אבא מדבר עם סין, איוונקה גוזרת קופונים
פעילים במלחמה בשחיתות חוששים מניגוד אינטרסים בבית הלבן: העסקים של בת הנשיא בסין הולכים ומתרחבים - והמותג שלה זוכה בעוד ועוד אישורים לסימנים מסחריים מהממשלה הקומוניסטית. "פעילותה המדינית עלולה להיות מושפעת מהיחס של מדינות לעסקיה"
המותג של איוונקה טראמפ, בתו של נשיא ארה"ב והיועצת שלו, ממשיך לזכות בסימנים מסחריים בסין, ופעילים למען שקיפות הנלחמים בשחיתות טוענים כי העובדה הזו מעלה חשש מניגוד עניינים בבית הלבן.
שלשום העניקה סין סימן מסחרי למותג של איוונקה טראמפ בפעם ה-13 בשלושת החודשים האחרונים. לאורך התקופה הזו נתנו הסינים לבתו של הנשיא האמריקני אישורים זמניים לעוד שמונה סימנים מסחריים, ואם לא יוצגו התנגדויות להם – גם להם יכול להינתן אישור סופי.
לפי הדיווח בסוכנות הידיעות AP, כשמצרפים את כל הנתונים האלה יחד פירוש הדבר שהמותג של איוונקה טראמפ יוכל לשווק בסין כמויות אדירות של מוצרים – משמיכות לתינוקות, דרך בשמים, מוצרי איפור, מראות ורהיטים, ועד לארונות קבורה. עם כניסתה לבית הלבן פרשה איוונקה טראמפ מניהול המותג והפקידה את נכסיו בנאמנות של משפחתה, אבל היא ממשיכה לקצור רווחים ממנו, ועובדה זו מטרידה מאוד פעילים חברתיים.
"הסירוב של איוונקה טראמפ להתרחק מהעסק שלה מטריד במיוחד משום שהמותג שלה ממשיך להרחיב את עסקיו במדינות זרות", אמר נוח בוקבינדר, מנכ"ל ארגון "אזרחים למען אחריות ואתיקה" הפועל בוושינגטון. "הוא מעלה שאלות משמעותיות בנוגע לשחיתות, משום שהוא מקדם את האפשרות שהיא תפיק תועלת כלכלית ממעמדה ומנשיאותו של אביה או שפעילותה בתחום המדיני תושפע מהיחס של מדינות לעסקיה".
כשאיוונקה טראמפ ואביה בנו את המותג הבינלאומי שלהם, בעיקר באמצעות הסכמי רישוי, הם חתרו לזכות בסימנים מסחריים בעשרות מדינות. הסימנים המסחריים הבינלאומיים האלה משכו את תשומת לבם של משפטנים העוסקים באתיקה משום שממשלות זרות הן שמעניקות אותם והם יכולים להניב ערך אדיר. הדאגות הנוגעות להשפעה פוליטית גדולות במיוחד בכל הקשור לסין, משום שבתי המשפט והפקידים שם מבטאים את רצונה של מפלגת השלטון הקומוניסטית.
החברה של איוונקה טראמפ צפויה לקבל מסין אישורים נוספים לסימנים מסחריים. לפחות 25 בקשות של החברה נמצאות כרגע בעיון.
רשתות האספקה הסודיות של המותג של איוונקה טראמפ כבר עוררו מחלוקת. בשנה שעברה נעצרו בסין שלושה מאנשי ארגון China Labor Watch, ארגון ללא מטרות רווח הפועל מניו יורק. הם נעצרו בגנגז'ו שבדרום סין בעודם חוקרים ניצול לכאורה של עובדים על-ידי ספקים סינים העובדים עם החברה של איוונקה טראמפ. אחרי 30 יום הם שוחררו בערבות, אבל הם ממשיכים להיות תחת פיקוח של המשטרה.