דיווח: "חמש מעצמות יציעו לאיראן סיוע כספי להגבלת הסכם הגרעין"
על פי דיווח גרמני, נציגים מצרפת, בריטניה, גרמניה, סין ורוסיה ידונו השבוע באוסטריה על דרכים שעשויות להציל את הסכם הגרעין לאחר פרישתה של ארה"ב. האמריקנים לא ישתתפו בשיחות, ולא ברור אם איראן תשלח נציגים
דיפלומטים מגרמניה, צרפת, בריטניה, סין ורוסיה ייפגשו השבוע בווינה לסבב דיונים בניסיון להציל את הסכם הגרעין עם איראן אחרי פרישת ארצות הברית. כך דיווח הלילה (ראשון) העיתון הגרמני "Welt am Sonntag".
על פי הדיווח, המדינות יציעו לאיראן סיוע כספי בתמורה להשהיית פיתוח הטילים הבליסטיים שלה והפסקת התערבותה במזרח התיכון. ארצות הברית לא תשתתף בדיונים, ולא ברור בשלב זה אם נציגים מאיראן יגיעו לשיחות.
גורם בכיר באיחוד האירופי אמר לעיתון כי ההסכם שהמעצמות מעוניינות לגבש יכלול מגבלות על תוכנית הגרעין והטילים, וירסן את מעורבותה של איראן במזרח התיכון. לדבריו, המתווה החדש עשוי לשכנע את דונלד טראמפ להסיר את הסנצקיות שהטיל על איראן. "אנחנו חייבים להוסיף כמה אלמנטים להסכם הקיים. רק כך נשכנע את טראמפ להסיר שוב את הסנקציות", הוסיף הבכיר.
ביום חמישי האחרון נפגשו מנהיגי האיחוד האירופי בבולגריה לדיון בדרכים לשמר את ההסכם. קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל אמרה כי "כולם באיחוד האירופי חולקים את העמדה שלפיה ההסכם הזה אינו מושלם אבל בכל זאת עלינו לדבוק בו ולהמשיך לנהל משא ומתן עם איראן על בסיס זה בנוגע לנושאים אחרים, כגון תוכנית הטילים הבליסטיים".
נשיא צרפת עמנואל מקרון אמר בדיון כי האיחוד האירופי חייב להגן על חברות אירופיות המקיימות יחסים עם איראן, כך שלא ייפגעו מהסנקציות החדשות.
"חברות בינלאומיות שיש להן אינטרסים במדינות רבות מקבלות את ההחלטות שלהן בעצמן ובהתאם לאינטרסים שלהן", אמר מקרון. "הן צריכות להמשיך ליהנות מהחירות הזו, אבל מה שחשוב במיוחד הוא שחברות בינוניות שלא חשופות לשווקים אחרים יוכלו לקבל את ההחלטה באופן עצמאי".
חברת הספנות מארסק (MAERSK), החברה הגדולה בתחומה, וחברת האנרגיה הצרפתית Total כבר הודיעו על הפסקת עסקיהן עם איראן כדי לעמוד בתנאים שהציבה ארה"ב ולא להיפגע מהסנקציות. חברות אירופיות נוספות אותתו כי הן עשויות לעזוב את איראן.
ראש הסוכנות האיראנית לאנרגיה אטומית, עלי אכבר סאלחי, איים אתמול כי אם הבטחות האיחוד האירופי לשמר את הסכם הגרעין לא ימומשו - טהרן עשויה לחדש את העשרת האורניום לרמה של 20%. עם זאת סאלחי אמר כי "אם האיחוד האירופי יצליח להשאיר את ההסכם בחיים - איראן תישאר נאמנה להבטחותיה". שר האנרגיה של האיחוד אמר בתגובה ואמר כי אירופה נשארת מחויבת להסכם הגרעין.