שתף קטע נבחר

מה שאפשר לעשות בשבוע אחד עם מיליארד וחצי דולר

ציור שעשוי להתגלות כרמברדנט מקורי ויקר מאוד, אוסף רוקפלר שהגיע ל-833 מיליון, מודיליאני נמכר ב-157 מיליון, ופיקאסו ב-115 מיליון. דולר, כמובן. שבוע יקר במיוחד עבר על עולם האומנות

לאחרונה נראה ריכוז נדיר של אירועים סמוכים שהציעו למכירה כמות גדולה של יצירות משמעותיות. המכירה של אוסף רוקפלר, יותר מ-1500 פריטים של המיליארדר דיויד רוקפלר - שמת לפני שנה בגיל 101 - ואשתו, שהוצאו למכירה פומבית, נתנה את יריית הפתיחה לשבוע המכירות של אמנות מודרנית בניו יורק. על אף שאוסף רוקפלר לא הגיע למיליארד דולר אלא "רק" ל-833 מיליון, הוא הפך לאוסף האמנות הפרטי היקר בהיסטוריה.

 

הנה כמה נושאים מעניינים על הערך הכספי והיעדרו ביצירות אמנות.

 

מיליארד וחצי

מיליארד וחצי דולר - זו הייתה ההערכה של סך שווי האמנות שהוצאה למכירה בניו יורק השבוע. כמו תמיד, הדואופול - סותבי'ס וכריסטיס מתחרים על היצירות החשובות (והיקרות) ביותר, כשכריסטיס מובילה כבר כמה שנים. 33 יצירות במכירת הערב של כריסטיס הניבו מעל 416 מיליון דולר. פסל של ברנקוזי נמכר ב-71 מיליון וציור של הצייר הרוסי קזימיר מלביץ' נמכר במחיר שיא של 86 מיליון דולר.

 

מתוך המכירה בכריסטיס (צילום: Getty Images, Jack Taylor / Stringer)
מתוך המכירה בכריסטיס, ציור של מאטיס(צילום: Getty Images, Jack Taylor / Stringer)

בסותבי'ס נתנו פייט וייצרו את הכותרת של השבוע: ציור של מודיליאני נמכר ב-157 מיליון דולר. זה אומנם השיא לאמן בסותבי'ס, אבל השיא למודיליאני נקבע ב-2015, כשציור אחר שלו נמכר בכריסטיס ב-170 מיליון דולר.

 

לטורים נוספים מאת דבי לוזיה ב-ynet

חוגגים את סוף העולם ופיקאסו אחד ששייך לכולם

פולנטה על קנדינסקי ותערוכה ישראלית בניו-דלהי

התערוכות הפופולריות בעולם

 

המחירים האלה כמעט בדיוניים, ובכסף שאנשים בדרגה זו מוציאים על אמנות אפשר לשפר איכות חיים למיליוני בני אדם שחיים בעוני - כך אנשים אוהבים לומר - אבל מה לעשות שכל אחד רשאי לעשות בכסף שלו מה שהוא רוצה.

 

פיקאסו, פיקאסו, פיקאסו

האמן הכי מפורסם במאה העשרים ממשיך לייצר כותרות בלי הרף. אחרי שבשבוע שעבר ציור מוקדם של פיקאסו, שנכלל במכירת רוקפלר, נמכר ב-115 מיליון דולר, השבוע כריסטיס נאלצה לוותר על ציור אחר של האמן, שהוערך ב-70 מיליון דולר, עקב נזק שהם גרמו לו כשמוט נפל על הציור וניקב בו חור. בעל הציור, איל הון מלאס וגאס בשם סטיב ווין, זועם על בית המכירות. לצערו כבר התנסה בנזק שהוא עצמו גרם לציור אחר של פיקאסו שהיה בבעלותו. בשנת 2006 הוא תקע את המרפק שלו בפורטרייט של מארי תרז, המאהבת של פיקאסו בתחילת שנות השלושים (מה שלא הפריע לציור להימכר אחרי התיקון במחיר שיא של 155 מיליון דולר).

