שתף קטע נבחר
 

הפתעה בטבע: דָלָק סלעים הפתיע תלמידים בטיול השנתי

מאות תלמידי שכבת ז' מיוקנעם שיצאו לטיול שנתי בגליל המערבי זכו לפגוש את אחד הטורפים המסתוריים שפעיל בעיקר בלילות. "התלמידים חשבו בתחילה כי מדובר בחתול, אך ברגע שראיתי כתם לבן על החזה, היה לי ברור כי מדובר בדלק", אומר חן פרדוביץ', מורה למדעים. דלק הסלעים, טורף ממשפחת הסמוריים, נצפה צד זיקית על העץ

 

צילום: חן פרדוביץ'

צילום: חן פרדוביץ'

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

טיול שנתי של כיתות ז' מיוקנעם בגליל המערבי, סיפק למאות תלמידים ולצוות המורים מפגש ראשון עם אחד הטורפים הקטנים והמסתוריים בישראל.

 

"במהלך הטיול באזור מפגש של שני נחלים, שמנו לב לתזוזה מוזרה על אחד העצים. בגובה של כשמונה מטר מעלינו ובמרחק של כ-20 מטר מכל מאות התלמידים, הבחנו בבעל חיים בין הענפים", אומר ל-ynet חן פרדוביץ', מורה למדעים וסטודנט לתואר שני לביולוגיה. "התלמידים חשבו בתחילה כי מדובר בחתול, אך ברגע שראיתי אותו עם הכתם הלבן על החזה, היה לי ברור כי מדובר בדלק סלעים, טורף לילי שהופיע מול כולם בשעת צהריים מוקדמת".

 

לדברי חן, הדלק טיפס על העץ לאחר שהבחין בזיקית והחל לפלס את דרכו בין הענפים כדי להגיע אליה. "הספקנו לראות אותו במשך פחות מארבע דקות. הוא הצליח למצוא בסופו של דבר את הזיקית והצליח לצוד אותה. רגעים לאחר שתפס אותה הוא נעלם עם השלל", הוא מגלה. "לפגוש טורף לילי באור יום נראה לנו מוזר ואני מקווה שיש שם אוכלוסיה של דלקים באזור".

 

דלק סלעים על עץ בגליל (צילום: חן פרדוביץ')
(צילום: חן פרדוביץ')
 

טורף קטן וגמיש

דָלָק הסלעים (foina Martes), הוא טורף קטן ממשפחת הסמוריים, בעל גוף ארוך וגמיש, מכוסה בפרווה בגוון חום בהיר וכתם לבן מרשים בחלקו העליון של הגוף. הוא מצוייד בזנב שעיר באורך של כ-20 ס"מ וטופרים חדים. לדלקים יש יכולת מצויינת בכל הנוגע לטיפוס וקפיצה על סלעים ובמיוחד על ענפי עצים.

 

בתור טורף, הוא ניזון בטבע בעיקר ממכרסמים קטנים, ביניהם היערונים. חומס ביצי ציפורים מקנים ואף צד ציפורים, זוחלים וגם חרקים. בטבע נוהגים הדלקים להקים קן מרופד בנקיקי סלעים ועצים חלולים. כמו כן, ידוע כי הדלקים ניזונים גם מפירות בטבע. בישראל נפוצים הדלקים מאזור החרמון עד לכרמל, הרי יהודה, אזור השרון, מישור החוף ועד לאזורים הגובלים במדבר בדרום.

דלק סלעים על עץ בגליל (צילום: חן פרדוביץ')
(צילום: חן פרדוביץ')

 

מדוע הדלקים נראים גם באור יום?

לדברי שמוליק ידוב, מנהל מרכז יונקים של החברה להגנת הטבע, אחת הסיבות לתצפית הנדירה באור יום היא כי בתקופת "סוף אביב הגורים מתחילים לצאת עם אימותיהם ולשוטט איתה כהכנה לחיים העצמאיים. הלילה קצר יחסית ובתקופה זו יש גם יותר תצפיות בפעילות דלקים לאור יום", אומר ל-ynet. "דלקים הם טורפים שתזונתם כוללת בעיקר מכרסמים אך לא רק. הם טורפים גם ציפורים, ביצי ציפורים וגם זוחלים, בטח איטיים כמו זיקית. כמו כן, דלקים שמחים לגוון את מזונותיהם גם בפירות עסיסיים".

 

גור דלק סלעים בבית החולים לחיות בר (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
גור דלק סלעים בבית החולים לחיות בר(צילום: ירון ברנר)

 

ידוב מוסיף כי מלבד תצפיות בפרטים דרוסים, שימוש נרחב במצלמות שביל בשנים האחרונות, חושף פעילות דלקים באזורים נרחבים בארץ. המורה למדעים לא הסתפק רק במפגש בטבע עם הדלק. מספר ימים לאחר שהתלמידים שבו מהטיול השנתי, הם בחנו את הסרטון והמשיכו בלמידה על אחת מחיות הבר שלא רבים זוכים לצפות בה בטבע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים