אולי תפסיקו כבר להתחתן ברבנות?
שלוש ח"כיות מבקשות לאפשר נישואים אזרחיים בשגרירויות זרות או באילת, כאילו חתונה מקבילה להימורים בלתי חוקיים. אז לא, הגיע הזמן לחוק חדש שישים סוף לאפליה, לגזענות ולארכאיות של הממסד הדתי בישראל
גל חקיקה של חברי כנסת מכל קצוות הקשת הפוליטית מבקש להתמודד החוק לנישואים וגירושים בישראל, שנחקק אי אז ב-1953 ומייצר מאז שורה של עוולות מתמשכות. על רקע החקיקה הארכאית הזאת, גם ב-2018 רבים בישראל עדיין נחשבים פסולי ופסולות חיתון ונאלצים להוכיח את יהדותם, יותר מדי גברים ונשים חווים תהליך גירושים ארוך ומייגע, אחרים לא מוצאים את מרכיבי זהותם בטקס החופה, ועוד ועוד נאלצים להרחיק עד קפריסין או לצ'כיה כדי לקיים חתונה בפני פקידים זרים.
- לטורים נוספים - היכנסו לערוץ הדעות
ב-ynet
ברור שבכל נושא אחר קביעות מ-1953 היו נקברות מזמן עמוק באדמה, או נשמרות כפריט אספנות תחת קטגוריית "רטרו". באותה מידה היינו מצפים שכל התהליכים בני ה-65 הנוגעים לחוק מיושן זה ייתלו על הקיר, אבל במדינת ישראל הרטרו הוא צו האופנה המעצב את המציאות של חיינו.
צריך להבין שחתונה היא סמל. לא באמת צריך להינשא בישראל של 2018. זוגות ידועים בציבור מקבלים גם כך את כל הזכויות המשמעותיות המגיעות להם, הילדים שלהם במעמד זהה ואין בעיה להוכיח זוגיות כזו בדיעבד. רוב הזוגות לא מתחתנים בשביל זכויות, אלא עושים זאת לשם החתונה, כדי להיות נשואים וכדי להכריז לעולם עם מי בחרו לחלוק את חייהם.
ככל הנראה מתוך הבנה זו הגישה באחרונה ח"כ שרן השכל (הליכוד) הצעת חוק שמבקשת לשנות את המצב המזר ולאפשר נישואים אזרחיים בשגרירויות זרות בישראל, כאילו היו מובלעות זרות בתוך שטח מדינת ישראל. גם חברות הכנסת קסניה סבטלובה ויעל כהן-פארן (המחנה הציוני) עוסקות בנושא והגישו הצעת חוק שמבקשת לאפשר נישואים אזרחיים באילת - שטח שמוקצה בדרך כלל לטובת פרוצדורות סמי חוקיות כגון היוזמה העולה ויורדת להקמת קזינו בעיר. אז זה המסר? דין נישואים מחוץ לרבנות כדין הימורים?
ראוי כמובן להעריך את מאמציהן, אבל אני תוהה במה הן מאתגרות את המצב הקיים? שהרי שני המתווים המוצעים מייצרים פתרונות מעוותים שממשיכים להדיר ולהקצות זוגות שמבקשים לעצמם חתונה יהודית שלא במסגרת הרבנות. אם הם צריכים לטוס לקפריסין או להדרים לאילת - זה בדיוק אותו דבר. כך או כך הם עדיין לא יכולים להתחתן בסביבה הביתית שלהם.
האמת היא שלא באמת נדרשים לנו פתרונות יצירתיים. דרוש חוק, אחד ויחיד, שיקבע שכל אזרח ואזרחית במדינת ישראל יוכלו להתחתן בה. איך יכול להיות שזה לא המצב? איך יתכן שעדיין האופציה הטובה שיותר לזוגות בישראל היא להישאר ידועים בציבור?
תנועת "ישראל חופשית" פועלת כבר כמעט עשור למען חופש בחירה בנישואים בישראל. כבר עשר שנים שמרכז הטקסים של תנועת "הויה" מקיים טקסי חתונה לכל מי שלא רוצה או לא יכול להתחתן ברבנות. התוצאה הסופית שתניח את דעתנו תהיה כשבספר החוקים של מדינת ישראל יחוקק חוק אשר יקבע כי כל אדם באשר הוא, ללא הבדל בדת, גזע, מין או מוצא, יכול להתחתן עם בחיר או בחירת לבו, באופן התואם לאמונותיו, בישראל, סביב קרוביו, בטקס אישי שמאפיין את עקרונותיו וזהותו.
אף להטוט, תעלול או שינוי של החוק לא ישנה את העובדה שמי שנעזר במשרד הפנים הצ'כי או הקפריסאי על מנת להתחתן, בסופו של יום לא יוכל להיעזר בו שוב בהליך הגירושים. ואז זה כואב באמת, ואז זה מאוד משנה.
החוקים היצירתיים שמאפשרים חתונות באילת או בשטח שגרירות זרה ישמרו את הבידול והשונות שיוצרת הרבנות כשהיא מחליטה מי יתחתן ומי לא יתחתן מבין אזרחי מדינת ישראל. היא משמרת אפליה, גזענות ובעיקר את הממסד הלא עדכני שעוד מרשה לעצמו להבדיל בין אזרחים.
- ענבר אורן היא סמנכ"לית תנועת "ישראל חופשית" ומנהלת מרכז "הויה" הפועל למהפכת חופש בחירה בנישואים
מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com
ענבר אורן
צילום: אלעד גלעד
מומלצים