שתף קטע נבחר

מתה ממשלשלים לפני קולונוסקופיה - משרד הבריאות מזהיר

למשרד הבריאות הגיעו דיווחים על 7 ישראלים שלקו באי ספיקת כליות, ופגיעה קשה במאזן המלחים בעקבות שימוש במשלשלים לקראת ביצוע קולונוסקופיה. אחת המטופלות אושפזה במצב קשה ומתה. בעקבות כך מזהיר המשרד מהשימוש בהם וקורא להיות עירניים לכל סימפטום חריג

זהירות לפני בדיקת קלונוסקופיה: למשרד הבריאות הגיעו מספר דיווחים על ישראלים שלקו בתופעות לוואי קשות, שהביאו למותה של אחת מהם, זאת בעקבות נטילת תמיסות משלשלות לקראת ביצוע קולונוסקופיה. במשרד מזהירים מהסכנה שבהן, וקוראים לצוות הרפואי ולמטופלים לשים לב לכל סימפטום חריג.

 

בשנים האחרונות התקבלו במחלקה לניהול סיכונים במשרד הבריאות מספר דיווחים בארץ על חולים שלקו באי ספיקת כליות, היפונתרמיה (ירידה ברמת הנתרן) והיפוקלמיה (ירידה ברמת האשלגן) לאחר השימוש בתכשיר. באחד המקרים אף דווח על מקרה מוות של ישראלית שנטלה את המשלשלים ונפטרה בשנת 2017.

 

בחלק מהמקרים המטופלים צרכו מים בלבד, בזמן שנטלו את המשלשלים, מה שהוריד עוד יותר את רמת המלחים בדם והוביל לתופעות הלוואי החמורות.

 

כאבי בטן (צילום: shutterstock)
כאבי בטן(צילום: shutterstock)

 

פנייה לרופא עם הופעת תופעות חריגות

בעקבות תופעות הלוואי הקשות, הפיץ משרד הבריאות הנחיות לצוות הרפואי להנחות את המטופלים לצרוך כמות מספקת של מגוון נוזלים צלולים המכילים מלחים (אלקטרוליטים) ולא לצרוך רק מים. נוזלים מומלצים הם מרק צלול עם מלח, מיצי פירות צלולים. יש להפסיק את צריכת הנוזלים כשעתיים לפני הבדיקה. משך השימוש במשלשלים לא יעלה על 24 שעות.

 

תופעות הלוואי האפשריות כוללות ירידת רמת הנתרן בדם (היפונתרמיה) והפרעות אחרות במאזן המלחים שעלולים לגרום לפרכוסים והפרעות בקצב הלב, וסיבוכים נוספים הכוללים גם הקאות ופגיעה כלייתית. בספרות הרפואית מתוארים מקרים בהם חולים לקו בתרדמת, פרכוסים והפרעות קצב לב.

 

תמיסות משלשלות מכילות את המרכיב סודיום פיקוסולפאט המעורר את פעילות המעיים, ואת המרכיב מגנזיום ציטרט הידוע כמשלשל. השימוש בחומר לקראת קולונוסקופיה הוא חיוני, כדי לנקות את המעיים מהתוכן הצואתי. זאת כדי שניתן יהיה לבצע איבחון מדויק של רירית המעי, ליטול ביופסיות על פי הצורך או לסלק פוליפים טרום סרטניים.

 

בטרם השימוש במכשיר, מורה משרד הבריאות לרופאים לשקול את הטיפול בהתאם למחלות הרקע של המטופל, מצבו הרפואי והתרופות הניטלות במקביל. חלק ממחלות הרקע והתרופות עלולים להחמיר את איבוד הנוזלים ואת תופעות הלוואי הקטלניות.

 

במשרד עוד מנחים את הרופאים להדריך את המטופלים, כי בכל מקרה של כאבי בטן חריפים וממושכים, הקאות מרובות, כאב ראש חריג, בלבול או הרגשה כללית רעה – יש לפנות מיד לבדיקת רופא.

 

על פי הידוע נמכרו מעל 47 מיליון יחידות בעולם מאז תחילת שיווקן בשנת 1980. התכשיר פועל תוך 3 עד 6 שעות מזמן הנטילה. כתוצאה מפעילותו, נוזלים ומלחים (אלקטרוליטים) עוברים לחלל המעי, מה שעלול להביא להתייבשות ואיבוד מלחים, בעיקר נתרן.

  

ממשרד הבריאות נמסר ל-ynet בתגובה: "שימוש בתרופות משלשלות הינו חיוני להכנה לבדיקות קולונוסקופיה. בטיחותן הינה מבוססת דיה וכיום תרופות אלה רשומות ומשווקות בעולם למטרה זו. כבכל תרופה, יש לבצע שימוש מושכל בתרופות אלה בהתאם להנחיות הרפואיות המקובלות, התוויות הנגד והאזהרות.

 

"הודעה מטעם המחלקה לניהול סיכונים ומידע תרופתי במשרד הבריאות, הופצה לצוותים הרפואיים על מנת להגביר מודעות להנחיות אלה. משרד הבריאות ימשיך לעקוב אחר בטיחות התכשירים ויפעל בהתאם לצורך".


 

איך מטפלים בשלשולים והקאות? צפו:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בדיקת קולונוסקופיה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים