כל מה שרציתם לדעת על סיום ליגת הכדורסל
אחרי ההחלטה הדרמטית של המינהלת לסגור את הליגה, לא ידוע מה יעלה בגורלה. דבר אחד בטוח - נזק עצום נגרם לענף הכדורסל בישראל. מדריך
כמה שעות אחרי ההחלטה הדרמטית של המינהלת לסגור את הליגה לאור שביתת השחקנים והעובדה שלא הצליחו להגיע איתם להסכמות, אף אחד עדיין לא יודע איך ליגת העל תיראה בעתיד. דבר אחד כן ברור - נגרם נזק עצום לענף מכל כך הרבה כיוונים והגיע הזמן לעשות סדר בדברים.
ניסיון אחרון למנוע את סיום הליגה, בקשה לעכב את שחרור הזרים
יו"ר הפועל ת"א: "לא היה עם מי לדבר בצד השני"
עוד לפני ההתייחסות לעתיד, אי אפשר בלי לציין את הסחרור בו נמצא הכדורסל ב-48 שעות האחרונות, מהרגע בו התכנסו כל הצדדים אצל השרה מירי רגב.
שני הצדדים הגיעו טעונים, אבל העקשנות של רגב הצליחה להביא אותם להבנה - חוזרים לשחק עם חוק רוסי לעונה נוספת ובמקביל תקום ועדה על מנת לקבוע את עתיד הליגה לטווח הארוך. במינהלת הסכימו, אבל יו"ר ארגון השחקנים, ניר אלון, לא היה אופטימי. אלון לא יכול לקבל החלטות לבד וזימן את השחקנים לאסיפה באותו היום בשעה 23:00.
כ-50 שחקנים הגיעו לאסיפה שעלתה לטונים גבוהים. הוותיקים הבינו את גודל הפארסה ורצו לסגור כבר את העניין ולחזור לשחק. מולם התייצבו השחקנים בעלי המעמד הנמוך, אלה שללא החוק הרוסי אין להם מקום בליגת העל. הם ניצבו כמו חומה בצורה, ושכנעו את שאר השחקנים ללכת איתם. מתווה השרה נדחה.
מאז ולמעשה עד היום נעשו ניסיונות מצד מספר גורמים לפשר. סגן יו"ר ארגון השחקנים, שמעון אמסלם, אפילו הציע הצעה לשמואל פרנקל - חוק רוסי בעונה הבאה ולאחר מכן השחקנים יחד עם דירקטוריון המינהלת יחליטו על מספר הזרים. אפשר להגיד שמדובר בהצעה היסטורית מבחינת השחקנים - לראשונה יש להם מילה בדירקטוריון. לצערו של אמסלם, אלון והיועצים המשפטיים של ארגון השחקנים, דחו את הצעתו הבוקר בזמן שפרנקל הסכים לקבלה.
איפה הכסף?
למינהלת הליגה יש תשעה ספונסרים, כך לפחות על פי האתר הרשמי שלה. מתוכם שניים הם משמעותיים - הטוטו שמכניס בכל שנה סכום של 14 מיליון שקלים, ומחזיק זכויות השידור - ערוץ הספורט עם 12 מיליון שקלים. שני הגופים הללו הם הניזוקים העיקריים מסגירת הליגה מהסיבה הפשוטה שהם יפסידו סכומי כסף גדולים לאור ביטול הפלייאוף ובעיקר הפיינל פור – האירוע עליו ניתן להרוויח סכומים יפים, אם זה בטפסי ההימורים או דרך חסויות.
