מסר למערב: רוסיה שיגרה 4 טילים בליסטיים מצוללת
באותו היום שבו יריבתה אוקראינה ניסתה לראשונה טילים נגד טנקים שקיבלה מארה"ב, ביצעו הרוסים לראשונה ניסוי של שיגור בו זמנית של טילים בין יבשתיים מצוללת. הם הכחישו טענות כי טילי שיוט "בלתי מנוצחים" התרסקו ב-4 ניסויים אחרי קילומטרים ספורים: "תקשיבו לפוטין ותאמינו לו"
מעצמת העל ביצעה ניסוי ראשון בשיגור מצוללת של כמה טילים בליסטיים בין יבשתיים, בזמן ששכנתה שנמצאת איתה בעימות מתמשך ניסתה לראשונה את הטילים המתקדמים נגד טנקים שקיבלה מארצות הברית. בתקופה האחרונה שככה המתיחות בין רוסיה לאוקראינה, אבל קיימת אפשרות שאירועי היממה האחרונה יובילו להסלמה מחודשת. צפו בשיגור האוקראיני.
הצי הרוסי הודיע אתמול (ג') כי אחת הצוללות שלו שיגרה בהצלחה ארבעה טילים בליסטיים בין יבשתיים בו זמנית. הצי אמר כי הצוללת ששמה יורי דולגורוקי, על שם הנסיך שהקים את מוסקבה, שיגרה אתמול את טילי בולאבה ממקום מוסתר בים הלבן - שלוחה של ים ברנץ במערב רוסיה, לא הרחק מפינלנד. הצי אמר כי ראשי הקרב המדומים שנשאו הטילים הגיעו למטרותיהם בצד השני של רוסיה - אזור קורה שבחצי האי קמצ'טקה שבמזרח המדינה.
זו הפעם הראשונה שרוסיה שיגרה במקביל ארבעה טילי בולאבה, שיכולים לשאת ראשי קרב גרעיניים והטווח שלהם הוא 9,300 ק"מ. יורי דולגורוקי היא הצוללת הראשונה בסדרת הצוללות החדשות בוריי שנושאות את טילי בולאבה. לרוסיה שלוש צוללות כאלה וחמש נוספות נמצאות בפיתוח.
מוקדם יותר אתמול דחו בקרמלין את הטענות שלפיהן טילי השיוט קינז'אל, טילים המונעים גרעינית שלפי הרוסים יש להם טווח בלתי מוגבל, התרסקו בניסויים אחרי 40 ק"מ בלבד. נשק זה הוא אחד מכלי הנשק הגרעיניים "הבלתי מנוצחים" שהציג נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בנאומו במרץ. "הטווח שלו בלתי מגובל, והוא יכול לתמרן כמה שהוא רוצה", אמר אז פוטין. "בינתיים, לאף אחד בעולם אין דבר דומה לזה".
אבל גורמים בעלי הכרות ישירה עם המודיעין האמריקני אמרו ל-CNBC כי ארבעה ניסויים בטילים אלו, שנערכו בין נובמבר לפברואר, הסתיימו כולם בכישלון. הטווח הארוך ביותר שעבר הטיל היה ל-40 ק"מ, ואחרי ששהה ארבע דקות באוויר, ואילו הקצר ביותר הוא 8 ק"מ, אז התרסק ארבע שניות בלבד לאחר ששוגר. דוברו של פוטין דמיטרי פסקוב הכחיש את אותם דיווחים: "הקשיבו לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין והאמינו לו". לפני שבועיים הוצגו הטילים במפגן האווירי לרגל מצעד הניצחון על הנאצים.
במקביל, גם אוקראינה - שנמצאת בסכסוך מתמשך עם רוסיה - בחנה אתמול כלי נשק מתקדם. לראשונה מאז שקיבלו טילי "ג'אבלין" מארצות הברית, ערכו בהם האוקראינים ניסויים במטרה לשפר את ההגנה שלהם בעימות עם המורדים הפרו-רוסים. וושינגטון היא מהתומכות הגדולות של קייב, מאז שמוסקבה פלשה לחצי האי קרים ב-2014 והמלחמה שהחלה מיד אחר כך במחוז דונייצק שבמזרח אוקראינה, מלחמה שגבתה עד כה את חייהם של יותר מעשרת אלפים בני אדם.
אוקראינה וארצות הברית סבורות כי מערכות הטילים נגד טנקים יסייעו לאוקראינה לחזק את יכולות ההגנה שלה. בארצות הברית אמרו כי בטילים אלו לא ניתן להשתמש כדי לכבוש שטחים, אבל רוסיה טענה כי אספקתם תגביר את אי היציבות באזור, בכך שהדבר מעודד שימוש בכוח. נשיא אוקראינה פטרו פורושנקו הודיע על הניסוי הראשון בציוץ בטוויטר. "סוף סוף היום הזה הגיע", כתב פורושנקו והודה לארצות הברית על "החלטתה לחמש את אוקראינה". הניסויים נערכו בצפון אוקראינה, הרחק מקו החזית.