כשגוף בא עם נפש: כך הרגשות שלנו משפיעים עלינו
גם אם פקפקתם בכך, כדאי שתפנימו: הקשר בין גוף ונפש הוכח כהדוק מתמיד. כיצד הרגשות שלנו משטים בנו ואיך ניתן להימנע?
"נפש בריאה בגוף בריא", הוא אחד מהביטויים השגורים בשפה הישראלית, ולא בכדי. כבר בימי קדם הבינו ביוון העתיקה את ההשפעה של בריאות הנפש על בריאות הגוף. כיום הצטבר ידע ממחקרים רבים בעולם המעיד על הקשר בין בריאות גופנית של אדם לבין הרווחה הנפשית שלו.
קיראו עוד:
עכשיו זה מדעי: מחשבות שליליות מקצרות לנו את החיים
זה לא בריא לצבור כעסים: התחילו לבטא רגשות
ב-30 השנים האחרונות מחקרים רבים הוכיחו את ההשפעה הרבה שיש למוח (חשיבה, רגש, נפש) על מערכת העצבים ומערכת החיסון. הוכח כי רגשות כמו מתח ולחץ נפשי או תשוקה ושמחה משפיעים על המוח וההתנהגות שלנו באופן ישיר. כתוצאה מכך מערכות בריאות בארץ ובעולם הבינו את התרומה של שילוב הממד הרגשי בטיפול שלהן.
גישה אופטימית הוכחה כתורמת להגברת איכות החיים ולמניעת מחלות. לעומת זאת רגשות דיכאוניים נמצאו קשורים להופעת מחלות לב ומחלות של מערכת העיכול כמו צרבות ומחלת ה"מעי הרגיז".
קושי בוויסות רגשות כמו כעס ועוינות במצבים של קבלת החלטות או בשעת ויכוח עלולים לגרום לסיכון לאדם ולסביבתו. פרידה מאדם אהוב, חובות כספיים וכישלונות לימודיים מעוררים כאבים פיזיים - התכווצויות בבטן וכאבי ראש, למשל.
רגשות אלו מכרסמים אותנו מבפנים ומערערים את הבריאות הכוללת עד כדי כך שהם מביאים לשינויים ביולוגיים במערכות הגוף: המוח מפריש חומרים כימיים שמשפיעים על מצב הרוח, הגוף מפריש הורמוני לחץ ( קורטיזול ואדרנלין), וכך קצב הלב ולחץ הדם עולים.
לאנרגיה חברתית קיים ערך בריאותי עליון ולכן שמירה על חברות טובה יכולה לתת מענה משמעותי למצוקות רגשיות בחיי היומיום. במקרים כאלו ההורמון אוקסיטוצין משתחרר בתגובה ללחץ ומתח נפשי ומשפיע על הרגיעה הכללית. הוכח עוד כי שמירה על קשרים חברתיים יכולה להשפיע לטובה על לחץ הדם, קצב הלב ורמות הכולסטרול.
ערוץ נוסף שידוע כמקדם תהליכי התפתחות אישיים הוא עיסוק באמנות. בשני העשורים האחרונים החלה אמנות לעורר התעניינות - הן ברמה החברתית והן בהיבט המקצועי, ותחומי המדע החלו לבחון תהליכים לשיפור מצב הרוח ושיקום הבריאות הפיזית והנפשית באמצעותה.
עיסוק באמנות מאפשר להביע רגשות שקשה לבטא באופן מילולי. בנוסף לכך, אומנות גם משחררת מחסומים רגשיים שמערערים את הבריאות הכוללת באמצעות שיטות טיפול מבוססות רגשות, התורמות להתגבר על קשיים בריאותיים.
מה יש למדע להגיד בנושא?
מחקרים רבים מהשנים האחרונות הצליחו להוכיח ולהסביר את הקשר הנוירולוגי בין גוף ונפש. יותר ויותר חוקרי מוח ששואפים להבין את התהליכים וההשפעות של פעילויות מרגיעות כמו יוגה - מתחילים אט אט להכיר בהשפעות המשמעותיות שיש להן על הגוף.
מחקר שנעשה בהרווארד על הקשר בין שפת גוף לביטחון עצמי ורווחה נפשית מצא שפעילות גופנית מפחיתה מתח. כיום קיימת הסכמה שהרגשות שלנו נמצאים במוקד החיים המאוזנים: נפשית ופיזית.
כך למשל עובדים שמרגישים אכפתיות מצד המנהל מצליחים בעבודתם ותורמים לתפוקה ולאווירה חברתית בריאה. בנוסף, רגשות של הבנה, אכפתיות ואמפתיה של בעלי מקצועות טיפוליים כמו רפואה וסיעוד משפיעים על שיתוף הפעולה של המטופל - ובכך מעודדים את הצלחת הטיפול הרפואי.
הכותבת היא מרכזת מחקר רגשות וראש התכנית להכשרת מטפלים בתנועה ואמנות במכללה האקדמית בוינגייט. ד"ר רוזנבלום תציג את ממצאיה במסגרת הקונגרס הבינלאומי למדעי הספורט, שיתקיים במכללה האקדמית בוינגייט בין התאריכים 10-7 ביוני.
רוצים לקבל מושג על השפעות הדיכאון על הגוף: