תיעוד הפיצוץ: צפון קוריאה "הורסת את אתר הגרעין"
פורסם סרטון פיצוץ אתר פונג'י-ריי, שנחשב לאתר הגרעין הפעיל היחיד בעולם. צפון קוריאה הגיבה להחלטת טראמפ לבטל את הפסגה ההיסטורית: "קים עשה מאמצים כבירים, אבל אנחנו עדיין מוכנים למו"מ עם ארה"ב בכל עת"
צפון קוריאה הגיבה לראשונה הלילה (ו') לביטול הפסגה ההיסטורית בין נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ לשליט קים ג'ונג און ומסרה דרך סוכנות הידיעות הממלכתית KCNA כי "ביטול הפסגה לא צפוי ומצער מאוד, ואינו עומד בקו אחד עם שאיפות הקהילה הבינלאומית". עוד נמסר כי צפון קוריאה נותרה מחויבת לפתרון המחלוקות בין הצדדים, וכי "קים ג'ונג און עשה מאמצים כבירים לערוך את הפסגה עם טראמפ". הלילה פורסם תיעוד של מה שצפון קוריאה מגדירה כהרס אתר הגרעין שלה. צפו בסרטון השמדת המנהרות באתר פונג'י-ריי, שנחשב לאתר הגרעין הפעיל היחיד בעולם.
"אנחנו מביעים את רצוננו לשבת פנים מול פנים עם ארצות הברית ולפתור את הנושאים בכל זמן ובכל דרך", הודיעה סגנית שר החוץ של צפון קוריאה קים קיי גוואן. "המחויבות שלנו לעשות הכול למען השלום והיציבות של העולם נותרה ללא שינוי, ואנחנו פתוחים להעניק זמן והזדמנות לארצות הברית". עם זאת, היא ציינה את טראמפ לחיוב ואמרה כי "באופן פנימי, הענקנו לו בעבר שבחים על קבלת החלטה שלאף נשיא אמריקני לא היה האומץ לקחת".
חודשים של פריצת דרך דיפלומטית הסתיימו באכזבה גדולה, כשדונלד טראמפ הודיע על ביטול הפגישה ההיסטורית עם קים ג'ונג און. מחלוקת על התפרקותה של צפון קוריאה מנשק גרעיני, והאיום שלה בעימות גרעיני מול ארה"ב, גרמו לטראמפ לכתוב לקים שכרגע "לא מתאים" לערוך את הפגישה.
"הקש ששבר את גב הגמל" מבחינת ממשל טראמפ היה ההתבטאות של צ'ו סון הוי, סגנית שר החוץ של צפון קוריאה, נגד מייק פנס. סגן הנשיא הזכיר את ההצעה לפרק את צפון קוריאה מגרעין לפי "המודל הלובי". צ'ו זעמה על ההשוואה של פנס בין צפון קוריאה, "מדינת נשק גרעיני", ללוב – שהתפרקה מנשק גרעיני ב-2003 ושליטה מועמר קדאפי נרצח על ידי בני עמו שמונה שנים לאחר מכן.
צ'ו אמרה שההשוואה מוכיחה שהוא "בובה פוליטית" ושלחה מסר לוחמני במיוחד: "רק התנהגותה של ארה"ב תקבע אם היא תשב לצדנו בשולחן הדיונים, או תפגוש אותנו בעימות גרעיני". ההצהרה הזאת, יחד עם איומים קודמים של צפון קוריאה לבטל את הפסגה ב-12 ביוני בסינגפור, היו יותר מדי עבור טראמפ.
גורם בבית הלבן אמר אמש שהסיבה המרכזית לביטול הפגישה היא הפחד שלו שכישלון הדיפלומטיה יוביל לבסוף לעימות גרעיני. "הצפון קוריאניים פשוט איימו במלחמה גרעינית בהודעה שפרסמו אתמול בלילה", אמר הגורם. "שום פסגה לא יכולה להצליח בנסיבות כאלה". טראמפ הזהיר את קים, ואמר שארה"ב מוכנה להגיב לכל "מעשה טיפשי" של צפון קוריאה.
מזכיר המדינה של טראמפ, מייק פומפאו, ביקר פעמיים בצפון קוריאה כהכנה למפגש הפסגה. בשתי הפעמים הוא נפגש עם קים ג'ונג און. פומפאו הביע היום תסכול מחוסר הנכונות של צפון קוריאה להיות במגעים כלשהם עם האמריקנים. הוא סיפר שבימים האחרונים וושינגטון ניסתה ליצור כמה פעמים קשר עם צפון קוריאה, כדי לתאם עניינים שונים לקראת הפסגה. לדבריו הם לא קיבלו תשובה אף לא פעם אחת.
מי שאחראי להצעה שהמו"מ לפירוק צפון קוריאה מנשק גרעיני צריך להתנהל כמו השיחות עם לוב, הוא ג'ון בולטון - היועץ של טראמפ לביטחון לאומי. קורי גרדנר, סנאטור רפובליקני, נפגש איתו אחרי הודעתו של טראמפ ואמר שהמכתב של טראמפ למעשה מוקדש ליועץ לביטחון לאומי.
לפי גרדנר בולטון מגדיר את המכתב כ"קריאת השכמה לקים" – שהראה שינוי חד בגישה מאז שנפגש עם נשיא סין שי ג'ינפינג. גרדנר הזכיר את הסירוב של צפון קוריאה לענות לשיחות הטלפון מוושינגטון, ולדחות שיחות עם בכירים מדרום קוריאה. הוא אמר שצפון קוריאה הראתה "היעדר רצינות" בתקופה האחרונה. בכיר בבית הלבן אמר הערב שצפון קוריאה הפרה לאחרונה כמה הבטחות, ושחוסר השיפוטיות שלה גרם לביטול הפסגה.
טראמפ ביטל את הפגישה רק כמה שעות אחרי שצפון קוריאה עמדה בהתחייבותה והרסה לטענתה את המנהרות באתר הניסויים הגרעיניים שלה - מה שלדבריה מוכיח שהיא מחויבת להפסיק את הניסויים הגרעיניים. צפון קוריאה הזמינה עיתונאים זרים לצפות בהריסת האתר. אחרי הודעתו של טראמפ דיווח וויל ריפלי, כתב ה-CNN: "אני יכול לומר שיש תחושה אמיתית של הלם בקרב הגורמים הצפון קוריאנים".
פיתוח הנשק הגרעיני של צפון קוריאה גורם לדאגה בדרום קוריאה ובמערב כבר עשרות שנים. בשנה שעברה, כשצפון קוריאה ביצעה ניסוי בפצצת מימן ופיתחה טיל שמסוגל להגיע לארה"ב, הדאגה הפכה לחשש אמיתי ממלחמה.
האמירות הבוטות של דונלד טראמפ וקים ג'ונג און אחד נגד השני רק הוסיפו עוד שמן למדורה. טראמפ כינה את קים "איש הטיל הקטן", ובעצרת האו"ם איים "להשמיד לחלוטין" את צפון קוריאה. קים מצדו אמר שטראמפ חולה נפש, ואיים ש"יאלף" אותו באמצעות אש.
באופן מפתיע, בתחילת השנה חל שינוי גדול בהצהרות של צפון קוריאה. היא הושיטה יד לשלום לדרום קוריאה אחרי שנים של עוינות והכריזה על הפסקת הניסויים הגרעיניים. בחודש שעבר טראמפ עוד שיבח את קים על הכנות שלו, אך החודש הסיכויים שהפגישה ההיסטורית תתקיים פחתו בהדרגה.
צפון קוריאה דחתה את התחושה שהיא תסכים לפירוק חד צדדי מנשק גרעיני כפי שארה"ב דרשה, ואיימה לבטל את מפגש הפסגה אם ארה"ב ודרום קוריאה יערכו תרגיל צבאי באזור, שתוכנן זמן רב מראש. עדיין, ביטול מפגש הפסגה הוא לא הפתעה גדולה. כמה פעמים בעבר הראתה צפון קוריאה נכונות לדיאלוג, ולבסוף שבה לרטוריקה המאיימת המוכרת שלה.
הפגישה עם קים אמורה הייתה להיות ההישג הדיפלומטי הגדול ביותר בכהונת טראמפ, כזו שלדעת רבים גם שווה פרס נובל לשלום. טראמפ ביטל את הפגישה בתקופה שבה הוא מתמודד עם ביקורת קשה בעולם בעקבות הפרישה מהסכם הגרעין עם איראן, והעברת השגרירות לירושלים.
אתמול טראמפ העביר את הכדור למגרש של קים, ואמר שהשניים יוכלו להיפגש בעתיד אם קים יפעל נכון. במכתב לשליט צפון קוריאה הוא הביע את אכזבתו. "החמצנו הזדמנות, זה באמת רגע עצוב בהיסטוריה", כתב.