ידלין: "תמונת ה-F-35 מעל ביירות - מסר לחיזבאללה"
ראש מטה חיל האוויר לשעבר התייחס בריאיון לאולפן ynet להצהרת מפקד החיל על השימוש המבצעי שנעשה בחמקן: "מהלך טבעי נגד ההתבססות האיראנית בסוריה". השר שטייניץ על 12 הדרישות של ארה"ב מאיראן: "מדינות ערב איתנו, האיראנים יצטרכו להתפשר". הוא קרא להכרה אמריקנית בריבונות ישראלית בגולן
הגילוי של מפקד חיל האוויר על אודות השימוש שעשתה ישראל במטוס הקרב החמקן F-35 מעורר הדים במערכת הביטחונית: אלוף במיל' עמוס ידלין, לשעבר ראש אמ"ן וראש מטה חיל האוויר, אמר הבוקר (יום ג') בריאיון לאולפן ynet כי "זה נראה לי טבעי שמטוס ה-F-35 'האדיר' לוקח חלק בפעילות של החיל נגד ההתבססות האיראנית בסוריה".
מוקדם יותר סיפר מפקד חיל האוויר, אלוף עמיקם נורקין, כי ישראל "תקפה עם F-35 פעמיים במזרח התיכון - אנו הראשונים בעולם שעשו זאת". נורקין אף חשף בכנס שבו משתתפים יותר מ-20 מפקדי חילות אוויר מרחבי העולם תמונה של מטוס החמקן חג מעל ביירות בלבנון.
ידלין, שבעברו היה טייס קרב, אמר בהתייחסו לתמונה שהציג מפקד חיל האוויר כי "הייתה כאן איזושהי אמירה מכוונת כלפי חיזבאללה, שאולי בימים אלה נלחץ על ידי האיראנים לבצע את הפעולה שהם נכשלו בה, את פעולת התגמול נגד ישראל. זאת אמירה שמציינת 'אתם חשופים גם מודיעינית אבל גם מבצעית, ויש לנו יכולות מאוד משמעותיות שכדאי שתהרהרו בהן לפני שאתם משגרים משהו לעבר מדינת ישראל".
ידלין הוסיף כי "ה-F-35 לא הצטרף לחיל האוויר כדי להופיע במצעד יום העצמאות ובחגיגות ה-70 למדינה, אלא כדי לבצע משימות מבצעיות. אני מעריך שהפעילות הייתה מול סוריה. היתרון של המטוס הזה הוא שההגנה הסורית כנראה לא יכולה להבחין בו. כשהאיראנים ניסו לייצר את פעולת התגמול נגדנו, הייתה איזושהי הרגשה שהמטוסים הגיעו משום מקום".
שטייניץ: "האויבים חוששים לא פחות מה-F-15"
שר האנרגיה וחבר הקבינט יובל שטייניץ אמר בהתייחסו לגילוי של מפקד חיל האוויר כי "זה נחמד, אבל אני לא כל כך מתפעל. מטוסי התקיפה העיקריים שלנו הם עדיין ה-F-15 וה-F-16 בגלל שכושר הנשיאה שלהם של חימוש גדול בהרבה וגם הטווח שלהם. לכל מטוס יש היתרונות שלו, אבל יפה שישראל הכניסה גם את החמקן לשימוש מבצעי לראשונה בעולם. אני חושב שהאויבים שלנו חוששים לא פחות מה-F-15 מאשר מהחמקנים".
השר שטייניץ התייחס גם ל-12 הדרישות שהציג אמש מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו למשטר האייתוללות באיראן. על השאלה האם טהרן תיענה לדרישות של האמריקנים, השיב שטייניץ כי "לא תהיה להם ברירה. בהתחלה הם יעשו קולות של 'לא לא', אבל אחרי חצי שנה עד שנה לא תהיה להם ברירה. הסנקציות האמריקניות יכולות לשבור את המפרקת של הכלכלה האיראנית".
