11 ק"מ מתחת לפני הים: שקית פלסטיק בנקודה הכי נמוכה בעולם
מדענים יפנים, החוקרים את זיהום הים, זיהו את השקית בשקע מריאנה. חוקרים אמרו כי במקומות עמוקים יותר - אחוז פסולת הפלסטיק גבוהה יותר
זיהום הפלסטיק שובר שיאים והחומר הגיע גם לנקודה הכי נמוכה בכדור הארץ: חוקרים זיהו שקית פלסטיק בשקע מריאנה שבאוקיינוס השקט. השקע הוא המקום העמוק ביותר בים או ביבשה הידוע לנו, והוא מכונה גם "תהום מריאנה". המקום, שעומקו 10,898 מתחת לפני הים, נמצא במערב האוקיינוס השקט, באזור איי מריאנה.
צוות חוקרים יפני, שבודק את זיהום הים, זיהה 3,425 פריטים מעשי ידי אדם בעומק הים, באזור השקע. מדובר במידע שנאסף מאז 1983 על-ידי צוללות וכלים שנשלטו מרחוק. בסך הכל מדובר במידע שנאסף מ-5,010 צלילות.
"הנתונים מראים כי הפסולת של הפעילות האנושית הגיעה לחלקים העמוקים ביותר של האוקיינוס, הנמצאים במרחק רב מן היבשת", נכתב במחקר. החוקרים העריכו כי רוב הפסולת הגיעה ממערב האוקיינוס השקט.
33% מהפסולת שנמצאה באזור הייתה פלסטיק, 26% מתכת, גומי היווה 1.8%, ציוד דייג 1.7%, זכוכית 1.4%, בד, נייר ועץ 1.3% והיתר חומרים אנתרופוגניים. החוקרים אמרו כי רוב הפסולת הייתה בעומק של 1,000-2,000 מטרים, אבל ככל שהחוקרים הגיעו לאזורים עמוקים יותר - אחוז הפלסטיק היה גבוה יותר. למשל, בעומק של 6,000 מטרים אחוז הפלסטיק זינק ל-52.
"קיים חשש הולך וגובר כי המערכות האקולוגיות של הים העמוק כבר הושפעו באופן ישיר מהשימוש הישיר במשאבים ביולוגיים ולא ביולוגיים", נכתב במחקר. "בנוסף להשפעות הישירות הללו, עולה בבירור כי פעילות אנושית קרקעית משפיעה גם על מערכות אקולוגיות עמוקות באוקיינוס".
אי פלסטיק ענק באוקיינוס השקט
בחודש מרץ פורסם כי אי הפלסטיק הענק מכיל פי 16 פסולת ממה שהעריכו עד היום ושטחו 1.6 מיליון קמ"ר - פי 2.5 משטחה של צרפת ופי 80 מהשטח של מדינת ישראל. מדענים אומרים כי מדובר באיום משמעותי לאיזון האקולוגי.
ממחקר שפורסם ב-Scientific Reports עולה כי רצועת האשפה הענקית, הנמצאת בין קליפורניה להוואי, מורכבת בין היתר מכלי פלסטיק, אריזות, חבלים וגם מרשתות דייגים. "הופתענו מכמות העצמים הפלסטיים שבהם נתקלנו", אמרה ג'וליה רייסר, המדענית הראשית במחקר, בהודעה שפורסמה ביום חמישי. "הניתוח החדש מאיר אור על היקף הפסולת".
על-פי המחקר הקודם, באי הפלסטיק - ששטחו כ-1.6 מיליון קמ"ר - יש 1.8 טריליון חתיכות פלסטיק, רובן הגדול מיקרוסקופיות, שעלולות לפגוע בין היתר באיזון האקולוגי וגם בסופו של דבר בבני אדם. "אנחנו בעצם מרעילים את האוכל שלנו, במיוחד עבור אלו שאוכלים דגים", אמר הדובר. בחודשים האחרונים ביקשו כמה גופים להכריז על האי המלאכותי הענק כעל מדינה, כדי לגרום לפירוק ואיסוף כמות הפסולת העצומה שהתרכזה במקום.
המדענים הוסיפו כי מאז החלו המדידות של כמויות הפסולת בים ב-1970 - זינקה כמות הפסולת המושלכת אליו באופן חד מאוד. "זה מזעזע", אמר ג'וסט דובואה, דובר קרן ניקיון האוקיינוס מהולנד, שהובילה את צוות החוקרים משבע מדינות.