ספרד: ראש הממשלה הודח בגלל שחיתות במפלגתו
לאחר שהסתבך בפרשת שחיתות יעזוב מריאנו ראחוי את לשכת ראש הממשלה. בית המשפט הלאומי במדריד חשף רשת שחיתות גדולה. פדרו סנצ'ס הסוציאליסט יתמנה במקומו
הפרלמנט הספרדי הכריע היום (ו') בהצבעת אי-אמון בראש הממשלה המכהן, כי מריאנו ראחוי, יעזוב את תפקידו על רקע פרשת שחיתות גדולה שבה מעורבת "מפלגת העם" של ראחוי. את הצעת האי-אמון העלתה המפלגה הסוציאליסטית בראשותו של פדרו סנצ'ס, שיכהן מיום שני כראש ממשלה. 180 הצביעו בעד המהלך של סנצ'ס, 169 התנגדו ואחד נמנע.
לדברי סנצ'ס, האמון בראחוי אבד בעקבות החשיפה בשבוע שעבר של רשת שחיתות נרחבת שבמסגרתה ניתן שוחד לבכירים במפלגת העם בתמורה לחוזים ציבוריים שמנים. ההכרעה התקבלה לאחר שהמפלגה הבאסקית הלאומנית הודיעה כי תצטרף למביעים אי-אמון בממשלתו ולהפילה.
"אם תמשיך לכהן כראש הממשלה זה יהיה נטל על ספרד – אבל גם על מפלגתך", אמר סנצ'ס לראחוי. "אינך יכול לאלץ את המדינה לבחור בין שחיתות ליציבות, משום שאין חוסר יציבות גדול יותר מזה הנגרם על-ידי שחיתות".
בשבוע שעבר הודיע בית המשפט הלאומי במדריד – בית המשפט האחראי לטיפול בתיקים פליליים גדולים – כי הצליח לחשוף רשת שחיתות גדולה שבמסגרתה קיבלו בכירים במפלגתו של ראחוי שוחד תמורת חוזים ציבוריים גדולים בשנים 2005-1999. בית המשפט גזר עונשי מאסר על 29 בני אדם הקשורים למפלגה והורה לה להחזיר 245 אלף אירו שקיבלה במסגרת המזימה וששימשו אותה למימון של מסעות בחירות. בשנה שעברה הפך ראחוי לראש הממשלה המכהן הראשון של ספרד המוסר עדות במשפט. בפסיקתו קבע בית המשפט כי יש מקום לפקפק בעדותו של ראחוי.
ראחוי מכחיש כי ידע על מעשי השחיתות. במהלך הדיון בפרלמנט הוא הדגיש כי הפרשה אינה נוגעת לשרים בממשלה הנוכחית וכי רק קבוצה קטנה מאוד של חברים במפלגה הייתה מעורבת במעשים. "במפלגה שלנו היו אנשים מושחתים, אני מכיר בזה, אבל המפלגה עצמה אינה מושחתת", טען. הוא האשים את סנצ'ס כי הוא אופורטוניסט המנסה לנצל את המצב כדי לממש את שאיפותיו הפוליטיות.
הפרשה הזו היא רק פרשת השחיתות האחרונה שבה מסתבכת מפלגתו של ראחוי. עשרות מחבריה, בהם שר הכלכלה לשעבר, הסתבכו בפרשות דומות. ראחוי מכהן כראש ממשלת ספרד מאז 2011.
סאנצ'ס, ראש המפלגה הסוציאליסטית, יכהן כראש הממשלה השביעי של ספרד מאז שבה למשטר דמוקרטי בסוף שנות ה-70, לאחר שנות הדיקטטורה של פרנסיסקו פרנקו. אבל עזיבתו של ראחוי אחרי שש שנות כהונה, מסמנת עתיד לא ברור באחת מארבע הכלכלות המובילות באיחוד האירופי.
טלטלה גם באיטליה
אי היציבות באיחוד התבטאה מוקדם יותר השבוע באיטליה - שם הוקמה כעת ממשלה פופוליסטית שמדאיגה מאוד גורמים באיחוד. בראשות הממשלה יעמוד ג'וזפה קונטה, פרופסור למשפטים בן 53. הוא אדם חסר ניסיון פוליטי, וניסיונו להקים ממשלה דומה נדחה בתחילת השבוע על ידי הנשיא סרג'ו מטרלה מחשש שהיא תעמיד בסכנה את כלכלת המדינה.
לממשלה בהובלת הליגה וחמשת הכוכבים עשויה להיות השפעה גדולה על השווקים באירופה, שם מודאגים מסדר היום ששתי המפלגות מקוות לקדם. סדר היום החדש כולל בין היתר קיצוץ במסים, נסיגה מהרפורמות בתחום פנסיה, השקעה גדולה יותר בתוכניות רווחה לאיטלקים מעוטי יכולת וקביעת מס שטוח.
מדיניות כזו תתרום להתרחבות פיסקלית גדולה, שכלכלנים וקובעי המדיניות באיחוד האירופי חוששים כי תגדיל את נטל החובות של איטליה. פוליטיקאים בצרפת ובגרמניה אמרו כי היציבות הכלכלית של גוש האירו תתערער אם הממשלה החדשה לא תעמוד בהתחייבויות שנתנה איטליה לבעלות בריתה באיחוד.
בורסות אירופה הגיבו בעליות חדות לאחר הדחתו של ראש ממשלת ספרד מריאנו ראחוי והדרמה הפוליטית באיטליה. הבורסה בספרד עלתה (נכון ל-13:20) ביותר מ-1.7%, הבורסה באיטליה זינקה ביותר מ-2.5%, מדד הדאקס בפרנקפורט עלה ביותר מ-1%, מדד הקאק הצרפתי עלה ב-1.2%.