שתף קטע נבחר

 

מפץ פוליטי באיטליה: איום על האירו והמהגרים

מפלגת הימין "הליגה" ומפלגת "חמשת הכוכבים" האנטי-ממסדית קרובות להשלים הקמת ממשלה פופוליסטית היסטורית. הן מבטיחות לקצץ במסים ולבטל רפורמות שאיטליה הבטיחה לעשות. נגד המהגרים תינקט יד קשה, כדי לקיים לפחות חלק מהבטחת הליגה "לגרש אותם תוך 15 דקות"

באיטליה נשלמות היום (ג') ההכנות להקמתה של ממשלה פופוליסטית בהובלת שתי מפלגות הנחשבות בעיני רבים לקיצוניות – מפלגת הימין "הליגה" ומפלגת "חמשת הכוכבים" האנטי-ממסדית, שמתנגדת בחריפות למדיניות האיחוד האירופי וניפקה לא פעם הצהרות אנטי-ישראליות. בראש הממשלה צפוי לעמוד ג'וזפה קונטה, פרופסור למשפטים בן 53 שאין לו שום ניסיון פוליטי.

איטליה ממשלה חדשה לואיג'י די מאיו ג'וזפה קונטה (צילום: רויטרס)
מנהיג חמשת הכוכבים לואיג'י די מאיו עם ראש הממשלה המיועד ג'וזפה קונטה(צילום: רויטרס)

איטליה ממשלה חדשה מנהיג ה ליגה מתיאו סלביני מתאו סלביני (צילום: EPA)
מתיאו סלביני. "אין לכם ממה לחשוש"(צילום: EPA)

לממשלה בהובלת הליגה וחמשת הכוכבים עשויה להיות השפעה גדולה על השווקים באירופה, שם מודאגים מסדר היום ששתי המפלגות מקוות לקדם: הוא כולל קיצוץ במסים, נסיגה מהרפורמות בתחום פנסיה, השקעה גדולה יותר בתוכניות רווחה לאיטלקים מעוטי יכולת וקביעת מס שטוח. מדיניות כזו תתרום להתרחבות פיסקלית גדולה, שכלכלנים וקובעי המדיניות באיחוד האירופי חוששים כי תגדיל את נטל החובות של איטליה. פוליטיקאים בצרפת ובגרמניה כבר משמיעים דאגה שהיציבות הכלכלית של גוש האירו תתערער אם הממשלה החדשה לא תעמוד בהתחייבויות שנתנה איטליה לבעלות בריתה באיחוד.

איטליה ממשלה חדשה לואיג'י די מאיו ג'וזפה קונטה (צילום: EPA)
די מאיו. אף אחד לא הסכים לוותר - קונטה הרוויח מההפקר(צילום: EPA)

מנהיג הליגה, מתיאו סלביני, פטר את דאגותיהם: "אין להם ממה לחשוש. הממשלה שאנחנו מעוניינים להקים רוצה להביא לצמיחה באיטליה וליצור משרות, להביא לכאן חברות שישקיעו, להפוך את העבודה ליציבה יותר". שותפתו של סלביני, חמשת הכוכבים, הפגינה בעבר עמדה אירו-סקפטית תקיפה, אך בחודשים האחרונים היא ריככה מעט את הטון שלה בניסיון להרגיע את המשקיעים ולהציג את עצמה כמי שנוהגת באחריות כלכלית.

 

קווי היסוד של הממשלה העתידית קובעים גם עמדה נוקשה יותר בכל הנוגע לקליטת מהגרים. השאיפה המוצהרת של מפלגת הליגה היא לראות את המהגרים חוזרים למדינות שמהן באו – גם בכוח אם יהיה צורך. היא ומפלגות המרכז-ימין שלצדן רצה בבחירות הבטיחו לגרש מאות אלפי מהגרים כשתקום הממשלה – גם אם בפועל יהיה לה קשה לקיים הבטחה שכזו. סקרים מהשנה האחרונה הראו שהאיטלקים נעשים מודאגים יותר ויותר ממספר המהגרים המגיעים לחופיהם מאפריקה – יותר מ-600 אלף הגיעו לאיטליה בסירות בתוך ארבע שנים.

