שתף קטע נבחר

חוליגן סגור: ברוסיה רוצים מונדיאל שקט

רגע לפני גביע העולם, השלטונות במדינה נוקטים יד קשה בעקבות המהומות בין אוהדים רוסים לאנגלים ביורו האחרון. מנהיגי אוהדים מזומנים ל"שיחות אישיות", רשימות שחורות מגובשות ויש מי שמתכננים להיעלם מראש לחו"ל

כשהיו בשיאם, החוליגנים הרוסים היו כמו אלים. "אנחנו על גג האולימפוס", אמר אחד הוותיקים שבהם לאחר המהומות הקשות שהתקיימו בינם לבין החוליגנים האנגלים במהלך יורו 2016 בצרפת. "הלכנו על האנגלים שהיו המלכים כדי לנשל אותם מהכתר".

 


 

אבל רגע לפני פתיחת גביע העולם ברוסיה, הרשויות המקומיות החליטו לנקוט פעולות של דיכוי למניעת אירועים קשים מסוג אלו שהתרחשו במארסיי לפני שנתיים. קבוצות שונות שהיו מעורבות במהומות ההן מדווחות על מעקבים ואיומים להם הן זוכות מרשויות החוק ברוסיה: מנהיגי חוליגנים עלולים לעמוד בפני מעצרים ארוכים על עבירות ישנות שביצעו, ולטענתם אפילו על כאלו מפוברקות, כל זאת גם אם הם לא יהיו מעורבים באופן אישי במהומות.

 

אחד מהם אמר בעילום שם לעיתונאים שהוא וחבריו מרגישים כמו בני ערובה, ושתנועת החוליגנים במדינה "גמורה", והוסיף: "כל ראשי הארגונים מזומנים ל'שיחות' במשטרה, שם מבהירים להם שגם אם הם לא ישלמו מחיר באופן אישי - האנשים שלהם ישלמו ועוד איך".

 

החששות של השלטונות הרוסיים נובעים בין השאר מכך שלאחרונה השמיעו החוליגנים הרוסים איומים כלפי אוהדי כדורגל אנגלים חברי הקהילה הלהט"בית שלא יעזו להגיע לרוסיה. "נדקור אתכם", נכתב באימיילים שנשלחו לארגון של אוהדים להט"בים באנגליה.

 

ארגוני החוליגנים האנגלים של שנות ה-80 וה-90 היוו את ההשראה לאלו הרוסיים שצמחו בשנים האחרונות, ורבים מהם עדיין נושאים שמות אנגליים. אבל בשלב מסוים, כאמור, המלפפונים החליטו שהגיע הזמן לקום ולהכות - תרתי משמע - את הגנן.

 

"נסעתי למארסיי במיוחד כדי להשתתף בקרבות מול האנגלים", אומר אותו חוליגן. "במשך שנים האנגלים נחשבו לחזקים ביותר. אבל כשהם עמדו ב-2016 מול גברים רוסים שמתמחים באמנויות לחימה - לא היה להם סיכוי".

  

ירידת כוחם של הארגונים באנגליה נבעה בעיקר מן הטיפול היסודי של השלטונות במדינה בבעיה, שהביכה פעם אחר פעם את הבריטים עם אירועי אלימות מזעזעים שהתחוללו ברחובותיהם, גלשו לרחבי אירופה ואף הביאו להשעיית אנגליה מן המפעלים האירופיים לחמש שנים (לאחר אסון הייזל ב-1985). גם כאן, אף שכנראה לא יודו בכך, האנגלים היוו השראה לרוסים.

 

לאחר המהומות במארסיי הגיבו פוליטיקאים ואנשי חוק רוסים בביקורתיות - אך גם בהומור שרמז על שביעות רצון מסוימת - לאירועים. הנשיא ולדימיר פוטין אמר באירוע פומבי שהוא "לא מבין איך 200 חוליגנים רוסים הצליחו לתת מכות לכמה אלפי אנגלים", לקול צחוקם של הנוכחים.

