יו"ר מועדון האסיר הפלסטיני: החלטת המונדיאל של ארדן לא תשנה דבר
השר לביטחון פנים ימנע מאסירי חמאס לצפות בשידורי המונדיאל, כיוון ש"במשך שנים נעשה עוול מוסרי". כדורא פארס הבהיר כי הצעד מיותר ומשקף את אוזלת ידה של ממשלת ישראל לטפל במשבר הישראלים המוחזקים בעזה
"השר לביטחון פנים נותן הוראות של מנהל אגף בכלא, ועושה שימוש בעניין כל כך שולי כמו משחקי המונדיאל - זה לא יוביל לשום דבר". כך פסק הבוקר (יום ב') כדורא פארס, לשעבר שר ברשות הפלסטינית ויו"ר מועדון האסיר הפלסטיני כיום. הוא התייחס להנחייתו של השר גלעד ארדן למנוע מאסירי חמאס לצפות במונדיאל.
יו"ר מועדון האסיר הפלסטיני קבע: "זה דבר אומלל, שר לא צריך להתעסק עם עניינים כאלה. סמל אגף יכול לקבל החלטה כזאת". לדבריו, "זה חשוב לאסירים אבל זה עניין כל כך שולי, שר מקבל החלטה בכבודו ובעצמו ועולה לשידור בצורה ממלכתית, כאילו שהוא מתכוון להכריז מלחמה, כאילו שזה יביא פתרונות. אבל זה לא יביא שום דבר. שר צריך לספק פתרונות, לא ללכת לכיוון סיסמאות ולרצות אנשים קיצוניים".
פארס הזכיר כי אסירים ביטחוניים "קיבלו עונש מבית המשפט הצבאי. הם בכלא ל-20 שנה, למאסר עולם, וזה העונש. כל יום הם צריכים להתעורר לעונש מסוג חדש? ארדן נימק את ההחלטה שלו בכך שחיילים נמצאים בעזה. אבל שר אמור למצוא פתרונות".
הוא אמר שלדעתו ההוראה לא תעלה ולא תוריד, "אתם צריכים לחשוב בישראל מה זה מוסיף לכם? לפני כמה שבועות הוציאו 2,500 ספרים מכלא אחד. איזו מין החלטה גאונית זאת להתנפל על ספרים? והיום על המונדיאל? רואים אותו בכל העולם, זה לא מזיק לאף אחד. להיפך, לצפות במונדיאל זה דבר שיגרום רק לדברים חיוביים".
פארס תהה מה היה עושה ארדן אם השנה לא היה מתקיים מונדיאל. "אז טוב שיש מונדיאל בשביל שהשר לביטחון פנים יפגין שהוא שר שמקבל החלטות ועולה לשידור עם עניבה אדומה ומחליט החלטה כל כך קטנטונת. זה לא יביא לשום דבר בסופו של דבר, החזרת החיילים תיעשה רק בדרך אחת, והיא לשבת ולשמוע את הצד השני, לדון ולקבל החלטות".
ארדן: "לדרדר את תנאי האסירים"
השר ארדן אמר בריאיון לאולפן ynet: "מבחינתי, ההנחיה היא לדרדר ולפגוע בתנאים של האסירים הביטחוניים עד למינימום ההכרחי שמחייב הדין הבינלאומי. אין לנו שום כוונה לאפשר למחבלי חמאס לצפות במונדיאל בשעה שגופות חיילינו מוחזקות בעזה יחד עם אזרחינו החטופים".
בישיבה שכונסה אתמול במשרד לביטחון הפנים עלה עוד כי בעקבות תקנות משנת 1997, קיימת חובה לאפשר לעצורים לצפות בטלוויזיה. מכיוון שאין הפרדה בשב"ס בין עצירים לאסירים ביטחוניים, אין אפשרות מעשית למנוע מאסירים ביטחוניים לצפות בערוצים המוקרנים בטלוויזיה. בעקבות זאת, הנחה השר את הגורמים המשפטיים במשרד לביטחון הפנים לקדם את שינוי התקנות כך שיוקנה שיקול דעת רחב לשב"ס בנוגע לערוצים המשודרים.
בנוגע לסוגיית התכנים, הוסיף השר כי "אנחנו צריכים לעבור עוד משוכות משפטיות והתנגדויות שונות שיצוצו בנושא הזה, אבל אני חושב שמתן אפשרות לאסירי חמאס לצפות בשידורי טלוויזיה שמסבים הנאה יוצאת דופן היא בבחינת עוול מוסרי".
הוא הזכיר כי הממשלה כבר דאגה להפסקת ביקורי המשפחות והפסקת ביקורי הח"כים. "אנו מונעים החזרת גופות של מחבלי חמאס ולגבי מחבלים אחרים אנו דואגים שהקבורה תתבצע באמצע הלילה. יש הרבה דברים שכבר לא קיימים, למשל לימודים אקדמאים למחבלים; זה דבר שחל רק על אסירים פליליים שאנו מעוניינים בשיקומם.
"האמירות שלפיהן כאילו בתי הסוהר הביטחוניים בישראל הם קייטנה רחוקות מאוד מהמציאות. לא במקרה לפני כשנה וחצי האסירים פתחו בשביתת רעב בת 40 יום. הם רוצים לשפר את התנאים שלהם והם קיבלו ממני אפס היענות לדרישות שלהם".
ארדן נגד סמוטריץ': "מצפה שיתנצל על כך שכינה שוטרים 'אפסים'"
במהלך הריאיון התייחס השר ארדן לתיעוד שבו נראה שוטר סוטר לעצוּר ברהט: "אני חייב לתת גיבוי למי שאוכף את החוק. זה לא אומר שאין פה ושם מקרים חריגים ובהם צריך לטפל. שוטר אלים לא צריך להישאר במשטרה". עם זאת, הוא הוסיף: "אני לא מסכים עם הקביעה שלפיה אם מפגין נפצע אז בהכרח הייתה אלימות
משטרתית לא-חוקית. המשטרה היא הגוף היחיד שמוסמך להפעיל כוח. אני לא אומר שאין שוטרים אלימים, אבל בואו לא נחרוץ את דינם לפני בירור של המחלקה לחקירות שוטרים".
השר תקף את ח"כ בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי), שכינה את השוטרים "אפסים": "אי אפשר לחרוץ דין, לקלל או להכליל את שוטרי משטרת ישראל ולקרוא להם בכינויי גנאי. אני מצפה ממנו להתנצל על האמירה הזו. אי אפשר לחרוץ את דינם של שוטרים לפני בירור של המחלקה לחקירות שוטרים".