שתף קטע נבחר

הפרקליט הצבאי לשעבר: "לשתף פעולה עם ועדת החקירה באו"ם"

תא"ל במיל' אמנון סטרשנוב טען בריאיון לאולפן ynet כי בניגוד לעמדת הממשלה, שלפיה אין לשתף פעולה עם ועדת האו"ם לחקירת הרג המתפרעים בגבול רצועת עזה, על ישראל להימנע מהחרמתה: "יש לנו מה להציג ולהראות". השר ארדן: "ההחלטה הפוליטית של הוועדה תושלך לפח האשפה של ההיסטוריה"

 

בישראל הביעו מורת רוח בעקבות החלטת מועצת זכויות האדם של האו"ם להקים ועדת חקירה לבירור הרג עשרות המתפרעים הפלסטינים במהומות בגבול רצועת עזה בשבוע שעבר, אולם יש מי שמציע לשתף פעולה עם החקירה: תת-אלוף במיל' אמנון סטרשנוב, לשעבר הפרקליט הצבאי הראשי, אמר הבוקר (יום ב') בריאיון לאולפן ynet כי "זו תהיה טעות להחרים את הוועדה, כי יש לנו בסך הכול מה להציג ולהראות".

 

ההחלטה של מועצת זכויות האדם התקבלה ביום שישי. 29 מדינות תמכו בפתיחת החקירה, 14 נמנעו ואילו ארצות הברית ואוסטרליה התנגדו להצעה. נשיא המועצה, זייד ראאד אל-חוסיין, ימנה את הוועדה הבינלאומית שתחקור את "הפרות זכויות האדם והחוק הבינלאומי בשטחים הפלסטיניים הכבושים".

התפרעויות פלסטינים רצועת עזה (צילום: EPA)
התפרעות בגבול רצועת עזה(צילום: EPA)

הפרקליט הצבאי לשעבר והשופט בדימוס סטרשנוב אמר עוד בסוגיה כי "לחקירה כזאת אין תוקף משפטי. יש לזה משמעות ציבורית כמובן והסברתית. החקירות האלה הן ריטואל מוכר וגם התוצאות שלהן בסופו של דבר די ידועות וברורות. יגנו אותנו, אין ספק בעניין. אבל אני קורא שמדינת ישראל תחרים ולא תשתף פעולה עם הוועדה, אני חושב שזו תהיה טעות. יש לנו בסך הכול מה להציג ולהראות".

 

סטרשנוב ציין עוד כי "צריך להציג את עמדתנו לפחות לאותו ציבור פתוח, לשמוע דעות, ולהראות תמונות. האנשים האלה באו לפרוץ לתוך מדינת ישראל ולהיכנס ליישובים ואולי גם להראות את הדרך לתל אביב. אז מה היינו אמורים לעשות? לקבל אותם בסוכריות ופרחים? מה אדם עושה כשאנשים מבקשים לפרוץ לבית שלו? מותר לו להשתמש במידת כוח סביר כדי למנוע את הכניסה ואת זה אפשר להסביר".

 

בנוגע לשימוש שעשה חמאס בילדים ונשים כמגן אנושי, אמר סטרשנוב כי "החוק הבינלאומי אוסר בתכלית האיסור על שימוש בנשים, ילדים ואזרחים כמגן אנושי. בית המשפט העליון שלנו פסק בזמנו, כשהיה 'נוהל שכן', שצה"ל השתמש באזרחים פלסטינים כדי לבדוק אם יש מחבלים בבניין כלשהו. בית המשפט אמר זה אסור בתכלית האיסור להשתמש באזרחים כמגן אנושי לצורכי מלחמה, וזה בדיוק מה שהם עושים עכשיו".

 

השר לביטחון הפנים גלעד ארדן התייחס לטענה למחדל הסברתי של צה"ל בעקבות האירועים בגבול. לדבריו, "כשישראל גוברת ברוך השם על חמאס, והיה שם הישג ביטחוני מאוד גדול, ובעידן טלוויזיוני שבו צד אחד ברוך השם אין לו נפגעים ולצד השני יש לו עשרות מחבלים הרוגים, אז ודאי שזה אתגר הסברתי אדיר. וזה עוד יותר אדיר כשמתוך החברה הישראלית יש ארגונים שמטילים אחריות על צה"ל ותוקפים את הוראות הפתיחה באש וטוענים שחמאס רוצה בכלל בהודנה".