 

"איך 200 רוסים הרביצו לאלפי אנגלים?" פוטין (צילום: AP) (צילום: AP)
"איך 200 רוסים הרביצו לאלפי אנגלים?" פוטין(צילום: AP)

 

מנהיג אוהדים מוכר נוסף, שדווקא כן הזדהה בשמו הוא אלכסנדר שפריגין, שבעבר נחשב לחלק מן הבעיה אך מאז שינה, ככל הנראה, את דרכיו ולקח חלק בניסיונות לבנות שיתוף פעולה בין ארגוני אוהדים לבין הממשלה לקראת המונדיאל.

 

מדובר באדם שגורש פעמיים מצרפת במהלך היורו האחרון ושכמה מחברי הארגונים שלו נעצרו במארסיי, אף שהוא הכחיש כל קשר לאירועים. שלושה חודשים מאוחר יותר הוא נעצר באצטדיון ברוסיה באופן פומבי ביותר, ככל הנראה לא במקרה. מאז הארגונים שאיתם היה מקושר ירדו למחתרת.

 

חוליגן במשחק של ספרטק מוסקבה (צילום: AP)
חוליגן במשחק של ספרטק מוסקבה(צילום: AP)

 

שפריגין סיפר ל-AP שרבים מחבריו זומנו למה שכינה כ"שיחות פרזנטטיביות" על ידי השירות החשאי הפדראלי (המקבילה של ימינו ל-KGB של ימי הקומוניזם) ומתכוונים לצאת מרוסיה למשך תקופת המונדיאל כדי להימנע מלהסתבך עם כוחות הביטחון במידה ויתרחשו מהומות.

 

אמנם, השלטונות הרוסיים מחזיקים ב"רשימה שחורה" של אנשים שהיו מעורבים בתקריות אלימות ולא יוכלו להוציא תעודות אוהד, שבלעדיהן כרטיסים למשחקים הם חסרי תועלת. אבל ניסיון העבר מלמד שהסכנה הגדולה לא בהכרח נמצאת בתוך האצטדיונים, אלא ברחובות הערים בהן יתקיימו המשחקים. זה נכון בעיקר לנוכח העובדה שהחוליגן המצוי, כפי שמנסח זאת שפריגין, "לא יוכל לציין שמות של חמישה שחקנים מהקבוצה שבשמה הוא נלחם".

 

הדימוי של החוליגנים כגברים מובטלים, אלכוהוליסטים שנדחקו לשולי החברה או אסירים לשעבר, אינו בהכרח מדויק. רבים מאלו שנמצאים במוסקבה הם בעלי השכלה אקדמאית, שמנהלים בשגרה חיים נורמטיביים, נמצאים בתוך מעגל התעסוקה ומשתייכים למעמד הביניים.

 

חוליגנים רוסים ב-2016 (צילום: מתוך הפייסבוק) (צילום: מתוך הפייסבוק)
חוליגנים רוסים ב-2016(צילום: מתוך הפייסבוק)

 

גם פולין, שוודיה וקרואטיה צפויות "לשלוח נציגים" חוליגנים לטורניר, והמפגש בינם לבין המקומיים מזמן צרות. יש מי שטוען שהשלטונות הרוסיים "הלשינו" למשטרת גרמניה על שני אוהדי ספרטק מוסקבה שהגיעו למדינה למשחק של קבוצתם במסגרת הליגה האירופית, נעצרו שם ומוחזקים במארסיי כחשודים במהומות שהתרחשו אז בעיר. שיתוף פעולה מסוג זה עם מדינות נוספות יוכל אולי לעזור בשמירה על הסדר במהלך המונדיאל, אבל רק כשיתחילו המשחקים נדע כמה הצלחה נחלה המדיניות הנוקשה של הרוסים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
אוהד רוסי עצור ב-2016
צילום: AP
מומלצים