מסע בבריכות הקסומות שהטבע יצר במדבר
הכירו את הדבר הכי חם בקרב המטיילים בימים אלו – הגֶבִים, בריכות מדבריות קטנות שנוצרו בזכות זרימת השיטפונות, אשר מזמינות את המטיילים להשתכשך בהן ואפילו לשחות בחלקן, כל עוד הן כאן. אז לאן כדאי להגיע? הנה כמה המלצות
עונת השיטפונות האחרונה בנגב, בערבה ובמדבר יהודה הייתה ממושכת וקשה מאי פעם, וכעת, בזכות המים הרבים שזרמו השנה בנחלי הדרום ניתן סוף סוף להכריז: נפתחה עונת הרחצה במדבר. ריכזנו עבורכם כמה המלצות לגֶבִים - אותן בריכות מדבריות קטנות שנוצרו ממי השיטופונות. קדימה, בואו נצא לדרך.
מדבר יהודה: לא צחיח כמו שחשבתם
רבים כנראה יופתעו שדווקא במדבר יהודה הצחיח ניתן למצוא המון אתרי מים יפהפיים וצוננים. במדבר זורמים כמה נחלי איתן כמו נחל דוד ונחל ערוגות באזור עין גדי, לצד נחלי אכזב גדולים כמו נחל צאלים, נחל חבר ונחל פרס שמספקים מופעי שיטפונות מרשימים בעונות גשומות במיוחד.
בריכת צפירה
בריכת סלע גדולה בחלקו העליון של נחל צאלים. הבריכה נמצאת בראש מפל ענק שגובהו כ-100 מטרים, ולאחר שהיא מתמלאת במי השיטפונות היא הופכת לבריכת שחייה של ממש עם נוף מהפנט. למעשה, מדובר בשלוש בריכות צמודות בעומקים שונים, כאשר האחרונה נושקת למפל.
ההליכה לבריכה מחניון הלילה של בריכת צפירה אינה ארוכה (כ-1.5 ק"מ), אך כוללת הפרשי גבהים משמעותיים והירידה אל הבריכה תלולה ומאתגרת ודורשת שימוש ביתדות והליכה על שפת מצוק. לא מתאים למטיילים לא מנוסים או בעלי פחד גבהים.
גבי נחל צאלים עליון
עוד בחלקו העליון של נחל צאלים, מערבית לבריכת צפירה, נמצאת סדרה של לפחות 15 גבים שמתמלאים במים אחרי שיטפונות. קטע הנחל כאן עובר בין כמה מעוקים יפהפיים, ואחרי שיטפונות משמעותיים הגבים עצומים בגודלם.
גב החלון בנחל דוד
נחל דוד שבשמורת עין גדי הוא אחד מנחלי המדבר המוכרים והמטוילים ביותר בארץ. בחלקו התחתון של הנחל זורמים מים כל השנה ויש לאורכו כמה בריכות נהדרות – אולם מטיבי הלכת שלא מסתפקים בכך יכולים להמשיך במעלה גם אל חלקו העליון והיבש של הנחל ולהגיע בסופו של דבר אל מפל החלון, שבראשו גב מלא במים צלולים ונוף מרהיב של ים המלח.
ההליכה בקניון היבש של נחל דוד כרוכה בכניסה לשטח שמורת הטבע עין גדי. הכניסה בתשלום – 28 שקלים למבוגר, 14 שקלים לילד.
נחל דרגה
מסלול נחל דרגה תחתון הוא אחד ממסלולי הטיול המיוחדים ביותר בארץ, אך גם אחד הקשים ביותר שבהם והוא מיועד אך ורק למטיילים שלא חוששים מטיול אתגרי. ערוץ הנחל עובר בקניון מרהיב באורך 7 קילומטרים, אשר בשל מבנהו אוגר בתוכו מי שיטפונות רבים.
הטיול בנחל מחייב שחייה במים עמוקים ושימוש בחבל לצורך ירידה במפלים גבוהים. למי שמתחיל את המסלול אין אפשרות לחזור אחורה או לצאת באמצע – ולכן יש לקרוא היטב את הוראות המסלול כדי לדעת למה לצפות. הטיול בנחל אינו כרוך בתשלום, אך מוגבל ל-200 מטיילים בלבד ולכן מחייב רישום מקדים דרך האתר.
עוד המלצות במדבר יהודה: גבי הרדוף במפגש בין נחל הרדוף לנחל צאלים, גבי חבר וגב קינה הסמוך לערד.
מרכז הנגב ומכתש רמון: כמויות מים שלא נראו עשרות שנים
מכתש רמון הוא אחד המקומות היפים ביותר בארץ, כל השנה, אך השיטפונות האחרונים החמיאו לו במיוחד. הגן הלאומי "צבעי מכתש רמון" חוגג בימים אלו שנה להכרזתו, וזה עיתוי מושלם להתחדש בשלושה גבים ענקיים שיצרו בשטחו השיטפונות האחרונים, בנוסף לגבים נוספים באזור המכתש.
בריכת חול זך
על ציר צבעי מכתש רמון, במקום שבו פעלה בעבר חברת "חרסית וחול זך בנגב", יצרו השיטפונות בריכה ענקית של כ-70 מטר אורך עם מים בצבע טורקיז בעומק של עד 2 וחצי מטרים. ההליכה במסלול קלה וניתן גם להגיע סמוך עם רכב. הכניסה חופשית. על פי הוראת רשות הטבע והגנים, הרחצה אסורה.
