הלוויית שחקן באיראן הפכה להפגנת ענק: "מוות לדיקטטור"
נאסר מאלק מוטיעי, שסרטיו הוצאו מחוץ לחוק באיראן לאחר עליית האייתוללה חומייני לשלטון לפני כמעט 40 שנה, הלך לעולמו בגיל 88. האלפים שהשתתפו בהלווייתו מחו נגד משטר האייתולות
הלווייתו של יוצר קולנוע איראני שסרטיו צונזרו מאז "המהפכה האיסלאמית" הפכה להפגנת ענק נגד משטר האייתולות. אלפים צעקו ברחובות טהרן "מוות לדיקטטור" בעוד כוחות הביטחון, על פי הדיווחים, פעלו באלימות נגד המפגינים.
הבמאי והשחקן, נאסר מאלק מוטיעי, הלך לעולמו ביום שישי בנסיבות טבעיות והוא בן 88. מאלק מוטיעי היה פעיל באיראן בעיקר בתקופה שלפני המהפכה של 1979 - שבה האייתוללה רוחוללה חומייני תפס את השלטון. לאחר המהפכה, הוצאו סרטיו של מאלק מוטיעי מחוץ לחוק, ומאז הם מצונזרים כבר כמעט 40 שנה.
המחאה שניצניה החלו להופיע לאחרונה ברחבי איראן יוצאת, בין היתר, נגד מדיניות הפנים של המשטר הנוכחי. מדיניות זו כוללת גם צנזורה והטלת איפול על תכנים רבים, וההפגנה שהתתפחה מהלוויית השחקן מעידה כי רבים באיראן מתנגדים לכך.
הפגנה זו מצטרפת למחאת נהגי המשאיות שגרמה למחסור חמור בדלק, ומחאת צעירים על כוונת הממשל לחלק אזור במדינה לשניים. המחאה הזו הובילה להרוגים ולמאות פצועים ונעדרים. לאחרונה נפוצה באיראן גם מחאה של נשים נגד חובת עטיית החיג'אב. כעת מתחזקות ברשתות החברתיות קריאות להרחיב את המחאות נגד המשטר.
קמפיין רשת שמתחזק לאחרונה קורא לאזרחים לצאת לרחובות במטרה להפיל את משטר האייתולות. מנהיגי המחאה, רובם צעירים, מכנים את משמרות המהפכה טרוריסטים, וקוראים לעולם להכניס אותם לרשימת ארגוני הטרור. אליהם הצטרפו נהגי משאיות ואוטובוסים ב-177 ערים ברחבי איראן, שהחלו את המחאה על שכרם הנמוך ותנאי העסקה קשים, ולאט לאט חברו לגל המחאה הכללי ששוטף את המדינה. לכך הצטרפו גם בעלי חנויות בקניונים, שנשארו סגורים.
עיקר הביקורת של המוחים על המשטר היא בשל "בזבוז כספי המדינה על פעילות במדינות זרות", וכן בשל "זריעת טרור ומלחמה במזרח התיכון". האזרחים מוחים גם על היד הנוקשה שנוקטים מנגנוני הביטחון באזרחים, ונגד הריגת אזרחים, ובמיוחד נשים, שנרצחו ללא כל הצדק. בין היתר הופצו ברשתות החברתיות כרזות עם תמונותיהן של נשים שנרצחו על ידי המשטר ב-40 השנים האחרונות. בחלק מההפגנות המשתתפים אף נשאו שלטים עם תמונותיהן.
בתוך גל המחאה גוברים קולות התמיכה במריאם רג'אווי, מנהיגת ארגון האופוזיציה מוג'הדין ח'לק שהוקם בשנת 1965 במטרה להפיל את משטר השאה, וכיום פועל נגד השלטון הנוכחי. אחיה של רג'אווי נעצר בעבר על רקע שיתוף פעולה עם ישראל בתקופת טרום המהפכה האיסלאמית ב-1979 והוגדר אסיר פוליטי. דגלים עם סמל הארגון החלו להופיע במחאות האחרונות, ויותר ויתר גם ברשתות החברתיות.
המחאות כמעט ולא מקבלות אזכור במדיה הרשמית במדינה, שמצידה ממשיכה לדווח על פעולות המשטר בתחום הכלכלה, הרווחה ויחסי החוץ. לפני כשבועיים הפכה הפגנת מחאה בעיר כאזרון לאלימה במיוחד. אזרחים סיפרו על עשרות הרוגים ושיתפו תמונות של הרס וחורבן, בעוד התקשורת הרשמית דיווחה על שני הרוגים בלבד.
דובר משרד המשפטים באיראן, גולאמחוסיין מוהסני אז'אי, אמר כי כוחות הביטחון "יהדפו בנחישות" את ההפגנות, שעלולות, לדבריו, להפוך לפרצה עבור ארצות הברית ואויבים אחרים לשם הפלת המשטר. הוא הוסיף כי המחאות הן "חלק מלוחמה פסיכולוגית" מצד ארה"ב נגד איראן.
גל המחאות הנוכחי אינו הראשון שפוקד את איראן. בסוף השנה שעברה יצאו עשרות אלפי איראנים להפגין נגד המשטר במפגן מחאה שכמותו לא נראה מאז ההתקוממות העממית שדוכאה בשנת 2009. בגל המחאה בדצמבר, שבו צעקו בין השאר מפגינים "מוות לרוחאני, מוות לדיקטטור", נהרגו עשרות פעילי מחאה ועוד רבים נפצעו ונעצרו. לבסוף הצליח המשטר לדכא את המחאה.