שתף קטע נבחר
 

נאבקת בגילנות: לחיות בעולם השייך לכל הגילאים

כולנו חווים גילנות, בכל גיל. אבל הצעירים ביותר והמבוגרים ביותר, הם החשופים ביותר לכך. אנחנו יודעים שגילנות רעה עבורינו וגורמת לכך שאנשים לא יוכלו לממש את הפוטנציאל שלהם

 

מתאמנים בכל גיל. ארכיון ()
מתאמנים בכל גיל. ארכיון

 

אנשים שואלים אותי, "למה דווקא זקנה?" אבל עבורי זו לא השאלה הנכונה. אל הזקנה הגעתי במקרה. או שלא במקרה. יש לי כל מני סיפורים שאני מספרת לעצמי כדי להסביר איך הגעתי לנושא. הסבר אחד הוא שברגע שהתחלתי לעבוד עם אנשים, כפסיכולוגית קלינית, גיליתי שעבודה עם אנשים זקנים מעניינת אותי במיוחד.

 

חוקרים פרטיים - לכתבות קודמות

 

לאנשים זקנים יש סיפורי חיים מורכבים, צריך לקחת בחשבון הרבה מאוד גורמים לא רק פסיכולוגיים, אלא גם חברתיים, כלכליים ובריאותיים ואני אוהבת מורכבות. הסבר אחר הוא שכשהייתי קטנה, סבא וסבתא שלי תמיד אמרו, "כשתגדלי נספר..." מאז הם נפטרו ומעולם לא סיפרו לי את סיפור חייהם. במקום זה, אני מחפשת סיפורים אצל אנשים אחרים. אבל ההסבר הכי פשוט הוא העובדה שאמי היא עובדת סוציאלית שעבדה במשך שנים עם אנשים זקנים. אמנם, אני למדתי פסיכולוגיה ולא תכננתי כלל להגיע לתחום הזקנה, אבל מהר מאוד מצאתי את עצמי הולכת בדרכה.

 

זקנה היא נחלת כולנו (במקרה הטוב) ולכן חשובה כל כך. בשנים האחרונות, אני עסוקה יותר ויותר בתחום הקרוי גילנות - אפליה על רקע של גיל. כולנו חווים גילנות, בכל גיל. אבל הצעירים ביותר והמבוגרים ביותר, הם החשופים ביותר לכך. אנחנו יודעים שגילנות רעה עבורינו וגורמת לכך שאנשים לא יוכלו לממש את הפוטנציאל שלהם.

 

למשל, מחקר שנערך בארצות הברית, בקרב 660 אנשים בני 50 ומעלה, מצא שאנשים שתפסו את הזקנה שלהם כשלילית מתו שבע שנים וחצי לפני אלו שתפסו את זקנתם באופן חיובי (כמובן שלא מדובר בקשר סיבתי וייתכנו הסברים חלופיים שלא נבדקו במחקר זה). עם זאת, ברור כיום כי לגילנות יש השפעה שלילית. ברמת היחיד, היא עשויה להשפיע על תהליך ההזדקנות ולגרום לכך שאנשים זקנים לא ינצלו את הפוטנציאל שלהם או יתפסו עצמם כעול על החברה.

 

פרופ' ליאת איילון
פרופ' ליאת איילון

 

ברמת הקשרים החברתיים, גילנות גבוהה יותר נמצאה קשורה לבדידות ולהיעדר קשרים בין- דוריים. וברמת החברה, גילנות קשורה לחקיקה ולמדיניות. לדוגמה, גיל הפנסיה הקובע כי אנשים צריכים לצאת לגמלאות ולתרום את כישוריהם, ניסיונם ולימודיהם בחינם החל מגיל מסויים הוא חוק גילני.

 

לאור השפעתה השלילית של הגילנות, ארגון הבריאות העולמי קיבל מנדט מ-191 מדינות לערוך קמפיין עולמי למאבק בגילנות. אני חברה בקבוצה העוסקת בתכנון הקמפיין. במסגרת הקמפיין, אנחנו בוחנים באופן מחקרי את היעילות של מסרים שונים, שנועדו לשנות את הדרך שבה אנו (כל אוכלוסיית העולם בלי קשר לגיל) חושבים, מרגישים ומתנהגים בנוגע לגיל ולזקנה.

 

למשל, אנו בוחנים האם מסר המציג את הגילנות כמזיקה לזקנים הוא המסר הרצוי, או אולי מסר המציג את הגילנות כמזיקה לכלל החברה, עדיף על מנת לשנות עמדות בנוגע לגיל ולזקנה. לצורך הקמפיין, אנחנו בוחנים את המצב הקיים בעולם כיום באמצעות סקר רב משתתפים הנערך בכ-60 מדינות ומנסים לכמת את ההשפעות של הקמפיין על מצבם של הזקנים ועל חשיפתם לאפליה לאורך זמן. זאת מתוך הבנה ששינוי מדיניות חייב להיתמך במחקר על מנת להיות מועיל. בנוסף, אני מובילה קבוצת מחקר בין לאומית בנושא הגילנות בה חברים כ-200 חוקרים מ 35 מדינות שונות ותכנית דוקטורט בינלאומית בנושא, במימון האיחוד האירופי.

 

ההבנה שאפשר להשפיע על העולם ולשפר את החיים של כולנו מדהימה בעיניי. אני יודעת שיש לי אפשרות להשפיע על תהליך ההזדקנות לא רק של הוריי, אלא גם על תהליך ההזדקנות שלי ושל ילדיי ומקווה שבזכות הקמפיין, נחייה בעולם השייך לכל הגילאים.

 

פרופ' ליאת איילון, המחלקה לעבודה סוציאלית, אוניברסיטת בר אילן

 

לאתר של פרופ' איילון

 

לקבוצת המחקר של פרופ' איילון

 

חוקרים פרטיים הוא מדור שבועי בערוץ הלימודים של ynet, שבו מסבירים חוקרים מדוע החליטו לעסוק בתחום המחקר שלהם. המדור נעשה בסיוע "האקדמיה הצעירה הישראלית". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים