מחדל גם אחרי מאסר המורה: התלמידים חשופים לפדופיליה
מערכת חדשה במשרד החינוך לאיתור הליכים פליליים לפני הגשת כתבי אישום אמורה למנוע מחדלים דוגמת זו שאפשרה לשאול שמאי לתקוף מינית ילדות למרות הרשעה. ואולם, הפרצות עדיין קיימות: נהגים, אנשי תחזוקה ועובדי שירות נוספים, שחשודים בעבירות מין, עלולים להיכנס בקלות לבתי הספר
בשבוע שעבר נידון המורה הפדופיל שאול שמאי לשבע שנות מאסר, לאחר שהורשע בהסדר טיעון בביצוע מעשים מגונים בנסיבות אינוס בשש ילדות. גזר הדין העלה ביקורת קשה על כך שהמורה החל לעבוד בבית הספר בשעה שהתנהל נגדו הליך פלילי בגין עבירת מין. אחרי מתן גזר הדין דווח כי נגד שמאי התקבלו תלונות נוספות מצד תלמידים ותלמידות מכיתה נוספת בבית הספר שבו הוא לימד בתל אביב.
ואולם, בדיקת הנהלים מעלה כי גם כיום - לאחר גזר הדין ולאחר שמשרד החינוך טען כי ביצע מאז שורה של צעדים שמטרתם לצמצם משמעותית את הכניסה של עברייני מין לבית הספר - קיימות פרצות שמאפשרות לחשודים בעבירות מין לעבוד עם ילדים במוסדות החינוך. העיקריות שבהן: הטיפול בעובדי השירות בבתי הספר ויידוע מוסדות החינוך על הליכים פליליים שנפתחים בזמן ההעסקה.
"יש להתייחס בחומרה לעובדה שהעבירות בתיק זה בוצעו בעוד הנאשם מנהל הליך פלילי בגין עבירה דומה של מעשים מגונים בקטינה", צוין בגזר הדין בעניינו של שמאי. התייחסות זו מעידה על אחת הפרצות החמורות שאפשרו למורה הפדופיל לעבוד בבית הספר: הוא המשיך לעבוד באין מפריע במוסד החינוכי למרות שהתנהלה נגדו חקירה בגין עבירת מין ובהמשך לא דיווח על הרשעתו בתיק.
הסיבה שסייעה לשמאי: גם מי שנפתחה נגדו חקירה על עבירה מסוג זה או הוגשה נגדו תלונה בעניין - עדיין יכול היה להוציא אישור שמעיד על היעדר עבירות מין, כפי שהחוק מחייב את כל עובדי ההוראה.
"עיקר האחריות מוטלת על המוסד החינוכי"
בגזר הדין של המורה הפדופיל צוין עוד כי "באשר לעבירה של איסור עיסוק במוסד לאחר הרשעה בעבירת מין, עיקר האחריות מוטלת על המוסד החינוכי לאסור את עבודתו של מורשע בעבירת מין במסגרת המוסד". ואולם, במשרד החינוך מספרים כי בשנה האחרונה נעשו מהלכים משמעותיים שתפקידם לטפל בפרצה זו, כשהמשמעותי שבהם הוא שבניגוד לעבר, תהליך הקליטה הסתיים עם הגשת הטופס על ידי המועמד לעבודה לבית הספר,
כעת ממשיך התהליך, כשהפרטים מועברים למשרד החינוך לבדיקה נוספת. לדברי המשרד, מערכת חדשה שנבנתה מאפשרת בדיקה גם של חקירות המתנהלות והליכים פליליים שמתנהלים עוד בטרם הגיעו לכתב אישום והרשעה. במשרד עוד מציינים כי מאז פרסום המקרה נעשו גם בדיקות רישום פלילי עדכניות של אלפי מורים.