קצת על הכספים שמקבלות הקבוצות. כל קבוצה בליגה זוכה מהמינהלת ל-2.2 מיליון שקל. לזה צריך להוסיף 250 אלף שקלים על שיתוף ארבעה זרים, כסף על מיקום בסוף העונה הסדירה (הקבוצה במקום הראשון מרוויחה 175 אלף שקלים, מקום שני 150 אלף שקלים והסכום יורד עם המיקום). אלופת הליגה מכניסה לחשבונה 600 אלף שקלים ממכירת כרטיסים, חסויות וכו' מאירוע הפיינל פור. כפי שהבנתם מדובר בלא מעט כסף, שכבר עכשיו ברור שאת חלקו הקבוצות לא יקבלו לאור השביתה.
הסכום המוערך אותו תפסיד כל קבוצה ישירות מתקצוב המינהלת נע בין 400-300 אלף שקלים במקרה הטוב. לקבוצות שהן לא מכבי תל אביב והפועל ירושלים מדובר בבור כלכלי משמעותי. אותן קבוצות בנו על הכספים האלה על מנת לשלם משכורות לשחקנים, מאמנים ואנשי מנהלה וכמובן לספקים.
אל תוך המשוואה צריך להכניס את הכספים שהקבוצות שסיימו במקומות 8-1 מפסידות מאחר שהן לא ימכרו כרטיסים. קחו לדוגמא קבוצה כמו הפועל חולון. עם יתרון ביתיות היא תארח לפחות שני משחקים ברבע הגמר אם לא שלושה. ההיכל שלה מכיל 5,500 מקומות ישיבה. היא עדיין לא מכרה מינויים לפלייאוף, אבל הגיוני שהייתה מצליחה לעבור את רף 3,000 המנויים (בעונה הסדירה היו לה מעל 2,500 מנויים). לזה תוסיפו את שלטי הפרסום בהיכל והחסויות השונות - הפסד של מעל חצי מיליון שקל. וכמו חולון כך גם הפועל תל אביב וקבוצות אחרות שבנו על אולמות מלאים.
"תקציבי הקבוצות יקוצצו ב-30 אחוזים"
אחד שמבין טוב בתקציבי קבוצות הוא ידידיה רפפורט, נציג הבעלים הפרטיים בהפועל תל אביב. עם ניסיון של למעלה מ-30 שנה בענף, רפפורט בטוח: "השחקנים השמידו כל דבר טוב שהיה בענף הזה בעקבות ההחלטה שלהם לשבות. הם לא מבינים איזה נזק הם עשו לכדורסל פה ובעיקר לעצמם, לא רק כלכלית אלא גם תדמיתית".
רפפורט בטוח שבעונה הבאה נראה קבוצות עם תקציבים קטנים בצורה משמעותית: "אין לי ספק שברוב הקבוצות התקציבים יירדו ב-30 עד 40 אחוזים. המשמעות לכך היא שקבוצה בסדר גודל של מכבי ראשון לציון למשל עם תקציב של 8 מיליון שקלים, תנסה להתמודד בליגה עם תקציב של 5, 6 מיליון שקלים (פחות מהמינימום אותו דורשת המינהלת).
"החישוב הוא די פשוט", אומר רפפורט. "קבוצה סבירה בליגת העל מצליחה לגייס שני מיליון שקלים מספונסרים, והייתי נחמד. בעקבות הנזק התדמיתי הסכום הזה יפחת בחצי. הכסף אותו הקבוצות מקבלות מהמינהלת יהיה מופחת במאות אלפי שקלים, ומה שנשאר זה כרטיסים, ותמיכה עירונית. קבוצות יתקשו לשרוד".
מיקי בריק, הספונסר הראשי של מכבי אשדוד, כבר הודיע שהוא לא יתמוך בקבוצה בעונה הבאה: "שיא החשיפה היה אמור להגיע עכשיו, נגרם לנו נזק גדול, קשה לכמת אותו", הוא מספר. למועדון כמו אשדוד עם תקציב מוערך של פחות מ-6 מיליון שקלים, מדובר באסון. בהפועל ירושלים למשל ספונסרים דורשים חלק מהכספים חזרה. הם כבר שילמו למועדון ואף קנו מינוי. האלופה נמצאת בבעיה רצינית מולם.