איטליה ממשלה חדשה מהגרים מגיעים (צילום: APF)
מהגרים מגיעים לחופי סיציליה. 600 אלף בארבע שנים(צילום: APF)

במהלך קמפיין הבחירות אמר ראש הממשלה לשעבר סילביו ברלוסקוני, שמפלגתו "פורצה איטליה" הייתה שותפה לקואליציה של מפלגות ימין יחד עם מפלגתו של סלביני: "ה-600 אלף האלה, נאסוף אותם בעזרת המשטרה, רשויות אכיפת החוק והצבא". סלביני אמר במהלך הקמפיין כי אם הוא ובעלי בריתו יעלו לשלטון, מהגרים בלתי חוקיים ייאספו ויישלחו הביתה "בתוך 15 דקות". מפלגת חמשת הכוכבים נוקטת קו מתון יותר בנוגע להגירה, וסלביני הודה כי בסוגיה זו אין הסכמה מלאה בין שתי המפלגות.

 

מנהיג הליגה סלביני אמר אתמול כי המועמד של שתי המפלגות לראשות הממשלה ג'וזפה קונטה נבחר בראש ובראשונה בשל היותו מומחה למלחמה בבירוקרטיה: "זה מה שחברות רבות מבקשות מאיתנו לעשות כעת". מנהיג חמשת הכוכבים, לואיג'י די מאיו, הוסיף: "אני גאה מאוד בבחירה הזו. קודם תנו לנו להתחיל לעבוד ואז תבקרו אותנו. יש לכם זכות מלאה לעשות זאת, אבל קודם תנו לנו להתחיל". די מאיו וסלביני סירבו לאפשר זה לזה לכהן כראש הממשלה, כדי שלא להיראות בעיני בוחריהם כמי שנכנעו והסכימו לשמש כשותפים זוטרים בלבד בממשלה. קונטה הוא מבחינת שניהם פשרה הכרחית.

איטליה ממשלה חדשה מנהיג ה ליגה מתיאו סלביני מתאו סלביני (צילום: EPA)
סלביני. לקח את הקולות והמשיך בלי ברלוסקוני(צילום: EPA)

על נשיא איטליה מטרלה להחליט כעת אם לאשר את מינויו של קונטה. קונטה, שנחשב מקורב למפלגת חמשת הכוכבים ובשלב מסוים אף הוצג על-ידיה כמועמד לתפקיד שר, הצהיר כי באופן מסורתי נהג להצביע למפלגות השמאל. עם זאת הוא הוסיף כי "סכמות אידיאולוגיות כאלה" אינן תקפות עוד בפוליטיקה האיטלקית של היום. עמדותיו ומאפייניו של קונטה יכולים לרַצות הן את בסיס התומכים של חמשת הכוכבים, המורכב בחלקו הגדול ממצביעים שהתאכזבו ממפלגות המרכז-שמאל המסורתיות, והן את בסיס התומכים הימני של הליגה.

 

אם נשיא איטליה סרג'ו מטרלה יאשר את מינויו של קונטה, זה יצטרך להציג לו רשימה של אישים שהוא מבקש למנות לשרים בממשלה, והנשיא יצטרך להחליט אם לאשר את מינוים. אחר כך יהיה על הממשלה החדשה לצלוח הצבעות אמון בשני בתי הפרלמנט האיטלקי.

 

בבחירות שנערכו ב-3 במרץ זכתה מפלגת חמשת הכוכבים ב-32% מהקולות. הקדימה אותה עם 37% קואליציה של מפלגות מרכז-ימין, בהן הליגה של סלביני ו"פורצה איטליה" של ברלוסקוני. ברלוסקוני מתנגד למפלגת חמשת הכוכבים והבהיר כי לא יתמוך בה בהצבעת האמון בפרלמנט. סלביני החליט לפרוש מהקואליציה שבה הייתה חברה מפלגתו בבחירות – ולנסות במקום זאת להקים ממשלה עם מפלגתו של די מאיו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
מתיאו סלביני. "נביא יציבות"
צילום: EPA
מומלצים