ארדואן מאיים: "נבחן את היחסים הכלכליים עם ישראל"
ברקע המשבר המדיני בין אנקרה לירושלים, ציין נשיא טורקיה כי ארצו תבחן אחרי הבחירות לנשיאות ביוני הקרוב את יחסיה הכלכליים והמסחריים עם ישראל. הוא צידד בהחלטת הארגון לשיתוף פעולה איסלאמי להחרים מוצרים ישראליים: "אחרי הכול, לא תהיה יותר שום דרך לקבל מהם מוצרים"
אחרי ההחרפה ביחסים המדיניים מגיע איום לשבש גם את היחסים הכלכליים: נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן אמר הבוקר (יום ג') כי ארצו תבחן את יחסיה הכלכליים עם ישראל אחרי הבחירות שיהיו במדינתו ב-24 ביוני לנשיאות ולפרלמנט. ארדואן אמר את הדברים לעיתונאים במהלך טיסה מבוסניה-הרצגובינה לטורקיה.
הנשיא הטורקי התייחס לנושא ברקע החלטת הארגון לשיתוף פעולה איסלאמי (OIC) להחרים מוצרים ישראליים. "אני מקווה שהמדינות החברות בארגון יישמו את ההחלטה הלכה למעשה", אמר ארדואן. "אחרי הכול, לא תהיה יותר שום דרך לקבל מהם מוצרים. כמובן שגם אנחנו נבצע ההערכה בנוגע לקשרים שלנו, בעיקר הכלכליים והמסחריים, עם ישראל. ננקוט צעדים אחרי הבחירות".
ארדואן הזכיר שהארגון לשיתוף פעולה איסלאמי דחק באו"ם להקים כוח שלום שיגן על הפלסטינים בדומה לפני כמה שנים בקוסובו ובבוסניה-הרצגובינה. לדברי ארדואן, "אנחנו חושבים שהקמת כוח שלום כזה ירתיע את ישראל ולא יאפשר לה לירות לעבר כוחות או"ם. נציגי 57 המדינות שחברות בארגון לשיתוף פעולה איסלאמי דנו בשבוע שעבר באיסטנבול במהומות בגבול עזה, שבהן נהרגו יותר מ-60 פלסטינים.
בידוק משפיל לשגריר החריף את היחסים
המשבר המדיני הנוכחי בין ישראל לטורקיה פרץ ברקע ההתפרעויות בגבול רצועת עזה. המשבר החריף עם בידוק משפיל שנעשה לשגריר הישראלי באנקרה איתן נאה בצאתו לישראל מנמל התעופה באיסטנבול. "השפילו לא רק אותי, אלא את מדינת ישראל - וההנחיה לכך הגיעה מלמעלה", אמר הדיפלומט הישראלי בשיחות סגורות.
בצעד חסר תקדים צלמי התקשורת הטורקית הוזמנו מראש, והועמדו יחד בשורה ערוכים ומזומנים לרגע שבו שגריר ישראל במדינה ייכנס לטרמינל בנמל התעופה אתאטורק באיסטנבול על מנת לעבור את הבדיקה הביטחונית בדרכו ארצה. וכך, לעיני המצלמות, נאלצו נאה ואשתו לעבור בדיקה ביטחונית אישית, פולשנית ובעיקר מביכה.
לאחר היוודע התקרית בירושלים, משרד החוץ לא נותר חייב: אומוט דניז, הממונה על שגרירות טורקיה בתל־אביב, מאז שהשגריר כאמל אוקם הושב לאנקרה בתחילת השבוע, זומן לשיחת נזיפה. כשהגיע דניז למשרד החוץ - נאלץ להציג תעודה מזהה אל מול מצלמות התקשורת. בשיחה עם מנהלת מחלקת אירופה במשרד החוץ, איריס עמבור, ננזף על "היחס הבלתי נסבל לשגריר ישראל".
במשרד החוץ טענו כי "התנהגות זו מהווה הפרה בוטה של קוד ההתנהגות הדיפלומטי" והטיחו האשמות קשות בטורקים. אלא שגורמים באנקרה דחו את הטענות הישראליות על השפלה מכוונת. לדבריהם, השגריר "לא לבש חליפה" ולא הגיע מאיזור ה-VIP של השדה ולכן עבר בידוק קפדני.
החרפה ביחסים הידרדרה מהר מאוד למתקפות מילוליות הדדיות בין מנהיגי שתי המדינות. נשיא טורקיה ארדואן אמר בשבוע שעבר כי ישראל מתנהגת ב"בריונות" והבהיר כי ארצו "לא תאפשר לה לגנוב את ירושלים מהפלסטינים".
לדברי ארדואן, "טורקיה תמשיך להתייצב לצד הפלסטינים ככל שיידרש. אם העולם ימשיך להסכים עם מעשי ישראל - הדבר יביא לכאוס שנשלט על ידי בריונות". בארוחת ערב שקיים באנקרה אמר ארדואן כי ארצו מנסה לגרום לחברי מועצת הביטחון של האו"ם "להיות פעילים יותר" בכל הקשור למהומות בעזה.
יום לפני כן אמר ארדואן כי "ישראל מדינת טרור. המתקפה נגד המפגינים בעזה חושפת את פרצופה המכוער של ישראל - שמבצעת רצח עם בעזה". הוא גם תקף ישירות את בנימין נתניהו ואמר כי מדובר בראש ממשלה עם דם על הידיים.
ראש הממשלה נתניהו הגיב בתווך: "אדם ששולח אלפי חיילים טורקים לקיים את הכיבוש של צפון קפריסין ופולש לסוריה, לא יטיף לנו כשאנו מגנים על עצמנו מניסיון פלישה של חמאס. אדם שידיו מגואלות בדם של אינספור אזרחים כורדים בטורקיה ובסוריה הוא האחרון שיכול להטיף לנו על מוסר לחימה".