הישראלים בליגת העל, לאן?
השחקנים הישראלים למעשה ירו לעצמם ברגל. אם עוד איכשהו היה להם מה למנף, ההחלטה שלהם ללכת עם השביתה עד הסוף עצרה את המומנטום. במינהלת יש כעס עצום, אפילו הלם מההתנהגות של אלון והשחקנים. ישיבה לשבוע הבא כבר נקבעה בנוגע לעתיד הליגה ב-2018/19 עם דגש על חוקי הזרים.
על הנייר פרנקל ודירקטוריון הליגה יכולים להחליט על דעת עצמם, ואין סיבה שלא יעשו זאת, שבעונה הבאה ישחקו גם שמונה זרים, ולבטל לחלוטין את השחקן הישראלי. כבר עכשיו ברור כי הכוונה שלהם היא לשחק עם חמישה ואולי שישה זרים. במצב הזה מספיקים שני מתאזרחים ועוד שחקן מהנוער כדי להשלים רוטציה.
גם אם השחקנים ימשיכו לשבות בתחילת הליגה, אין להם שום יתרון, הליגה תתקיים בלעדיהם. כמו כן, יש לא מעט שחקנים שיהיו מוכנים לשבור את השביתה בעקבות ההתנהגות של הארגון (בעיקר הוותיקים).
ועכשיו הגענו למשכורות השחקנים. אם כיום, הישראלי הבכיר ביותר בקבוצה סבירה בליגה זכה לשכר שנע בין 170-150 אלף דולר, די ברור כי משכורתו תקטן בצורה משמעותית. ההנהלות ירצו לשלם פחות וככל הנראה גם ייאלצו לעשות זאת בעקבות התקציבים הקטנים. גם אותם שחקנים בעלי מעמד נמוך בליגה, שרבו על הישארותו של החוק הרוסי בכל מקרה, ייפגעו.
מרביתם יירדו לליגה הלאומית, אולי אפילו לארצית מכיוון שבליגה השנייה אין הרבה כסף וגם חובה לדווח עליו בבקרה התקציבית (בניגוד לליגה השלישית). אלה שכבר יישארו בליגה גם לא ישחקו וגם יקבלו סכומים קטנים מאוד. מנכ"ל מכבי ראשל"צ, גלעד זיו, סיכום זאת בצורה הטובה ביותר: "מי שייפגעו בסופו של דבר מהמצב הם השחקנים. פחות כסף לקבוצות שווה פחות כסף במשכורת".
חיפה יורדת? ב"ש עולה? חולון אלופה?
אם תשימו לב, בהודעת סיום העונה של המינהלת לא צוין עתידה של מכבי חיפה, שכבר ירדה מעשית
לליגה השנייה או לחילופין האם הפועל חולון מוכרזת כאלופה. דירקטוריון המינהלת עדיין לא דן בסוגייה. אבל בעוד כמה ימים גם זה יעלה. על הנייר נראה כי המינהלת תהיה חייבת להוריד את חיפה לליגה הלאומית מאחר שהפועל באר שבע עלתה כדת וכדין לליגת העל. מה גם שהיא לא רוצה להרגיז את איגוד הכדורסל ומינהלת הלאומית, שכבר תקופה דוחפים לשתי עולות לליגת העל.
בחיפה שוקלים לפנות לבית המשפט על מנת למנוע את ירידתם לאור סיום הליגה לפני תום המועד הרשמי. האם ליגת העל תשוחק במתכונת של 13 קבוצות? עדיין לא ברור. ומה עם חולון? היא זכתה באליפות? גם זה לא הוחלט. הבעלים שלה, שלמה אייזיק, אמר בריאיון לפני זמן קצר כי לדעתו חולון צריכה להיות מוכרזת כאלופה. לא בטוח שיהיה לו רוב לזה במינהלת.