יוצאי אתיופיה נגד שיפוט מהיר במח"ש: "המשטרה - ארגון פשע"
מחאה נגד הנוהל המאפשר סגירת תיק נגד שוטרים בהליך מזורז מבלי לשמוע את המתלונן. אחותו של יוסף סלמסה: "הוא נרצח ויש שוטרים ששיקרו וממשיכים בחייהם". נציג מח"ש בדיון אמר: "תלונת האזרח תקבל עדיפות כי חברתית חשד כלפי שוטר הוא יותר חמור"
במסגרת היום לשוויון יוצאי אתיופיה שצוין היום (ג') בכנסת קיימה ועדת החוקה דיון בנוהל שפיטה מהירה במחלקה לחקירות שוטרים, שעשוי לאפשר למח"ש לסגור תיקים נגד שוטרים בהליך מזורז, מבלי לשמוע את המתלונן, כשלעיתים כל חומרי החקירה שמתקבלים מגיעים רק מהמשטרה ודלים בראיות. במקרה של תלונות הדדיות מח"ש והמשטרה מעכבים את הטיפול בתלונה של האזרח עד לבירור התלונה של השוטר.
משפחתו של יוסף סלמסה ז"ל, שנפטר ב-2014 כמה חודשים לאחר שנעצר על ידי שוטרים שהשתמשו בטייזר, ממשיכה לטעון שיוסף מת כתוצאה מאלימות שוטרים. המשפחה הגיעה לדיון בכנסת והפנתה את כעסה בראש ובראשונה למשטרה, ולעומד בראשה המפכ"ל, רב-ניצב רוני אלשיך, ולמחלקה לחקירות שוטרים שקבעה שלא להעמיד לדין את השוטרים שהיו מעורבים בפרשה.
"העבודה של מח"ש זה לחפות על השוטרים", זעקה בוועדה בנצ'י סלמסה, אחותו של יוסף. "הוא לא המקרה הראשון ולא האחרון. זה. כולם עוצמים עיניים ומחכים למקרה הבא, אבל המקרה הבא זה הפצצה שמתקתקת בשטח. מסתבר שאנחנו השחורים לא טועים ולחיים שלנו אין ערך במדינת הלבנים".
"זה הבית שלי, הבית של כל אדם שחור. אתם מזלזלים בציבור וזה ביזיון. התוצאות יגיעו מהשטח. לא ייתכן שאפחד מארגון שאמור להגן עליי כי מפכ"ל המשטרה אומר שאנחנו החשודים המידיים. למה אתם לא מגייסים למשטרה אנשים אנושיים?"
היא הוסיפה: "אנחנו פה בזכות ולא בחסד ואתם נותנים תחושה של אי שייכות. לאיזו מציאות אחנך ילדיי? תיזהרו כי יש שוטר שיכול לרצוח אתכם? יוסף נרצח ויש שוטרים ששיקרו וממשיכים בחייהם. המשטרה היא ארגון פשיעה".
ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת) אמר בוועדה: "הנוהל מנוצל לסגירה מזורזת של תיקי אלימות שוטרים על בסיס ניירות המשטרה, בלי שנשמע קולו של המתלונן. הנוהל מביא לאינפלציה שערורייתית של האשמת אזרחים בתקיפת שוטרים בעיקר בקרב יוצאי אתיופיה וערבים".
במהלך הועדה, זיוה מקונן-דגו, מנכ"לית האגודה ליוצאי אתיופיה אמרה כי "אין צעיר או משפחה שלא חוו יחס מפלה של המשטרה בקרב האתיופים. כשראינו את הנתונים נדהמנו לראות שברוב העבירות יוצאי אתיופיה דומים לשאר הישראלים אך בתקיפת שוטרים אחוז התיקים שנפתחו הוא פי שישה. דבר בלתי סביר לחלוטין".
בני ילאו, צעיר אתיופי, סיפר על החוויה האישית הקשה שלו מתחנת המשטרה: "הכניסו אותי לחדר החקירה, פירקו אותי מכות וככה במשך שש שעות הייתי עצור תוך כדי איומים. בסופו של דבר מדברים על טקסטים יפים אבל יש מצב שמח"ש לא יכולה לדעת מה קורה בתחנת המשטרה כששוברים לי את העצמות?".
ילאו אמר בנוסף: "ההוכחות נגדי. אני לא יכול לדעת בשום מצב. היה מצב שהייתי עירום, אבל אני לא יכול להוכיח את זה אם אין לי גיבוי ממח"ש. אני שומע את מח"ש שהם מצפים שאני אשים גו-פרו".
רונן יצחק, נציג מח"ש בוועדה, התייחס לביקורת שהופנתה כלפי הפרצה בנוהל ואמר כי "הכלל הוא שתלונת האזרח תקבל עדיפות כי חברתית חשד כלפי שוטר הוא יותר חמור. מח"ש מקבלת את כל החומרים והממונים מאשרים את השפיטה המהירה".
יצחק הוסיף כי "ההנחה שמדובר בתיק רגיל שיש בו טענות הדדיות מהאזרח והשוטר, הפרקליט או התובע לא מגישים כתב אישום נגד האזרח כל עוד הם מקבלים אישור ממח"ש. אני משתמש בכלים משפטיים כדי לטפל בכל התלונות באותה מידה של רצינות. בסופו של יום יש תלונה ותלונה נגדית ומקום שבו יש תיעוד רפואי שאדם כרגע בבי"ח לא יינתן כתב אישום. מטרת הנוהל היא לבדוק אם קיים חשד סביר נגד השוטר".
בסיום הדיון התחייבה נציגת היועץ המשפטי לממשלה שתיידע את פרקליט המדינה שי ניצן בבעייתיות שבשימוש בנוהל השפיטה וכן יו"ר הוועדה, ח"כ ניסן סלומינסקי, אמר כי יקיים דיון מעקב בנושא.