורע הוא טוב". בנט הוסיף כי "ישראל תמשיך להגן במוסריות ובנחישות על אזרחיה ללא כל התחשבות במצעד האבסורד שבאו"ם".
יו"ר המחנה הציוני אבי גבאי התייחס גם כן ואמר: "במועצת זכויות האדם של האו"ם יושבים אנשים שמשוכנעים שישראל היא מקור הצרות של כל העולם. ישראל שומרת על גבולותיה כפי שכל מדינה במועצה הייתה עושה. מציע להם להביט מעט יותר על מה שקורה מעבר לגבול הצפוני אצלנו"
גם ח"כ יאיר לפיד צייץ בטוויטר וכתב כי "החלטת מועצת זכויות הטרוריסטים של האו"ם היא חוליה נוספת בסדרה של החלטות שהן לא רק אנטישמיות, אלא גם מבוססות על שקרים שכותבים למועצה אנשים העוסקים בטרור".