האירופים מאיימים על טראמפ? "יש להם הרבה יותר מה להפסיד במלחמת סחר"
בבית ההשקעות פסגות סבורים כי למרות הנימה הלוחמנית באירופה בעקבות החלטת טראמפ להטיל מכסים על פלדה ואלומיניום, "קיימת הסתברות גבוהה שארה"ב תצא עם ידה על העליונה". ומה הרקע להחלטת הנשיא? רצון להראות לבוחריו כי הוא עומד במילתו, או ניסיון ללחוץ בנושא איראן
"לאירופה יש הרבה יותר מה להפסיד במלחמת סחר בהשוואה לארה"ב" - כך טוענים בבית ההשקעות פסגות. לדברי אביתר בן דוד, כלכלן בכיר בבית ההשקעות, "למרות הנימה הלוחמנית שבכירי האיחוד מנסים לשדר, קיימת הסתברות גבוהה שארה"ב תצא עם ידה על העליונה במידה והצעדים הפרוטקציוניסטיים יוחמרו".
אירופה רותחת: "זה רגע האמת, נגיב על המכסים תוך שעות"
"מלחמת הסחר בין ארה"ב וסין פוגעת בכיס של כולנו"
המירוץ הטכנולוגי שמאחורי מלחמת הסחר
ממשל טראמפ הודיע הערב (ה') רשמית על ההחלטה להטיל מכסים על פלדה ואלומיניום מאירופה, מקנדה וממקסיקו - מס של 25% על פלדה ומס של 10% על אלומיניום.
טראמפ קיבל את ההחלטה להטיל מכסים על הסחורות הללו כבר בתחילת השנה, אבל האיחוד, קנדה ומקסיקו קיבלו פטור מהם לחודשיים. כעת הם לא ייהנו עוד מהפטור הזה. החלטתו של טראמפ עלולה לעורר מלחמת סחר בין ארה"ב לכמה מבעלות הברית הגדולות ביותר שלה.
האירופים הביעו זעם על ההחלטה ואיימו בצעדי נגד מיידיים. נשיא הנציבות האירופית, ז'אן קלוד יונקר, אמר בנאום בבריסל: "זהו יום רע לסחר העולמי. לחלוטין בלתי מתקבל על הדעת שמדינה נוקטת צעדים חד-צדדיים כשהדברים נוגעים לסחר העולמי". האירופים איימו בעבר להגיב במכסים משלהם על מוצרים אמריקאיים, כמו אופנועים, ג'ינס וויסקי.
טראמפ מכוון לבוחרים בבית
לדברי בן דוד, "השוק בקושי הספיק להירגע מהדרמה הפוליטית באיטליה ודונלד טראמפ מחליט להחזיר לעצמו את מרכז תשומת הלב של המשקיעים. אחרי ההסכם עם סין והביקורת על טראמפ כי התוצאה הסופית לא תרמה לשיפור קשרי הסחר של ארה"ב, הנשיא האמריקאי רוצה להוכיח לציבור בוחריו שהוא אדם שעומד במילתו".
לפי ההסכם העקרוני בין סין לארה"ב, השתיים יקיימו שיחות נוספות על הגדלת הייצוא האמריקני לסין. נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אף אמר כי בייג'ינג התחייבה לייבא יותר מוצרים חקלאיים אמריקניים.
"צריך לזכור שעד היום התנגחות הראשים של טראמפ עם מדינות שונות בעולם בנושאי הסחר תרמה מאוד לעלייה באחוזי התמיכה בו, דבר שחשוב מאוד מבחינת הנשיא האמריקאי על רקע התקרבותן בצעדי ענק של בחירות האמצע לקונגרס בחודש נובמבר", מוסיף בן דוד.
לדבריו, "בנוסף, לא ניתן לשלול את האפשרות שההכרזה של הממשל האמריקאי היום מגיעה גם על רקע ההבנה בבית הלבן שארה"ב חייבת את אירופה לצדה על מנת להפעיל את הלחץ הרצוי על אירן. הדרך של האמריקאים לשכנע את האירופים לנקוט בעמדה הנכונה מבחינתם היא דרך נושא סחר החוץ".