 

מתוך המכירה בכריסטיס (צילום: Getty Images, Jack Taylor / Stringer)
ציור של פיקאסו, מתוך המכירה של אוסף רוקפלר(צילום: Getty Images, Jack Taylor / Stringer)

עוד סיפור פיקנטי מהשבוע האחרון הוא פורטרט אחר של מארי תרז שהוצע למכירה בסותבי'ס. הציור נלקח מהאוסף של ביל וסו גרוס, מולטימיליונרים שהתגרשו. הם החליטו להטיל מטבע, כדי לקבוע מי יקבל את הפיקאסו (ככה זה כנראה אצל העשירים הגדולים). סו זכתה. אלא שאז התברר שהציור כבר היה אצלה ומה שהיה תלוי בביתם היה העתק שהיא עצמה ציירה. הציור (המקורי) נמכר השבוע ב-37 מיליון דולר.

 

זו הזדמנות להפנות את מעריצי פיקאסו לסידרה חדשה שעלתה לאוויר בשבוע שעבר בערוץ נשיונל ג'יאוגרפיק. בין תוכניות על אריות שאוכלות יעלים, תוכלו לצפות ב"גאון" - המתארת את חייו המרתקים של פיקאסו. האמן מגולם בכישרון רב על ידי אנטוניו בנדרס, שעושה עבודה משכנעת מאוד.

 

 

רמברנדט מקורי?

אחרי הציור של ליאונרדו דה וינצ'י, שהתגלה לאחרונה והפך לציור היקר בהיסטוריה, עכשיו טוען סוחר אמנות הולנדי שברשותו ציור מקורי של רמברנדט, הצייר ההולנדי המפורסם מהמאה ה-17. הסוחר המדובר הוא צאצא של מי שדיוקנו צוייר על ידי רמברנדט עצמו לפני 11 דורות, והציור עדיין נמצא באוסף המשפחה - הוא כנראה הרמברנדט היקר ביותר שאינו מצוי במוזיאון.

 

את הציור המדובר הוא רכש לפני שנתיים בכריסטיס לונדון ב-185,000 דולר, והוא כמובן לא היה משוייך לרמברנדט אלא לצייר אחר. מאז ביצע האיש את כל בדיקות המעבדה ופנה לכל המומחים של רמברנדט כדי לבנות טיעון ראוי. לא כל המומחים משוכנעים, בכל זאת מדובר באחריות כבדה, אבל אם אכן מדובר ברמברנדט מקורי הוא יהיה שווה מיליונים רבים.

 

פסטיבל מידברן (צילום: EPA)
מתוך המידברן(צילום: EPA)

אמנות לשם האמנות

אחרי כל הדיבורים על כסף, נסיים במשהו לגמרי מנוגד. בשבוע שעבר התקיים אירוע שאפשר לראות בו גם את תערוכות אמנות החוצות הגדולה בארץ. מידברן, הגרסה הישראלית של הברנינג מן, נערך זו השנה החמישית ומארח 12,000 איש, שחיים במשך חמישה ימים בעיר זמנית שקמה מן החול באזור שדה בוקר, ועם סיום האירוע תיעלם מבלי להשאיר עקבות. האירוע כולל 108 מיצבי אמנות שהוכנו על ידי אנשים שאינם בהכרח אמנים מקצועיים. רבים מהם מרשימים בגודלם ואחרים ברעיון מאחוריהם. בכל מקרה, באופן מרענן מדובר באמנות לשם האמנות ולא לשם הכסף.

  

בקטנה:

הקרנת "השעון" של כריסטיאן מרקליי במוזיאון תל-אביב הוארכה עד סוף יוני. 240,000 איש כבר צפו. אני כבר ביקרתי כמה פעמים ובכל פעם נדהמת מחדש. לא כדאי להחמיץ.

 

הכותבת היא הבעלים של גלריה שטרן, חוקרת תרבות, וכותבת על אומנות מדי שבוע

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Getty Images, Jack Taylor / Stringer
פיקאסו, פיקאסו, פיקאסו. מתוך אוסף רוקפלר
צילום: Getty Images, Jack Taylor / Stringer
לאתר ההטבות
מומלצים