האגם במחצבות הקאולין
בלב מכתש רמון, סמוך לכביש 40 ולאתר ה"נגרייה" (המנסרה), שוקמו מחצבות הקאולין והפכו לאתר טיולים מרהיב. במקום תצוגה של סלעים צבעוניים המכילים מינרלים שונים שהיו במחצבות וכן מעין "מגרש משחקים" מיוחד לילדים עם כמה ערימות של חול בצבעים שונים. מי השיטפונות יצרו סמוך לערימות הללו אגם עצום שאף זכה בקרב מטיילים לשם "הים של מצפה רמון". במקום חניה מסודרת והכניסה חופשית. על פי הוראת רשות הטבע והגנים, הרחצה אסורה.
פרסת נקרות
בשוליו הדרומיים של מכתש רמון עובר נחל נקרות, שאורכו כ-60 קילומטרים והוא נשפך בסופו של דבר לנחל הערבה. מדרום למכתש, ליד שער רמון, מקבל ערוץ הנחל צורה של פרסה – ובין המעוקים הגבוהים הצטברו מי השיטפונות האחרונים ויצרו בריכה מדהימה בעומק של 3 מטרים. ותיקי המטיילים מספרים שלא ראו כך את פרסת נקרות כבר עשרות שנים.
כדי להגיע לפרסת נקרות יש להחנות את הרכב ליד חאן סהרונים וללכת דרומה על שביל נחל רמון עד לנחל נקרות, ומשם מזרחה על שביל ישראל עד לגבים. ניתן לחילופין ללכת מהחאן גם על מסלול "דרך הבשמים" העתיקה, ומשם דרך מעלה דקלים אל שביל ישראל, וללכת עליו מערבה עד לגבים.
גב ילק
השיטפונות האחרונים בנחל ילק שבמרכז הנגב גרמו לגב ילק להתמלא. מדובר בגב בגודל בינוני שעומקו מגיע עד ל-4 מטרים. המצוקים הסמוכים מאפשרים למטיילים לשבת בצל בין הטבילות במים. הגב נמצא דרומית ליציאה ממכתש רמון, סמוך מאוד לכביש 40. את הפנייה שמאלה לכיוון רחבת העפר שבה ניתן להחנות את הרכב מסמנת גבעת עפר עם רוג'ום עליה. הירידה לגב תלולה יחסית.
גב זרחן
לא קל להגיע אל גב זרחן, אבל מי שהגיע מספר שמדובר באחד הגבים היפים ביותר בנגב. הגב נמצא למרגלות הר רכב, בתחתית מפל נחל זרחן שנקרא על שם הפוספט הזרחני שמופק במכרות באזור. המים ממלאים את הבריכה המופלאה דרך פיר שנפער בסלע הענק. הטיול לגב זרחן מומלץ רק באמצעות רכב שטח או רכיבה על אופניים, משום שההליכה הרגלית אליו ארוכה מאוד.
הערבה והנגב הדרומי: השיטפונות יצרו מראות מרהיבים
גם הערבה והנגב הדרומי ידעו בחודש האחרון זרימות משמעותיות של מים בנחלים, שבדרך כלל יבשים לחלוטין רוב השנה. נחל פארן, נחל הערבה ונחל נקרות הפכו למשך כמה ימים לנהרות שוצפים וגועשים, והמים שהם הובילו עדיין לא נעלמו במקומות רבים.
הקניון הלבן
הקניון הלבן נמצא באחד המקומות הנידחים ביותר בארץ, אך זהו גם אחד המקומות המרשימים ביותר בארצנו. ערוץ נחל שגיא, יובל של נחל פארן, עובר במקום בתוך קניון צר באורך של יותר מ-100 מטר וברוחב של 5-2 מטרים, אשר מתחתר בסלע קירטון לבן ובוהק. השיטפונות האחרונים מילאו את הקניון במים והעניקו למקום מראה מרהיב.
ההגעה מכביש 40 מצריכה נסיעה ארוכה מאוד בשבילי עפר (בנסיעה דרומה, פנייה שמאלה לדרך ג'יפים בסימון אדום, כ-2 ק"מ לפני צומת ציחור), ולכן מתאפשרת רק באמצעות רכב שטח. הנסיעה עוברת בתוך שטח אש פעיל, ולכן הטיול אפשרי רק בחגים ובסופי שבוע או בתיאום עם צה"ל.
מאגר עין יהב
מי השיטפונות בנחל נקרות, שאותו כבר הזכרנו, דאגו למלא גם את מאגר עין יהב שבערבה התיכונה – רגע לפני שהנחל מגיע לסיומו כשהוא נשפך לנחל הערבה. באופן נדיר, המאגר עלה על גדותיו בעקבות השיטפונות האחרונים, ויצר כמה גבים שמשכו מטיילים רבים לאזור. וגם עכשיו עדיין יש שם מים.
המלצות נוספות בערבה: גבי פרס (בערבה הצפונית), גבי נחל מסור וגבי נחל ורדית.
לצורך טיולי הגבים יש צורך להצטייד במפות סימון שבילים רלוונטיות וניתן להיעזר גם באפליקציית "עמוד ענן". אין לרדת מהשבילים המסומנים, אין לקפוץ לתוך הבריכות, אין להיכנס אליהן אם אינכם יודעים לשחות או אם הרחצה אסורה ואין לטייל באתרים הללו בימים שבהם יש חשש לשיטפונות.
חובה לשמור על ניקיון המים וניקיון המסלול – אל תשאירו אשפה בשטח. מאחר שהגבים מהווים מקור מים חשוב לבעלי החיים במדבר, אין להישאר ללון לידם בלילה. יש להישמע להוראות המפורסמות באתרים השונים וכן להנחיות פקחי רשות הטבע והגנים בשטח.