שתף קטע נבחר

 

סטודנטית התייצבה מול חמינאי: "רוצים דמוקרטיה"

סהר מהרבי היא גיבורת היום של מתנגדי המשטר בטהרן. בכנס עם המנהיג העליון היא נאמה בפניו ושאלה: "האבטלה גואה, אמון הציבור נשחק ומערכת הביטחון תופרת תיקים לפעילים חברתיים. מה אומר על זה כבודו?"

התקשורת הממלכתית באיראן דיווחה היום (ג') על אירוע חריג שבו התייצבה סטודנטית אמיצה מול המנהיג העליון, האייתוללה עלי חמינאי, ועימתה אותו עם שורה של האשמות קשות על האופן שבו מתנהלת המדינה. ההתרחשות הזו אירעה בכנס שבו נועד חמינאי עם סטודנטים איראנים, והיא יוצאת דופן לא רק בגלל עצם התרחשותה - אלא גם בשל העובדה שכלי התקשורת הרשמיים של המשטר התייחסו אליה בגלוי.

איראן סטודנטית סהר מהרבי נאום חריף מול המנהיג העליון עלי חמינאי (צילום: AP)
הסטודנטית סהר מהרבי. "אילו תשובות יש לכבודו?"(צילום: AP)

הדיווח על דיון כן ופומבי בבעיותיה של איראן הוא עדות לדאגה העמוקה שאיראנים רבים חשים בעקבות הפרישה של ארה"ב מהסכם הגרעין, ההטלה המחודשת של סנקציות אמריקניות על איראן והאיומים שמטיחות וושינגטון וטהרן זו בזו. דאגות של אזרחים אמנם עולות מעת לעת לדיון באירועים ציבוריים שחמינאי משתתף בהם בחודש הרמדאן, אבל העובדה שהפעם הן קיבלו תשומת לב בולטת בתקשורת האיראנית, הנתונה לצנזורה קפדנית, עשויה ללמד על הלך הרוח במדינה.

 

לפי הדיווחים הכנס נערך אתמול, ובמהלכו פנתה אל חמינאי, שבעיני המחנה הקיצוני באיראן הוא שני רק לאל, סטודנטית בשם סהר מהרבי. היא נשאה בפניו נאום מן הכתב שבו הציגה רשימה של בעיות עמוקות שאיתן מתמודדת איראן, או כפי שכינתה זאת - "אין ספור משברים".

עלי חמינאי (צילום: AFP)
חמינאי. "צמיחה חברתית מצריכה חופש ביטוי"(צילום: AFP)

מהרבי ציינה בין השאר את "חוסר השוויון המובנה ההולך ומעמיק בין המעמדות החברתיים, הירידה באמון הציבור, התרחבות המשבר הסביבתי והמצוקה בשכונות העוני". היא הזכירה גם את האבטלה הגואה, את האתגרים שאיתם מתמודדות קבוצות מיעוט באיראן ואת האופן שבו גורמים קיצוניים במערכת המשפט של איראן ובמערכת הביטחון שלה "בודים תיקים ביטחוניים באופן הזוי" כדי לפגוע בפעילים חברתיים. "אילו תשובות יש לכבודו על השאלות האלה, על הביקורת ועל המחאות?", שאלה.

 

לפי הדיווחים בתקשורת האיראנית, בנאומו באירוע הודה חמינאי בקיומן של רבות מהבעיות, אך הוסיף כי לא קל לפתור אותן כפי שהסטודנטית מהרבי מצפה. הוא אמר כי אחד הפתרונות יכול להיות "הכנסה של צעירים מהפכניים, בעלי מרץ ומחויבים למנגנונים הממשלתיים". חמינאי אמר עוד כי "צמיחה של החברה מצריכה חופש ביטוי". גם בחשבון הטוויטר הרשמי שלו הוזכרה הביקורת שהוטחה בו במפגש.

 

כמה כלי תקשורת באיראן, בהם כאלה המזוהים עם המחנה הרפורמיסטי, פרסמו את נאומה של מהרבי במלואו. הנאום כלל קריאה להרחבת הדמוקרטיה באיראן.

עלי חמינאי המנהיג העליון של איראן (צילום: EPA)
לפחות שלוש מחאות בחודשים האחרונים. מפגינים קראו "מוות לדיקטטור"(צילום: EPA)

בחודשים האחרונים נרשמו באיראן כמה גלי מחאה, ובמהלך דיכוים על-ידי השלטונות נפלו הרוגים ופצועים. במחאה הגדולה ביותר מאז ההתקוממות העממית של שנת 2009 נהרגו בדצמבר ובינואר האחרונים עשרות בני אדם בהפגנות נגד השלטון. ההפגנות התעוררו על רקע המצב הכלכלי המחמיר, שהיה קשה כבר אז, לפני הטלת הסנקציות האמריקניות של טראמפ. ברבות מההפגנות נשמעו קריאות להנהגה להפסיק להשקיע את הכסף האיראני בסוריה, בעיראק ובעזה – ובמקום זאת לנתב אותו לאזרח האיראני.

 

בשבועות האחרונים התגלעו שתי מחאות נוספות - האחת של נהגי משאיות, שגרמה למחסור חמור בדלק, והשנייה של צעירים הזועמים על כוונת הרשויות באזור העיר כארזון לחלק רשות מקומית לשתי רשויות נפרדות. לפני ימים אחדים הפכה הלווייתו של שחקן איראני שנודע בביקורתו על השלטונות, נאסר מאלק מוטיעי, למחאה גדולה נגד משטר האייתוללות. בין השאר הושמעה בה הקריאה "מוות לדיקטטור!".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
סהר מהרבי. חוסר שוויון, חוסר אמון
צילום: AP
מומלצים