קיבוץ מאחורי חומה: רקטות, מנהרות ובית כנסת
עד לפני כמה שנים נחשב כרם שלום לסמן השמאלי של השומר הצעיר, אבל כיום מתגוררות בו משפחות חילוניות ודתיות, ואף הוקם בית כנסת בקיבוץ. למרות מנהרת הענק שנחשפה השבוע ממש לידם, בקיץ יצטרפו עוד שבע משפחות. "זה המקום הכי בטוח בעולם"
"כרם שלום עבר שינוי מדהים בשנתיים האחרונות. מקיבוץ מופרט לקיבוץ מעורב של דתיים וחילונים. בקיץ הקרוב צפויות להיקלט שבע משפחות חדשות ואנחנו מתרגשים מאוד. כן, זו ציונות. אנשים באים לכאן כדי ליישב את הארץ וגם להינות מחיי קהילה טובים. הם מודעים למצב הביטחוני - ובכל זאת באים". רוני קיסין מכרם שלום מספרת על החיים ביישוב הקטן בעוטף עזה, שהשבוע היה שוב תחת ירי מרצועת עזה, במהלך ההסלמה בין צה"ל לחמאס ולג'יהאד האיסלאמי.
הקיבוץ, שבחלקו המערבי מוקף בחומות ורק מאות מטרים מפרידים בינו לבין רצועת עזה, ידע ימים לא פשוטים בשנים האחרונות. מבחינת התושבים המתורגלים, סבב הלחימה האחרון שהיה השבוע הוא רק עוד סבב נוסף, וברור לכולם שהבא בתור כבר בדרך. עם זאת, גם הם הופתעו מהפיצוץ האדיר שהרעיד את בתיהם, כאשר צה"ל הפציץ מנהרה סמוכה. התושבים השוו את עוצמת הפיצוץ לרעידת אדמה של ממש.
"אני, שידועה בתור אחת שכבר מתורגלת ולמודת ניסיון, פשוט קפצתי במקום מרוב בהלה", מספרת קיסין. "זו הייתה ממש רעידת אדמה. פיצוץ אדיר שהרעיד את הכל. לא ידענו מראש על הפיצוץ, לא התכוננו וזה היה כל כך מבהיל. תמיד ידענו שיש מנהרות, זה לא חדש. את גלעד שליט חטפו לידינו. אבל חשוב לציין - אף מנהרה לא התגלתה בתוך הקיבוץ".
קיסין מספרת על החיים בקיבוץ בצל סבבי הירי מרצועת עזה. "כרם שלום מורכב מקהילה קטנה וחמה. מסביב יש מרחבי טבע יפים ושקטים. נוטים לחשוב שזה מקום מסוכן שאנשים לא נורמליים וחסרי אחריות חיים ומגדלים בו ילדים. אבל אני יכולה לומר בוודאות: זה המקום הכי בטוח בעולם, למרות הקירבה לגבול. אותנו מעניין תהליך הקליטה שמתרחש כאן". על ההסלמה שהייתה השבוע סיפרה קיסין: "היה מתוח מאוד. הילדים היו בהסעה בדרך לבית הספר והורידו אותם ליד קיבוץ אחר באמצע צבע אדום. הם רצו לממ"ד. אחר כך הם המשיכו לבית הספר ושם הרגיעו אותם. זה היה עבורם יום מאוד לא פשוט".
לפני כחודש נערך בכרם שלום אירוע מכונן: נחנך בית כנסת חדש, בפעם הראשונה בהיסטוריה של הקיבוץ. הסיבה לכך הוא תהליך שינוי שעובר כרם שלום - מקיבוץ שיתופי לקיבוץ מעורב של חילונים ודתיים, שחיים זה לצד זה, בהרמוניה מושלמת.
"הקיבוץ היה שיתופי ועבר הפרטה", מספר גיא טיטלבוים, תושב כרם שלום. "אנחנו כאן כי זו משימה ציונית. אנחנו מקווים שזה יצליח. היה לנו שבוע מאוד קשה. היו נפילות ופיצוצים. זה היה בשעה שהילדים יצאו למסגרות החינוכיות ואני שמח שזה לא נגמר באסון. כל אחד בעשייתו נרתם לטיפול בעניינים. זה היה בוקר לא נעים, אבל עברנו ימים קשים יותר. המשפחה שלי לא ישנה בממ"ד אבל לא מעט משפחות כן ישנו בממ"ד, בגלל הניסיון הקודם. הנוכחות הצבאית גרמה לנו להיות שקטים ושלווים. גם פרויקט המכשול נגד המנהרות מאוד מעודד אותנו".
ומה לגבי העתיד? "אני נוטה להאמין שיהיו ימים טובים יותר בכרם שלום", אומר טיטלבוים. "הקיבוץ פתח את שעריו לקליטה. אני מאוד רוצה שהקיבוץ יקבל את ההזדמנות שלו לצמוח וכך זה קורה. יש לנו תמיכה מכל הגופים".