הבריאות של הילדים תלויה בתזונה שלהם - איך תוכלו להעשיר את התפריט היומי?
במהלך תקופת הילדות וההתבגרות, הילדים שלנו נמצאים בתהליך התפתחות מואץ: השרירים נבנים, העצמות גדלות והיכולות השכליות מתפתחות. ה"דלק" של תהליך ההתפתחות הוא האוכל -אם לא נספק להם תזונה מאוזנת ובריאה, הם עלולים שלא לממש את פוטנציאל הצמיחה שלהם. איך נוכל להעשיר את התפריט היומי שלהם? אספנו כמה טריקים מוכחים שיעזרו לילדים שלכם לצמוח
רוב ההורים כבר למדו להכיר עם השנים את המרכיבים החיוניים לתזונה מאוזנת ובריאה עבור ילדים: תפריט עשיר בירקות, פירות, דגנים מלאים, איזון בין פחמימות, שומנים וחלבונים, ומצד שני הפחתה בשומן רווי וכולסטרול, סוכר מעובד, נתרן ומלח.
הבעיה הגדולה נובעת מהבררנות והעקשנות של הילדים בכל הנוגע לארוחות שלהם - הנטייה של הילדים (ושל הגוף האנושי) היא למזונות המתוקים, שנותנים אנרגיה מיידית, ולפחמימות "ריקות", שתורמות לתחושת השובע ומספקות אנרגיה לטווח קצר. איך נוכל בכל זאת להעשיר את התפריט היומי של הילדים, בלי לגרום למלחמות ומאבקים? אספנו עבורכם מספר דרכים יצירתיות שיעזרו לכם להעשיר את התפריט של הילדים שלכם:
להוסיף רכיבים תזונתיים לארוחת הבוקר
לא חייבים להשתמש בלחם ולחמניות מקמח לבן - אפשר לנסות ולתת לילדים להתנסות עם לחמים מדגנים מלאים, שחלקם לא רחוקים בטעם מהלחמים הלבנים. אחת השיטות היא להכין כריך עם פרוסה אחת של קמח מלא ופרוסה אחת של קמח לבן, כדי לתת להם להכיר את הטעם ולהעביר אותם בהדרגתיות למנות בריאות יותר של דגנים.
"להגניב" ירקות למאכלים אחרים
ישנם מאכלים ומנות שמאפשרות הכנסה של ירקות, עם פגיעה מינימלית בטעם, ולפעמים אפילו יכולים להשתדרג בעקבות התוספת המרעננת. חפשו מתכונים של קציצות שבתערובת שלהן כלולים ירקות ירוקים, בטטות, קישוא וכו'. קציצות הן להיט בקרב ילדים, ואם תעשו אותן עם תיבול נכון, הם בכלל לא ישימו לב ש"הגנבתם" רכיב תזונתי בריא.
מכינים פיצה בבית? הוסיפו המון תוספות, כמו זיתים, עגבניה ופטריות וכך תהפכו את הארוחה לקצת יותר בריאה. אל תשכחו להשתמש בקמח מלא, כדי לשפר את הערך התזונתי גם מהכיוון של הבצק.
אפילו בהכנת עוגה אתם יכולים לשפר את הרכיבים התזונתיים, או לכל הפחות לא להגזים עם הרכיבים שלא מועילים לבריאות- הקפידו על קמחים מלאים, קמח כוסמין או אפילו שיבולת שועל טחונה, שלבו בין קמחים, הפחיתו כמויות סוכר והגדילו את כמות הפירות בתור הממתיק הטבעי של העוגה. תתפלאו לראות שגם כשהעוגה לא מתוקה באופן קיצוני, הילדים "יעופו" עליה.
להחליף את הממרח המתוק והמעובד בממרח טבעי
כשאנחנו מכינים כריך לארוחת עשר בית הספר, או בתור נשנוש של אחר הצהריים, לפעמים ברירת המחדל היא ממרח מתוק. זה בסדר שהילדים רוצים קצת מתוק בארוחות הביניים, אך גם כאן אפשר לגוון מעט ולשפר את התזונה- במקום ממרח שוקולד, אפשר למרוח חמאת בוטנים טבעית או טחינה גולמית עם דבש או סילאן. רצוי לבחור בטחינה משומשום מלא, משום שהיא עשירה יותר בסידן.
בצעד אחד פשוט, אנחנו יכולים להגדיל בהרבה את כמות הסידן שהילדים שלנו צורכים, ובעזרת תוספת ויטמין D, לוודא שהסידן גם ייספג היטב בגוף.
חלב מועשר, כמו החלב של יטבתה, למשל, מכיל פי 2 מכמות הסידן של חלב רגיל, בלי לפגוע בטעם. תוספת של ויטמין D מועילה על פי המחקרים המובילים לספיגה של הסידן והכניסה שלו לתאים. מעבר לכך, חוסר כללי בויטמין D עשוי להוביל לתת-ספיגה של סידן, וכתוצאה מכך לבעיות בבניית מסת העצם במהלך שנות הילדות וההתבגרות.
שילוב חלב מועשר בתפריט היא צעד בלתי מורגש עבור ילדכם, שתשפר בקלות וביעילות את כמות הסידן היומית שלהם.
לא לשכוח - להעשיר את התזונה עם פעילות גופנית
לצד תזונה בריאה מאוזנת, מומלץ לעודד את הילדים לעשות פעילות גופנית קבועה, החשובה לתקינות של המערכות בגוף, שיפור צפיפות העצם וספיגת הרכיבים התזונתיים. צאו איתם להליכה/ריצה/משחק כדור, או רשמו אותם לחוג שהם אוהבים. כל פעילות גופנית מתונה, מבוקרת ומהנה, תועיל לספיגת התזונה של הילדים ולתהליך ההתפתחות שלו.
אם כן, ראינו שישנן דרכים פשוטות, יצירתיות ויעילות לשיפור התזונה של הילדים שלכם, מבלי "לדחוף" להם ברוקולי מול הפנים ולהכריח אותם לאכול מאכלים שהם שונאים. נסו לבחון את התפריט היומי של הילדים שלכם, וחשבו בעצמכם על דרכים פשוטות יחסית להחלפת רכיבים ברכיבים בריאים יותר, או שדרוג של מנות מבלי לפגוע בטעם שלהן.
תפריט עשיר בסידן מתחיל בחלב מועשר. איך תוכלו להעשיר את התפריט של ילדיכם? היכנסו>>