לבה בהוואי זרמה לתחנת כוח ישראלית
בהוואי מודאגים בעקבות זרימה של לבה מהר הגעש קילוואה לתחנת כוח גיאותרמית, של חברת אורמת טכנולוגיות. הלבה כיסתה באר במתקן, שנסגר בתחילת ההתפרצות. הרשויות: תחנת הכוח בטוחה
לבה שפרצה מהר הגעש קילוואה בהוואי זרמה לתחנת כוח גיאותרמית, כיסתה באר בתחנת הכוח וסיכנה באר נוספת. בעקבות חשש לפיצוץ בבאר מסרה אתמול (יום א') סוכנות ההגנה האזרחית של הוואי שהבארות "במצב יציב ובטוח". מושל הוואי, דיוויד איגה, אמר שתחנת הכוח "בטוחה למדי" מהלבה שזרמה לרחובות בהוואי והחריבה עשרות בתים.
לפי ראש סוכנות החירום של המדינה לבה מעולם לא זרמה לתחנת כוח גיאותרמית ברחבי העולם, ולכן מידת הסכנה לא ברורה. האזרחים המקומיים חוששים מפליטה של מימן גופרתי וגזים רעילים אחרים שתלווה בפיצוץ. לפי המכון הגיאולוגי האמריקני, הסלעים המותכים צפויים להמשיך להגיע לתחנת הכוח הגיאותרמית "פונה".
ב-3 במאי, כשהר הגעש קילוואה החל להתפרץ, סגרו הרשויות את תחנת הכוח הגיאותרמית. הרשויות העבירו ממנה 60,000 גלונים של נוזל דליק והשביתו את הבארות בתחנת הכוח שמחוברות לזרם גיאותרמי ולגז מליבת כדור הארץ.
האזרחים התלוננו על סכנות בריאותיות של תחנת הכוח מאז שהפכה לפעילה ב-1989, הגישו תביעות נגד העובדה שהתחנה ממוקמת בקרבת אחד מהרי הגעש הפעילים בעולם. תחנת הכוח, בבעלות חברת אורמת טכנולוגיות הישראלית, מייצרת חשמל בהספק של 38 מגה וואט ואחראית ל-25% מאספקת החשמל בביג איילנד בהוואי.
חברת אורמת אמרה בשבוע שעבר שאין נזק לתחנת הכוח, אך הוסיפה שהיא צריכה לחכות עד שהמצב יתייצב כדי להעריך את הנזק של רעידות האדמה באזור וזרימת הלבה לבארות. במהלך השבוע היו יותר מ-250 רעידות אדמה בפסגת הר הגעש. ארבעה פיצוצים ביום שבת יצרו ענן עשן בגובה של 4.5 ק"מ.
הרוחות באזור צפויות להשתנות היום ומחר, ולגרום לריכוז גבוה יותר של עשן וולקני שיתפשט מערבה וצפון מערבה ויזיק בעיקר לאזורים מאוכלסים. המסוקים של הצבא והמשמר הלאומי של ארה"ב נמצאים בכוננות לפינוי אווירי במידת הצורך אם תיחסם הגישה לכביש 130, נתיב היציאה האחרון לאלף תושבים שגרים בקו החוף.