 

-האם התמונות ששחרר דובר צה"ל שכנעו אותך?

"אני חושב שכן. אני חושב שאפשר היה אולי לשלוח יותר חיילים לתקשורת הבינלאומית לתאר את מה שהם רואים שם, באותן מתקפות של חמאס שלצערי חלק מכלי התקשורת כינו 'הפגנות'. אבל אני חושב שבשקלול הכולל, כשיש הישג ביטחוני כזה כשלנו לא נגרמים נפגעים, אז מראש אתה מבין שאי אפשר לנצח באתגר הזה בנוק אאוט".

 

בנוגע להקמת ועדת החקירה באו"ם אמר השר ארדן כי "אנחנו נערכים. לצה"ל ולמדינת ישראל יש יכולת לבצע תחקור פנימי שרוב מדינות העולם ההוגנות מקבלות אותו. ולכן, ההחלטה של מועצת זכויות האדם שאנחנו כבר קוראים לה 'מועצת זכויות הטרוריסטים', היא החלטה פוליטית שכך צריך להתייחס אליה. יש שם מדינות שאין להן שום קשר לזכויות אדם, ורובן מפרות אותן בכל יום".

 

ארדן הוסיף "אני לא זוכר ועדות חקירה כאלה שמוקמות - לא על הטבח הכימי שאסד מבצע בילדים בלי שאיימן עודה מגנה אותו, ולא בהרבה מקרים אחרים, ולכן כולם מבינים שזו החלטה פוליטית. אסור לנו לתת לה יד או לשתף איתה פעולה. אנחנו נבצע את התחקירים הפנימיים שלנו שצה"ל יודע לעשות ואני מעריך שכמו בעבר, כמו שהיה במקרים כמו 'גולדסטון', או כמו אחרי 'המרמרה', גם הנושא הזה, ההחלטה הפוליטית הזאת, תסתיים בלא כלום ואף אחד לא יזכור. היא תושלך לפח האשפה של ההיסטוריה".

 

מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף במיל' איתן דנגוט, אמר בנוגע לקריאתו של השופט בדימוס סטרשנוב לשתף פעולה עם ועדת החקירה של האו"ם כי "אני חושב שהוא מאוד צודק בהגדרה, אבל לא צריך להיחפז כדי לקבל החלטה. צריך לראות לאן נושבת הרוח במישור המדיני והבינלאומי ואני חושב שהזמן כאן עוד ייתן את האפשרות להחליט על מה ואיך".

 

דנגוט אמר עוד כי "יש פה ניסיון למדינת ישראל מאירועי 'גולדסטון', מהדו"ח שהיה אחרי אירועי 'המרמרה', וגם ועדת הבדיקה הפנימית שהקמנו ועשתה דו"ח מאוד רציני על המצב שהיה בזמנו בתוך עזה. עם 'גולדסטון' אני מזכיר לכם שהאמת יצאה לאור אחרי תקופה ארוכה והנזק התקשורתי-תדמיתי לכאורה נעשה, אבל לכן זה עוד מוקדם. עוד יהיו התפתחויות באזור, יהיו תהליכים מדיניים ואני חושב שנקודת ההחלטה עדיין לפנינו. אני לא פוסל בצורה כזאת או אחרת".

 

-ועכשיו יש לנו תמיכה אמריקנית.

"התמיכה האמריקנית היא משמעותית. גם האירופים לא גינו את ישראל והכירו בזכותה להגן על גבולותיה. זה מעמיד אותנו במצב שבו אנחנו צריכים לעשות פה בירור מדיני. אני חושב שכל הזירה של עזה עוברת בחודש הקרוב מעימות בין טרור לבין הגנה צבאית לזירה מדינית, לחצר אחרת, לכללים אחרים, ואנחנו צריכים לתת את הזמן פה כדי לראות לאן זה יוביל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
התפרעות בגבול רצועת עזה
צילום: דובר צה"ל
מומלצים