פוליטיקה פנימית או ההרג בעזה? ראש ממשלת צרפת ביטל ביקור בישראל
בסוף החודש אמור היה אדואר פיליפ להגיע ליומיים לארץ, אולם הוא הודיע במפתיע על ביטולו. בירושלים טוענים שהסיבה היא פנים-צרפתית, אולם גורמים ישראלים אחרים סבורים: הוא חושש מדעת הקהל במדינתו
ראש ממשלת צרפת אדואר פיליפ הודיע היום (ד') במפתיע על ביטול ביקורו בן היומיים בישראל בסוף החודש. הוא אמור היה להגיע ב-31 במאי כדי להשיק את אירוע התרבות "העונה המשולבת ישראל צרפת", ובשלב סיבת הביטול לא ברורה: בירושלים טוענים שההחלטה נובעת מעניינים פוליטיים פנימיים בצרפת, אולם גורמים אחרים סבורים שמדובר בתירוץ בלבד, ושוהסיבה האמיתית היא האירועים הקטלניים בעזה בשבוע שעבר והחשש מהאופן שבו יתקבל ביקור בישראל בדעת הקהל הצרפתית.
חבר הפרלמנט הצרפתי מאיר חביב מסר בתגובה כי "אני מאוכזב מביטול נסיעת ראש ממשלת צרפת לישראל".
במסגרת העונה המשולבת אמור ראש הממשלה בנימין נתניהו לבקר בצרפת בעוד שבועיים, ולפגוש את הנשיא עמנואל מקרון. ממשלות ישראל וצרפת החליטו לציין 70 שנה לכינון היחסים ביניהם ב"עונה משולבת" הכוללת 120 אירועים בתחומים שונים: חדשנות, אמנות עכשווית, קולנוע, מחול, עיצוב, ספרות, מוזיקה, תיאטרון, מדע. האירועים יתקיימו בכל רחבי הארץ במשך שישה חודשים. ממשלת ישראל אף מינתה את העיתונאי עמנואל הלפרין להיות האוצר של העונה המשולבת. הממשלה הקצתה לטובת השנה הזו שישה מיליון שקלים.
בינתיים נמשך המאבק הדיפלומטי של ישראל בעקבות האירועים בעזה. שר החוץ הפלסטיני ריאד אל-מאלכי נפגש אתמול עם התובעת הכללית של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, כדי למסור לה בקשה "לחקור את מעשיה של ישראל" בכל הנוגע למפעל ההתנחלויות, למעשיה ברצועת עזה ולגניבת קרקעות. הרשות הפלסטינית דורשת בבקשה לרדוף משפטית את האחראים בישראל.
במשרד החוץ בירושלים הדפו את הפנייה וציינו כי "מדינת ישראל רואה בחומרה את ההפניה הפלסטינית לבית הדין הפלילי הבינלאומי המהווה מהלך ציני שאינו תקף משפטית. הרשות הפל ממשיכה לנצל לרעה את בית הדין למטרות פוליטיות במקום לפעול לקידום משא ומתן מדיני".
במקביל פועלות ארה"ב וישראל כדי לסכל מהלך הפלסטיני-כוויתי להעביר החלטה במועצת הביטחון של האו"ם, ולפיה יוצב כוח בינלאומי בעזה ש"יגן על הפלסטינים מפני התוקפנות הישראלית". המאמץ המשותף נועד למנוע מהפלסטינים להשיג רוב של תשע מבין 15 המדינות החברות במועצת הביטחון שנדרש כדי להעביר את ההחלטה.
לפי ההרכב הנוכחי של מועצת הביטחון, שהוא בעייתי במיוחד מבחינת ישראל, יש לפלסטינים סיכוי לא רע להעביר את ההחלטה בנוסח הנוכחי. במצב כזה שגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי כבר הבטיחה לשגריר ישראל באו"ם דני דנון להטיל וטו על ההחלטה.
במצב של וטו, הפלסטינים כבר הודיעו שיפנו מיד לעצרת הכללית של האו"ם וינסו להעביר את ההחלטה בעצרת, שם הם נהנים מרוב אוטומטי. ואולם, בניגוד למועצת הביטחון, לעצרת הכללית אין יכולת לאכוף את ההחלטות והן יישארו ברמה ההצהרתית, ללא שיניים.
ביום שישי שעבר הורתה מועצת זכויות האדם של האו"ם לפתוח באופן מיידי בחקירה עצמאית של הרג המתפרעים במהומות ברצועת עזה. 29 מדינות תמכו בפתיחת החקירה, 14 נמנעו, ארצות הברית ואוסטרליה התנגדו להצעה. בין המדינות שהצביעו בעד החקירה היו גם ספרד, סלובניה ובלגיה - ובישראל רואים זאת בחומרה מאחר ושלושתן חברות באיחוד האירופי. בגזרת ההפתעה נרשמה התמיכה של מקסיקו בחקירה, למרות שהתקרבה לאחרונה לישראל אחרי שנים של דפוסי הצבעה אנטי-ישראליים באו"ם.