שתף קטע נבחר
 

אורח קבוע ממערכת שמש אחרת

חוקרים גילו כי אסטרואיד המקיף את השמש באזור של כוכב הלכת צדק הוא אורח שנלכד במערכת השמש שלנו לפני מיליארדי שנים

צוות מדענים בינלאומי גילה ממצא יוצא דופן: במערכת השמש שלנו שוכן אסטרואיד שמקורו ככל הנראה במערכת שמש אחרת.

 

עוד כתבות באתר מכון דוידסון:

מדוע אנחנו מתכהים?

האם אפשר להשתיל זיכרון בזריקה?

החוכמה של "התאים הטיפשים"

הכול על מדע באפליקציה של מכון דוידסון - להורדה באייפון ובאנדרואיד  

 

באוקטובר 2017 כבר נצפה במערכת השמש שלנו אסטרואיד שהגיע מחוצה לה, אולם היה מדובר ב"תייר" שרק חלף דרך מערכת השמש שלנו והמשיך הלאה. במחקר החדש זיהו החוקרים אסטרואיד שמקורו במערכת שמש אחרת והפך ל"תושב קבע" במערכת השמש שלנו.

 

2015 BZ509 (בעיגול) כפי שצולם ממצפה כוכבים באריזונה (צילום: C. VEILLET/LARGE BINOCULAR TELESCOPE OBSERVATORY)
2015 BZ509 (בעיגול) כפי שצולם ממצפה כוכבים באריזונה(צילום: C. VEILLET/LARGE BINOCULAR TELESCOPE OBSERVATORY)

 

האסטרואיד, שהתגלה לראשונה בינואר 2015 בתצפיות סקר שנערכו בהוואי וקיבל את השם 2015 BZ509, עורר את סקרנותם של החוקרים. אסטרואיד זה מקיף את השמש במסלולו קרוב יחסית לזה של כוכב הלכת צדק, אך כיוון תנועתו במסלול הפוך לכיוון תנועתו של צדק ושל כל כוכבי הלכת והאסטרואידים האחרים סביב השמש. מסלולו של האסטרואיד אליפטי הרבה יותר מזה של צדק, המקיף את השמש במסלול כמעט מעגלי, ומישור הסיבוב שלו נוטה ב-18 מעלות לעומת מסלולו של צדק. המאפיינים האלה יוצרים סינכרון במסלול של שני הגופים, כך שנמנעת התנגשות ביניהם.

 

כיוון התנועה החריג מעיד על כך שהאסטרואיד נוצר במערכת שמש אחרת. לדברי פתחי נמוני (Namouni), מאוניברסיטת קוט ד'אזור בצרפת: "אם2015 BZ509 היה נוצר במערכת השמש שלנו, כיוון תנועתו סביב השמש היה זהה לכיוון תנועתם של כל כוכבי הלכת והאסטרואידים אחרים, שנקבע בתהליך היווצרותה של מערכת השמש מתוך הענן של גז ואבק".

 

סיגר סלעי: הדמיית אומואמוה שהתגלה באוקטובר

סיגר סלעי: הדמיית אומואמוה שהתגלה באוקטובר

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מיליון אפשרויות

על פי התאוריה המקובלת כיום, מערכת השמש נוצרה כאשר ענן של גז ואבק קרס אל תוך עצמו תוך כדי סיבוב סביב צירו ונדחס לצורת דיסקה. השמש נוצרה במרכז הענן וכוכבי הלכת נוצרו מחלקיקי האבק שהמשיכו להסתובב סביב השמש, בכיוון הסיבוב המקורי של הענן.

 

אחד ההסברים האפשריים לכיוון סיבוב הפוך של אסטרואיד כלשהו הוא שינוי הכיוון עקב התנגשות עם גוף אחר במערכת השמש. אולם, החוקרים מעריכים שתנועתו של האסטרואיד 2015 BZ509 לא השתנתה מאז היווצרות מערכת השמש שלנו. כדי להראות זאת, הם ביצעו סדרת הדמיות ובאמצעותן בדקו מיליון אפשרויות סטטיסטיות שונות למסעו של אסטרואיד עד להגעתו אל צדק, למסלול דומה למסלולו הנוכחי של 2015 BZ509, תוך התחשבות בהשפעת הכוחות שפעלו במערכת השמש. החוקרים חיפשו את המסלולים היציבים ובדקו את תנאי ההתחלה שלהם. התוצאות מצביעות על כך שהאסטרואיד 2015 BZ509 נלכד במערכת השמש שלנו סמוך להיווצרותה, לפני כ-4.5 מיליארד שנים.

 

החוקרים סבורים כי אסטרואידים בין-כוכביים נוספים נלכדו במערכת השמש שלנו באותה התקופה. על פי השערתם, מעבר אסטרואידים בין מערכות כוכבים יכול היה להתרחש במהלך היווצרותה של השמש בענן בין-כוכבי המאכלס אשכולות של מערכות כוכבים צפופות. עקב הקירבה וכוחות המשיכה, אסטרואידים ממערכת כוכבים אחרת יכלו להילכד במערכת השמש שלנו.

 

ממצאי המחקר החדש עשויים לשפוך אור על סוגיות התפתחות מערכת השמש, היווצרות כוכבי הלכת, ואפילו על שאלת מקור החיים על פני כדור הארץ. ככל שנדע יותר על הענן הבין-כוכבי שבו נוצרה השמש שלנו, כך נוכל לגלות יותר על התנאים המוקדמים שתרמו להופעת החיים על פני כדור הארץ.

 

יוליה ברונשטיין, מסטרנטית בטכניון ומתמחה במכון דוידסון במסגרת קורס תקשורת המדע של הטכניון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: C. VEILLET/LARGE BINOCULAR TELESCOPE OBSERVATORY
האסטרואיד במרכז מוקף בעיגול
צילום: C. VEILLET/LARGE BINOCULAR TELESCOPE OBSERVATORY
מומלצים