על אף החלת המנגנון החדש, במערכת החינוך מודים כי עברייני מין עדיין יכולים לעבוד עם ילדים, וכי ה"חורים" לא נסתמו באופן הרמטי. גורמים המעורים בנושא הצביעו על כך שבמקביל למאמץ לטפל בנושא בכל הנוגע לעובדי ההוראה, הנהלים מבחינת עובדי השירות ובכללם אנשי תחזוקה, נהגי הסעות, מאבטחים ועובדי מזכירות, מטושטשים ופרוצים הרבה יותר - ובפועל מאפשרים בהיתכנות גבוהה עבודה של עברייני מין במוסדות החינוך. בעבר דווחו כמה מקרים של עבירות מין בתלמידים מצדם של עובדי שירות.
"לא יכול להיות מצב שבו תלמידים אינם בטוחים בין כותלי בית הספר", אומרת עו"ד ורד וינדמן מנכ"לית המועצה לשלום הילד. "על משרד החינוך מוטלת האחריות לבדוק את המרשם הפלילי של העובדים בבית הספר, בין אם הם עובדי הוראה או עובדי שירות, וגם אם הם אינם מועסקים ישירות על ידי המשרד. אסור שתהליכי הפקת הלקחים יהיו ארוכים ומסובכים כל כך, כשבכל הזמן הזה תלמידים עלולים להיות חשופים לפגיעות קשות. משרד החינוך חייב לפעול לאלתר לקיומו של מנגנון התראה שיבטיח עדכון מיידי על כל מידע הקשור למרשם פלילי של כלל העובדים בבתי הספר".
בחודש שעבר שיגרה המועצה מכתב בעניין למשרד החינוך ובו התריעה על הסכנה. "למיטב ידיעתנו והבנתנו, הפרקטיקה הנוהגת היא שהמרשם הפלילי של עובדי שירות במוסדות החינוך כלל אינו נבדק בטרם העסקתם או במהלכה, וזאת על אף על קיומה של סמכות לעשות כן", נאמר במכתב.
יש לציין כי עובדי השירות, על פי רוב, אינם עובדי משרד החינוך, אך כאמור, בידי המשרד האפשרות לבדוק את המרשם הפלילי שלהם. "אנו מוטרדים מאוד כי בזמן כתיבת שורות אלו ישנם תלמידים שאינם מוגנים מפני פגיעות מיניות במוסדות החינוך, וכי ישנם מקרים נוספים של עובדים שלא נבדק המרשם הפלילי שלהם בטרם העסקתם או במהלכה", הדגישו אז במועצה לשלום הילד.
ח"כ ד"ר יפעת שאשא ביטון (כולנו), יו"ר הוועדה לזכויות הילד, מכירה היטב את נושא הפרצות בחוק, שמאפשרות עד היום לעברייני מין לעבוד עם ילדים. "לצערי, החקיקה הקיימת כיום לוקה בחסר ואינה נותנת מענה לכלל המקרים", היא אומרת. ח"כ שאשא ביטון מצביעה על פרצה נוספת: העובדה שבמקרים רבים, גם אם חל שינוי במרשם הפלילי של עובד הוראה או עובד שירות בזמן שזה כבר מועסק, על פי רוב בית הספר לא יהיה מודע לכך.
בימים אלו מקדמת ח"כ שאשא ביטון אף הצעת חוק שלפיה המשטרה תעביר דיווח בזמן אמת למטה משרד החינוך כבר בשלב שבו גיבשה תשתית ראייתית להגשת כתב אישום נגד אדם שעובד עם ילדים, בין אם עובד חינוך ובין אם עובד שירות, בגין עבירות מין או אלימות נגד קטינים. "הצעת החוק תחול גם על מסגרות בלתי פורמליות דוגמת קייטנות ותנועות נוער. עם זאת, ללא התגייסות של כלל המערכות במדינה לא נצליח באמת להגן כראוי על ילדינו".
ממשרד החינוך נמסר בתגובה כי הוא "פועל בהתאם לסמכויות שנקבעו בחוקים, ולפיכך הוא עורך בדיקות לכלל עובדי ההוראה. המעסיקים של עובדי מינהלה בבתי ספר מחויבים על פי חוק לקבל אישור מטעם המשטרה על היעדר עבירות מין".