הוא הוסיף בנושא כי "משא ומתן שיתחיל להערכתי רק בעוד כמה חודשים הוא דבר מורכב, אבל מבחינת ההמשך יגיעו לנושאים של הארכת המגבלות על הגרעין, יהיה שינוי גם מבחינת ההגבלה של פיתוח טילים בליסטיים וגם מבחינת הנוכחות האיראנית בסוריה ובתימן. על כך הדברים האלה אני מניח שהאיראנים ייאלצו בסוף להתפשר, או יותר נכון להיכנע לדרישות האמריקניות".
-הם ייצאו מסוריה לדעתך?
"זה תלוי במידה מסוימת גם בנו. אני חושב שיש ויכוח פנימי בתוך איראן האם שווה להם לנסות להיאחז בסוריה. אני חושב שכרגע איראן לא תיענה בחיוב לאף אחת מהדרישות, אבל אם נמתין חצי שנה או שנה - לא תהיה לאיראנים ברירה ובסוף, כך אני מעריך, תהיה פה איזושהי התפשרות מסוימת על חלק מהדרישות".
-האם בסופו של דבר ישראל תמצא את עצמה בחזית?
"ישראל תמיד תגן על עצמה בכוחות עצמה, נגד כל איום אפשרי. אבל אנחנו לא כל כך לבד. האמריקנים איתנו וגם רוב המזרח התיכון. מדינות ערב איתנו במאבק הזה מול האיראנים, ולכן למאבק הזה יש סיכוי להצליח. אני מעריך שגם האירופים, אחרי שהם קצת יתעשתו, יבינו איפה האינטרסים שלהם. הם יעדיפו את הצד של ארה"ב, ישראל וסעודיה על פני החנופה לאיראנים".
על השאלה האם מתקיימים מגעים עם ממשל טראמפ על הכרה אמריקנית בריבונות ישראלית ברמת הגולן, השיב השר שטייניץ: "כמו שהכירו בירושלים בירת ישראל ובירת העם היהודי, הגיע הזמן להכיר גם ברמת הגולן כעובדה, למרות שזאת עובדה רק בת חמישים וכמה שנים. אני חושב שהיינו צריכים ללכת על הנושא הזה ביתר עוצמה דווקא לפני שלוש-ארבע שנים, כשאסד היה בנקודת החולשה שלו".
ראש אמ"ן לשעבר ידלין אמר בנוגע ל-12 הדרישות של האמריקנים מאיראן כי "הרשימה של פומפאו מכסה בעצם את כל ההתנהגות השלילית של איראן. החל מתחום הגרעין, המשך בתחום החתרנות והתמיכה בטרור, והתמיכה בחיזבאללה והרצון להשמיד את ישראל. זאת רשימת הפשעים האיראניים מ-1 עד 12".
לעומת שטייניץ, ידלין סבור כי "הסיכוי שהאיראנים יקבלו את רשימת הדרישות האלו הוא מאוד נמוך, וכבר שמענו אתמול את מנהיגי איראן אומרים לאמריקנים 'עברו הימים שאתם יכולים להכתיב לנו מה לעשות'. ולכן הקרב עכשיו או על מה שנכון להסתכל זה איך האמריקנים עוברים מרטוריקה מאוד מרשימה לפרקטיקה, למעשים. והקרב עכשיו הוא על הסנקציות ועל מדינות אירופה. האיראנים ינסו לשכנע את מדינות אירופה שהסינים והרוסים כבר אצלם בכיס. בששת החודשים הקרובים צרי להתסכל על נושא הסנקציות, האם זה מספיק חזק כדי לשכנע את האיראנים לבוא ולעשות משא ומתן".
ידלין הזהיר כי "הצנטריפוגות עכשיו יותר מתקדמות והם בעצם מגיעות לקו האדום שמכריח את ארצות הברית ואת ישראל לעשות משהו בנידון. מה שאני רוצה להגיד פה שלא בטוח שבאותו זמן ארצות הברית תחליט שהיא זאת שמטפלת באיראנים, יכול להיות שהמשימה תוטל למגרש הישראלי. אמנם בלי אור אדום כמו שהיה לנו בתקופת הממשל הקודם אבל בהחלט יכול להיות שאנחנו מובילים את זה למשבר שבו נצטרך להשתמש באמצעים צבאיים, כאשר אנחנו בחזית ובקדמת הבמה".